E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalarda rekor yılı devam edecek mi?---

Küresel borsalarda rekor yılı devam edecek mi?

Küresel borsalarda rekor yılı devam edecek mi?
31 Ağustos 2021 - 11:23 borsagundem.com

Borsalar 2021’in başından Ağustos ayına kadar rekor bir performans gösterdi. Borsa uzmanlarıysa kalan son dört ayda borsaların rekor yükselişini devam ettirme eğiliminde olduğunu belirtiyor.


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki rekor yükseliş tüm hızıyla devam ediyor. S&P 500 Endeksi 1997 yılından bu yana en başarılı ilk sekiz ayını geride bırakmaya hazırlanıyor. Analistlere göre tarihsel veriler herhangi bir gösterge niteliği taşımasa da borsalardaki bu denli güçlü performanslar yıl boyunca devam etme eğilimi taşıyor.

S&P 500 Endeksi geçtiğimiz gün %0,5 oranında yükselerek yıl başından bu yana 53. Rekor kapanışını gerçekleştirdi ve yıllık getirisini %20,6’ya yükseltti. MarketWatch’un haberine göre Ağustos ayını bitmesine bir seans kala söz konusu performans 1997 yılında görülen %21,4’lük yükselişin ardından görülen en güçlü yükselişi işaret ediyor. 1971 yılından bu yana S&P 500 endeksinin 31 Ağustos’tan yıl sonuna kadar ortalama yükselişi ise %6,07 oranında.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre küresel borsalardaki bu yükselişi etkileyici bir performansı işaret ediyor. Zira Dow Jones Market Data verileri son elli yılda S&P 500 Endeksi’nin bu denli bir yükselişi sadece 6 kez görülebildiğini belirtiyor.

Yatırım danışmanlığı şirketi LPL Financial’ın Baş Borsa Stratejisti Ryan Detrick 1954 yılına kadarki incelemelerinde S&P 500 Endeksi’nin Ağustos ayına kadar %15’in üzerinde sadece 5 kez yükselebildiğini gösterdi. Detrick’in araştırmasına göre endeks bu beş yükselişin dördünde yılın kalan dört ayında pozitif performans gösterdi.

Detrick konuyla ilgili açıklamasında, “Aslına bakılırsa başarılı bir başlangıcın ardından kalan dört ayda ortalama getiri %4,2, ortanca getiri ise oldukça başarılı bir şekilde %5,2 oranında. İki rakam da ortalamanın üzerinde ve tüm yıllar hesaba katıldığında yılın kalan dört ayının ortanca getirisi %3,6 oranında” ifadelerine yer verdi.

Tüm bu yıllar içerisinde hesaba katılması gereken istisna ise Ağustos ayına kadar %36 oranında getiri elde edilen 1987 yılında 19 Ekim tarihinde görülen ‘Kara Pazartesi’ydi.

Jefferies analistleri, 1971'den bu yana hisse senetlerinin Ağustos ayı sonuna kadar %10'dan fazla arttığı yılların son dört aylık döneminde %83 oranında olumlu bir performans sergilediğini belirtiyorlar. Hisse senetlerinin aynı dönem içerisinde son dört aylık genel performansı ise %72 oranında yükselişi gösteriyor.

Yıllık performans borsaların 2021 yılında ne kadar güçlü olduğunu gösteren tek işaret değil. Detrick bu yıldan önce 50’nin üzerinde rekor kapanışın sadece 1964 ve 1995 yıllarında gerçekleşebildiğini belirtiyor. Borsa uzmanı en fazla rekor kapanışın 1995 yılında 77 kez gerçekleştiğini ve bu yılın performansının söz konusu rekoru yakalamaya çok yakın olduğunu belirtti.

Detrick, “Ayı piyasası yatırımcılarının en çok görülen endişelerinden birisi hisse senetlerinin aşırı fazla yükselmesinin oldukça fazla düşeceği anlamına geleceği yönünde. Bu neyse ki çok açık bir şekilde doğru değil” ifadelerine yer verdi.

Detrick yatırımcı notunda LPL Financial’ın kararlı bir şekilde boğa piyasasını takip edeceğini ve ayı piyasası argümanlarına katılmadığını belirtti. Ancak borsa uzmanı borsalarda önemli bir geri çekilme potansiyelini reddetmediğini de vurguladı.

Borsa uzmanı, “Düzeltmeler yatırım yapmanın olağan bir parçasıdır ve S&P 500 endeksi bu yıl şimdiye kadar %5 oranında dahi geri çekilmedi. Bu yılda ortalama üç kez gerçekleşen bir olgu” açıklamasında bulundu.

Dolarda düşüş sürüyor

 

Küresel risk iştahı gücünü koruyor

 

Küresel piyasalarda oynaklık artabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)