E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada açığa satış tedbiri alındı---

Borsada açığa satış tedbiri alındı

Borsada açığa satış tedbiri alındı
14 Eylül 2022 - 08:33 borsagundem.com

Dünkü sert satışların ardından Borsa İstanbul, bugün açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralını uygulayacak.

Yaklaşık 2.5 aydır devam eden yükseliş dünkü sert satışların ardından durakladı. BİST 100 endeksindeki yüzde 5,04'lük düşüşün ardından devre kesici uygulanmıştı.

Borsa İstanbul tarafından yapılan açıklamada, BIST 50 endeksinde yer alan paylara uygulanan açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının bugünkü seansta uygulanmasına karar verildi.

Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayınlanan Borsa İstanbul açıklaması şöyle:

"Bilindiği üzere, Sermaye Piyasası Kurulunun 11/02/2021 tarih ve 7/211 sayılı kararı uyarınca BIST 50 Endeksinde yer alan paylarda açığa satış işlemi yapılabilmektedir. Söz konusu paylarda 14/09/2022 tarihli seansta bir gün boyunca geçerli olmak üzere açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının (up-tick rule) uygulanması kararlaştırılmıştır.

Buna göre; açığa satış işlemi yapılabilen paylarda açığa satış işlemi, açığa satışa konu olacak sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden gerçekleştirilebilecektir. Ancak, açığa satışa konu olan sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen fiyatının bir önceki fiyattan daha yüksek olması hâlinde açığa satış işlemi en son gerçekleşen fiyat düzeyinden de yapılabilecektir.

Gün içinde sahip olunmadan yapılan ve daha sonra aynı gün içinde yapılan alımlarla kapatılan satışlar da açığa satış kapsamında olduğundan yatırımcılarımız ve yatırım kuruluşlarımız tarafından bu nitelikteki satışlara ilişkin emirlerin de açığa satış seçeneği işaretlenmek suretiyle iletilmesi hususunda gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi önem arz etmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur"

Yukarı Adım – Uptick Kuralı nedir?

Sermaye piyasalarında açığa satışta uygulanan kuralardan biri olan yukarı adım kuralıdır. Organize bir piyasada işlem gören bir menkul kıymetin işlem sırasındaki fiyatının üstündeki fiyata üst fiyat denir. Uptick kuralı da açığa satış işleminin, hissenin en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden olması kuralı olarak adlandırılır. Ancak, hissenin son gerçekleşen fiyatı bir önceki fiyattan daha yüksekse, açığa satış son gerçekleşen fiyat seviyesinden de yapılabilir.

Borsada satışlar derinleşti

 

Borsa İstanbul'da devre kesici uygulandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )14 Eylül 2022 18:34

    Evet. beklentiler gerçekleşti. ABd iyi kötü açıklama vb gelırsede ona göre borsaları yatay tutunup denge arar artık. Zaten FEd faiz kararı vermiş kadar tepki gördük :D  ABD yatay dar bantlı yeşil olursa, zaten asya yarı yarıya tepki göstermişti onlarda ort ahallı hayat yapar. Birst yarın açılırken finans sektor tepki görebilirse yine yeşil olarak at değiştirdiğimiz kağıtlarda kazanabiliriz. Bugunde stratejımız tuttu şükür... Sabahda yazmıştım kendimce. Program tutuyor. tutmaz ise 5 dk mola sonra yenı stratejı...

  • acacu14 Eylül 2022 15:06

    Bakan Nebati borsamız ekonomimize güven nedeniyle yükseliyor demiyor muydu? Eyy spk sen bizim ekonomimize güvenmiyor musun ki açığa satışa engel olmaya çalışıyorsun? Bırak kendi haline su akar yolunu bulur. Spekülatif çıkıştan birileri kazanırken iyi de , spekülatif düşüşten kazanınca kötü mü?

  • Sosyolog 14 Eylül 2022 12:48

    Bir kuruş yukarıdan alın azıcık sonra bol bol açığa satabilirsiniz demek bu kural aslında bir engel yok

  • Bağımsız Düşünce 14 Eylül 2022 12:30

    Yukarı giderken Kredili işlem yasağı niye gelmedi ? Brüt takas niye gelmedi ? Ya güldürme beni SPK sen önce bulungun halden kurul.

  • Alpertunga14 Eylül 2022 11:49

    Bank of hariç o heryere verebilir.Patronların yabancı maskeli kurumu.Eee yabancıya cennet ülkemiz.yine küçük yatırımcı kaybetmeye mahkum.

  • Mucise Reis ;)14 Eylül 2022 11:37

    Şimdi Biz bugun, düne göre açıldık. ABD bugun açılacak. Neyere göre açılacak ? ....dünkü işlemlere göre açılacak. Biz ilk açılışta yataya atmaya kırmızı yatay tutunmaya çalıştık, taki abd ve avrupa göstergelere bakana kadar... Şimdi abd de aynımantıkla açıldıgında, kendı göstergelerıne baktıgında kendini bozacak bir durum göremeyebilir.... yatay kırmızı tutunup, FED vb uyelerın açıklamalarına göre borsaları etkılenebılır. zaten 100 puana göre hamlelerde geldı. o bakımdan şu saate bu kırmızılıkda boğulan acemi amator ama sağlamkağıtta kalan varsa, ihtiyacı yoksa biraz sabırlı olması avantajına olabilir. kredi borç kredi kartı kredili hesap vb kullananlara özel durumlara bişe diyemıyorum.Yapmasa iyi olurmuş. Kendi hayal dünyam bu. sizde yaızn hayal dünyanızı okuyalım. okumaktan zarar gelmez.

  • ALİ YILDIRIM14 Eylül 2022 10:37

    Bence yanlış bir uygulama ben bugün açığa satış yaparak para kazanmak istiyorum neden beni engelliyorsunuz.

  • Necdet14 Eylül 2022 10:37

    Açığa satışın yasaklanması madem doğru, o zaman hergün yasaklansın

  • Mucise Reis : )14 Eylül 2022 10:24

     Şimdi malum finans iyi ve sert yukseldı. aşırı hemde burada kredililer ve kar yapan kurumlar diğer alanlarda borçlu oldukları noktalara para aktarmak için sert hareketler yapıyor. yani nakte ihtiyacı olan kurumlar bir nevi çat çat tek kalem buyuk işlemler yaptı. Doğal. diğer alanalrda kıskaca düştüklere yerlere para aktardılar. Çünku belirsizlik risk almayı zorlaştırdı. Bu posizyonu biten kurumlar, daha iyi pozisyonlara kağıtlara farklı sektorlere koklu kuruluş ve kurumlara geçebilir. yani borsa - 1- 2 olsada yatay / kırmızıda durup ABD borsalarının tepkisini ölçecek. FED 100 puan yapmış kadar hareket geldi zaten :D . Bizdeki bankaların aşırı yükselişi turpanlandı. Yani biraz nefes alıcaz. Hamlelerimizi özelimize göre yapıp, borç harç kredi vb. sonra abd de iyi bişeler beklicez. not: FED üyeler vb açıklamalar zarttt diye enrana çıkabilir.Haber ekranı açın, abd, almanya vadeli açın ekrana. bunlar sert dğeişim olursa izleyin diye.

  • pazarci14 Eylül 2022 09:53

    haalen satmamis,malda duranlar kaybetmeye mahkum....

  • IDAM14 Eylül 2022 09:51

    duygusallikla ticaret olmaz.alan alir satan satar,(haram helal umurunda deyilse)alrken satarken dogru yerden islem yaparsan kaybetmessin.ve zirlamassin....enenliside yaptigin iste bilgin olacak.aksi taktirde bilgi sahibi olayim derken bayragi cekersin...

  • Ahmet14 Eylül 2022 09:13

    Açığa satış, olmayan malı satmaktır. Kesinlikle dolandırıcılıktır. Ne yazıkki

  • Açığa satış mahvediyor 14 Eylül 2022 09:04

    Açığa satış mantiken doğru değil bence. Yasaklanmalı diye düşünüyorum

  • Burak14 Eylül 2022 09:04

    açığa alış veya satış tamamen geri gelmemek üzere yasaklanmalıdır  işte o zaman gerçek borsa oluruz saygın borsa oluruz.para yani nakit varsa vardır yoksa yoktur.herkes taşın altına elini koyar  eşitlik olur herkes parası kadar konuşur.yoksa kumarhaneden öteye gidemz borsa dürüst olacağız kazanmak için başarılı olmak için dürüst olacağız kardeşim aslanı keyiye bğdurmayın açığa alış veya satış aslanı kediye ezdirmektir başka bir şey değil nitelikli dolandırıcılıktır.para kimdeyse almakta satmakta para sahibine mahsustur.Başkalarını hissesini haberi olmadan satmak sonrada bak yerine koydum aldatmacası nitelikli hırsızlıktır.