E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSociete Generale'den 'sürpriz' faiz indirimi öngörüsü---

Societe Generale'den 'sürpriz' faiz indirimi öngörüsü

Societe Generale'den 'sürpriz' faiz indirimi öngörüsü
02 Şubat 2024 - 13:14 borsagundem.com

Bu seneki tahmin oyununun, resesyonu değil Fed’in faiz indirimi zamanlamasını tahmin etmek olduğu görülüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yeni tahmin oyununun Fed’in tam olarak ne zaman faiz indirimine gideceği olduğu görülüyor. Bu tahmin oyununa dair, Fransız yatırım bankası Societe Generale’in aykırı sesi Albert Edwards’ın epey farklı bir yanıtı bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Societe Generale'in çoğu zaman kışkırtıcı stratejisti Albert Edwards, Fed’den ‘sürpriz' bir faiz indiriminin gelebileceğini savunuyor ve bunu anketlerde Trump’ın önde olmasına bağlıyor.

Tahmin oyunu

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, geçen birkaç ayda enflasyonun azalmasıyla birlikte Wall Street yeni bir tahmin oyununa başladı. Bir sonraki durgunluğu tahmin etmeye çalışmak yerine, asıl mesele artık Fed'in faiz indirimlerinin zamanlaması.

Aralık ayında çoğu uzman ve yatırımcı, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Mart ayına kadar faiz indirimine başlayacağına inanıyordu. Ancak ekonomiye dair beklenmedik derecede güçlü bir dizi verinin ardından Fed yetkilileri, özellikle de iki savaşın şiddetlendiği bir dönemde enflasyonun yüzde 2 hedefine dönmesi ve orada kalması için ekonominin daha da soğuması gerektiğini düşünüyor.

Sonuç olarak Başkan Powell, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından Çarşamba günü düzenlenen basın toplantısında Mart ayında faiz oranlarını düşürmeyi beklemediğini oldukça açık bir şekilde ifade etti. Gazetecilere verdiği demeçte, “Bu muhtemelen en olası durum ya da temel durum diyebileceğimiz bir durum değil” dedi ve hâlâ enflasyona karşı ‘zafer ilan etmediğini’ ekledi. Yatırımcılar hayal kırıklığını sindirirken S&P 500 yeni yılın en kötü gününü yaşadı.

Fed siyasallaştı mı?

Yine de, Fransız yatırım bankası Société Générale Stratejisti olan Albert Edwards, gerçekten de ‘sürpriz bir faiz indirimi’nin gelebileceğini savunuyor ve bunu ABD başkanlık seçimlerinin gidişatıyla ilişkilendiriyor.

Edwards, yazdığı son notta, “Fed birçok kişinin düşündüğü gibi siyasallaştı mı?” sorusunu soruyor ve cevaplıyor: “Eğer öyleyse, Mart ayında sürpriz bir faiz indirimi hala gündemde olabilir çünkü Trump'ın farkı şu anda Aralık ortasına göre çok daha fazla.”

Edwards, Fed'in ‘tartışmalı' bir seçim yılı sırasında resesyona neden olmakla suçlanmak istemeyeceğini savunuyor ve ekliyor: “Özellikle de şüpheciler Başkan Biden'ın yeniden seçilmesini gizlice destekledikleri konusunda haklıysa.”

‘Büyük bir oyun’

Bu, Société Générale'in kıdemli stratejistinin, analiziyle tartışmalı alanlara girdiği ilk sefer değil. Bazıları tarafından ‘acımasız' olarak etiketlenen Edwards, pandemi boyunca şirketlerin tüketiciler pahasına karlarını artırmak için Kovid-19'u ve Rusya-Ukrayna savaşını bahane olarak kullandığı fikrini ortaya atmış ve şirketleri açgözlülükle suçlayarak oldukça tepki çekmişti. Edwards, geçen yıl Nisan ayında, ‘normal üstü kar marjlarının' toplumsal huzursuzluğu alevlendirebileceğini ve kontrol edilmediği takdirde kapitalizmin kendisinin sonunu getirmeye yardımcı olabileceğini bile savunmuştu.

Ve Aralık ayında Edwards, Fed'in faiz oranlarına ilişkin ‘uzun süre daha yüksek’ mesajını düşen enflasyon nedeniyle değil, bunun yerine anketlerin Başkan Biden'ın 2024 seçimlerinde eski Başkan Donald Trump'ın gerisinde kaldığını göstermesi nedeniyle terk ettiğini öne sürdü. Sonuçta faiz oranlarının daha uzun süre daha yüksek olması enflasyonun kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir ancak aynı zamanda Biden'ın yeniden seçilme şansına zarar veren bir resesyona da yol açabilir.

Fed'in tarafsız bir duruşa sahip bağımsız bir kurum olması beklenirken, Edwards ve diğer birkaç uzman bunun ‘büyük bir oyun’ olabileceğine inanıyor.

Borç ve seçim

Usta stratejist Perşembe günkü notunda, kendi favori piyasa yorumcularından biri olan, yatırım danışmanlığı firması Variant Perception'ın kurucu ortağı Simon White'ın bir makalesine de değiniyor. Makale, Fed'in yaklaşık 34,2 trilyon dolarlık ulusal borç nedeniyle ‘siyasallaştığını' ve ‘başkalarına itaat ettiğini' öne sürüyor. Buradaki fikir, Fed'in faiz oranlarını artırmaya devam edemeyeceği çünkü bunun federal hükümetin maruz kaldığı faiz giderlerini çok fazla yük haline getireceği ve bunun da Biden'ın yeniden seçilme şansını engelleyeceği varsayımına dayanıyor.

Edwards ayrıca, “Seçim sonuçlarının her zamankinden daha belirsiz olması nedeniyle Fed'in Mart ayında gevşemeye başlaması ve gaz pedalına sertçe basması ihtimali nedir?” diye yüksek sesle sorsa da bu soruya net bir cevap vermiyor.

FED tetiği çekmek için enflasyonu bekliyor

 

Piyasalar Fed’in ne kadar şahin olduğunu anlamaya başladı

 

Fed sürpriz yapmadı... Peki ilk indirim ne zaman?

 

Fed Başkanı Powell'dan kritik mesaj: Daha fazla faiz artışı beklemiyoruz

 

Fed 2024'ün ilk faiz kararını açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)