E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa yatırımcıları doğrudan halka arzlarla kazandı---

Borsa yatırımcıları doğrudan halka arzlarla kazandı

Borsa yatırımcıları doğrudan halka arzlarla kazandı
31 Ağustos 2021 - 12:01 borsagundem.com

Warby Parker ve diğer teknoloji şirketleri doğrudan halka arzların devam edeceğini gösteriyor. Geleneksel halka arzlara kıyasla, bu yöntemi seçen şirketlerin finansal olarak çok daha güçlü olduğu görülüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Gözlük üreticisi Warby Parker geçtiğimiz hafta ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) doğrudan halka arz için başvuran son şirket oldu ve halka arzların gücünü bir kez daha gösterdi. Doğrudan halka arzlarla ABD borsalarında halka arzlarını gerçekleştiren küçük bir grup hisse S&P 500 endeksinin üzerinde performans gösterdi.

Aynı zamanda University of Florida Profesörü Jay Ritter, doğrudan yöntemle gerçekleştirilen halka arzların aynı zamanda halka arzları takip eden endeksten de üstün performans gösterdiğini söyledi. Ritter Wall Street Journal’a yaptığı açıklamada, “bu durum doğrudan halka arz yöntemini seçen şirketlerin yüksek kaliteli şirketler olduğunu gösteriyor” dedi.

Doğrudan halka arzlarda bir şirketin hisseleri belirlenen günde borsalarda işlem görmeye başlıyor. İşlemin başlayacağı bir referans fiyat sunuluyor olsa da, hiçbir hisse halka arz öncesinde bu fiyattan satılmıyor. Var olan hissedarlar hisselerini satabiliyor olsa da şirketler halka arzlarını gerçekleştirerek gelir elde etmiyor. Genellikle bu yöntemi seçen şirketler finansal olarak güçlü oluyor çünkü geleneksel halka arz yöntemiyle sermaye artırmaya ihtiyaç duymuyorlar.

Ritter doğrudan halka arz yöntemini kullanan 10 şirketten sekizini S&P 500 endeksi ve Renaissance Capital’ın halka arz borsa yatırım fonunun performansıyla karşılaştırdı. Bunlar arasında kripto para borsası Coinbase Global, veri madenciliği şirketi Palantir Technologies ve müzik platformu Spotify da bulunuyor. borsagundem.com'un derlediği verilere göre doğrudan halka arzlar açılış fiyatlarından ortalama %64,4 yükseliş gösterirken S&P 500 endeksinin getirisi %26,8 oldu.

Renaissance endeksi ise %31,1 yükseldi. Analizinde Ritter satın alınan iki şirketi, Slack Technologies ve Watford Holdings’i dahil etmedi. Ancak iki şirket de halka arz fiyatlarından önemli ölçüde yukarıda bir fiyatla satıldı. Doğrudan halka arzlar, halka arz piyasasının oldukça küçük bir kısmını oluşturuyor. Spotify’ın 2018 yılında bu yöntemin öncüsü olmasıyla birlikte diğer dokuz şirket de bu alanda yer almaya başladı. Ancak bu yöntem geleneksel halka az piyasasını alt üst etmedi.

Bu yıl 279 şirket ABD borsalarında geleneksel halka arz yöntemiyle 104 milyar dolar getiri sağladı. Bu rakam ise Dealogic verilerine göre tüm zamanların en yüksek seviyesi oldu. Yine de Warby Parket haricinde, bankacılar ve hukukçular birçok şirketin gelecek çeyreklerde doğrudan halka arz seçeneğini değerlendirdiğini söyledi. Bu metodu seçen şirketler oldukça büyük şirketler ve yüksek profilli olma özelliğini taşıyorlar. Geçmişe bakıldığında bu şirketlerin geleneksel halka arzlar dışında bir seçeneği olmadığı görülüyor.

Doğrudan halka arz yöntemini kullanan şirketler borsalarda yeni sermaye sağlamıyor olsa da bankalara da çok daha az ihtiyaç duyuyorlar. Bankalar ise geleneksel halka arzların düzenlemeleri sayesinde büyük oranda işlem ücreti geliri sağlıyor. Geleneksel ve büyük halka arzlarda bir grup banka 100 milyon dolara varan işlem ücretlerinden pay alıyor. Doğrudan halka arzlarda şirketler bankalara ücret ödemeye devam ediyor olsa da bu ücretler çok daha düşük oluyor.

Doğrudan halka arzlarda şirketler daha çok danışman rolü oynayan bir grup banka seçiyor. Bu süreç ise doğrudan halka arz yöntemini seçen şirketler için genellikle sorunsuz geçiyor. Ritter bugüne kadar gerçekleşen 10 doğrudan halka arzda ilk işlem günündeki volatilitenin geleneksel halka arzlarla benzerlik gösterdiğini ortaya koydu. Ritter, “doğrudan halka arz gerçekleştiren ve bu konuda pişmanlığını dile getirmeyen bir şirket duymadım” dedi.

Küresel borsalarda rekor yılı devam edecek mi?

 

Ethereum’da son bir haftanın zirvesi

 

Küresel risk iştahı gücünü koruyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)