E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul neden pozitif ayrıştı?---

Borsa İstanbul neden pozitif ayrıştı?

Borsa İstanbul neden pozitif ayrıştı?
12 Şubat 2022 - 12:08 borsagundem.com

Küresel piyasalar artan enflasyon baskısıyla karşı karşıya. ABD borsası hem enflasyon hem savaş korkusuyla sert düşüşe sahne oldu. Borsa İstanbul ise haftayı pozitif kapattı. Peki önümüzdeki hafta nasıl bir seyir bekleniyor.

Yurt içinde, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi küresel pay piyasalarından pozitif ayrışırken, gelecek hafta gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizi kararına çevrildi.

Bilanço sezonun yoğunlaştığı Borsa İstanbul'da hafta boyunca sanayi şirketlerinin açıkladığı bilançolar yatırımcıların odağındaydı. Buna göre, Ereğli Demir Çelik 2021 yılında 15,5 milyar lira ve Şişe Cam Fabrikaları 9,1 milyar lira konsolide net kar elde etti. Bilanço döneminin devam etmesi ve gelen rekor kar rakamları Borsa İstanbul’da risk iştahını yüksek tutuyor.

Hafta içinde açıklanan makro ekonomik verilere göre, ödemeler dengesi aralıkta 3,8 milyar dolar açık verirken, 2021'de toplam cari açık 14,9 milyar dolar oldu. Sanayi üretimi aralıkta aylık bazda yüzde 1,6, yıllık bazda ise yüzde 14,4 artarak ekonomistlerin beklentilerini geride bıraktı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 5,52 artışla 2.051,05 puandan tamamlarken, Dolar/TL yüzde 0,37 azalarak haftayı 13,5118'den kapattı. Borsa kapandıktan sonra kredi derecelendirme şirketi Fitch’in notumuzu kırması olumsuz bir gelişme olarak yorumlanıyor. Fitch, Türkiye'nin kredi notunu "BB-"den "B+"ya indirdi. Kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye'nin kredi notu görünümünü de "negatif" olarak belirledi.

2021 yılının son ayında Moody’s ve S&P’de notumuzu negatife çevirmişti. Uluslararası yatırım şirketleri ve fonlar yatırım karalarında genellikle iki reyting şirketinin karanını baz aldığı için Fitch’in açıklamalarının piyasalar üzerinde çok büyük etki yapması beklenmiyor. Ancak dünya borsaları artan riskleri fiyatlamaya başladı bile…

TEKNİK GÖSTERGELER

Analistler, BIST 100 endeksinde teknik açıdan 2.055 ve 2.100 puanın direnç, 2.020 ve 1.980 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti. Şirketlerin bilanço açıklamaya devam edeceğini ve hisse bazlı oynaklıkların devam edebileceğini aktaran analistler, artması olası jeopolitik risklerin de yakından takip edileceğini söyledi.

Gelecek hafta yurt içinde, salı bütçe dengesi, çarşamba konut fiyat endeksi ve cuma konut satışları ile tüketici güven endeksi verileri takip edilecek.

YÜKSEK FAİZ ARTIRIMI BEKLENTİSİ

ABD'de pay piyasaları bu hafta yatay bir seyir izlese de, cuma günü artan jeopolitik riskler New York borsasında satışları derinleştirirken, gelecek hafta gözler çarşamba günü açıklanacak Fed'in Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tutanaklarında olacak.

Hafta içindeki TÜFE verisiyle artan 50 baz puanlık faiz artırımı beklentileri, cuma akşamı yükselen Rusya-Ukrayna gerilimiyle hafif gerilese de, güçlü seyrini sürdürüyor.

Analistler, bu hafta açıklanacak FOMC tutanaklarının beklentilerin yönü üzerinde etkili olmasının beklendiğini kaydederek, özellikle bilanço daralmasına ilişkin ipuçları aranacağını dile getirdi.
ABD'nin Polonya'ya 3 bin asker daha göndereceğini açıklamasının dikkatleri jeopolitik riskler üzerine de çekebileceğini aktaran analistler, konuya ilişkin haber akışının yakından takip edileceğini belirtti.
Söz konusu gelişmelerle S&P 500 endeksi haftalık bazda yüzde 1,82, Dow Jones endeksi yüzde 1 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,18 değer kaybetti.

14 Şubat ile başlayan haftanın veri takviminde, salı New York Fed sanayi endeksi ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), çarşamba perakende satışlar, sanayi üretimi ve kapasite kullanımı, perşembe inşaat izinleri, konut başlangıçları ve Philadelphia Fed imalat endeksi ile cuma ikinci el konut satışları takip edilecek.

AVRUPA’NIN ENFLASYONLA MÜCADELESİ

Avrupa borsalarında bu hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin sözle yönlendirmeleri etkili olurken, gelecek hafta da gözler yine ECB yetkililerinde olacak. ECB'nin Avrupa'da artan enflasyonun ardından şahinleşen duruşu sonrası varlık fiyatlarındaki dengelenme devam ediyor.12:07

ECB Başkanı Christine Lagarde hafta içinde yaptığı açıklamada faiz artışının şu anki hiçbir problemi çözmeyeceğini, aksine ekonominin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından toparlanışını boğabileceğini dile getirdi.

Faiz artışı gerekmesi halinde bu adımı atmaktan çekinmeyeceklerini ifade eden Lagarde, atılacak bütün adımların ise kademeli olacağını bildirdi. ECB başekonomisti Philip Lane ise enflasyonun Avrupa'da rekor seviyelere çıkmasına karşın sert önlemler almadan kendi halinde gerileyeceğini aktardı.

Analistler, ECB yetkilileri arasında enflasyon endişesine ilişkin farklı görüşlerin olduğunu, devam eden sözle yönlendirmelerle para politikasındaki belirsizliklerin azalmasının beklendiğini ifade etti.
Rusya ile Ukrayna arasında devam eden gerilimin ise varlık fiyatlarını etkileyen ana unsurlardan biri olmayı sürdürdüğünü aktaran analistler, Avrupa borsalarının kapalı olduğu için cuma günkü haber akışının fiyatlanmadığını bildirdi.
Bölgede açıklanan makroekonomik verilere göre İngiltere'de 2021 4. çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) çeyreklik bazda yüzde 1,1, yıllık bazda ise 6,5 artarken, Almanya'da TÜFE yıllık yüzde 4,9 artarak beklentilere paralel gerçekleşti.

Bu gelişmelerle bu hafta İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,92, Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,16, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,36 ve İtalya'da MIB 30 endeksi ise yüzde 1,37 değer kazandı.

Gelecek hafta pazartesi ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması, salı Almanya'da Zew beklenti endeksi ve Avro Bölgesi'nde 2021 4. çeyrek GSYH, çarşamba Avro Bölgesi'nde sanayi üretimi ve cuma Avro Bölgesi'nde tüketici güven endeksi verileri takip edilecek.

AYSA PİYASALARINDA RİSK İŞTAHI YÜKSEK

Asya'da geçen hafta risk iştahı kısmen de olsa yüksek seyrederken, gelecek hafta gözler yoğun veri gündemine çevrildi. ABD pay piyasalarının haftanın ilk dört günündeki seyre paralel alış ağırlıklı bir seyir izleyen Asya pay piyasalarında, Kovid-19 salgınında artan vaka sayıları ise en önemli risk unsuru olmayı sürdürüyor.

Öte yandan, Çin'in ABD eski Başkanı Donald Trump döneminde imzalanan ticaret anlaşmalarından doğan yükümlülüklerini yerine getirmediğine ilişkin açıklamaların iki ülke arasındaki gerilimi artırmasından endişe ediliyor.

Asya'da açıklanan makroekonomik verilere göre Japonya'da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ocakta yüzde 8,6 artarak beklentileri geride bıraktı. Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,93, Çin'de Şangay bileşik endeksi yüzde 3,02 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,36 değer kazanırken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,1 değer kaybetti.

14 Şubat ile başlayan haftanın veri takviminde, salı Japonya'da 2021 4. çeyrek GSYH, sanayi üretimi ve kapasite kullanımı, çarşamba Çin'de ÜFE ve TÜFE, perşembe Japonya'da dış ticaret dengesi ve perşembe Japonya'da TÜFE verileri takip edilecek.

GELECEK HAFTANIN VERGİ GÜNDEMİ

Küresel pay piyasaları, başta ABD olmak üzere artan enflasyon baskılarının parasal sıkılaşmayı hızlandıracağı endişesiyle karışık bir seyir izlerken, gelecek hafta gözler yoğun veri gündemine çevrildi.

ABD'de ocakta yüzde 7,2 yükselişle son 40 yılın en güçlü yıllık artışını kaydeden Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ABD Merkez Bankası'nın (Fed) martta 50 baz puan faiz artışına gideceği yönündeki beklentileri güçlendirdi - Dün yurt içinde ve Avrupa'da piyasalar kapandıktan sonra Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin arttığına yönelik açıklamalar risk algısının artmasına sebep oldu.
Tahvil piyasalarında Fed'in martta yüzde 54 ihtimalle 50 baz puanlık faiz artışına gideceği fiyatlanmaya başlarken, yıl boyunca da bankanın 7 faiz artışı yapacağı öngörülüyor.

Fed üyeleri hafta boyunca konuya ilişkin sözle yönlendirmelerde bulunurken, artan enflasyon baskısının Fed yetkililerinin tonunu şahinleştirdiği dikkati çekiyor. Öte yandan, dün yurt içinde ve Avrupa'da piyasalar kapandıktan sonra Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin arttığına yönelik açıklamalar risk algısının artmasına sebep oldu.12:07
 
İngiltere, Rus kuvvetlerinin Ukrayna sınırlarına yığılmasının askeri harekat tehdidini artırdığı belirterek vatandaşlarından Ukrayna'ya seyahat etmemelerini ve oradaki vatandaşlarından da ülkeden ayrılmalarını talep etti.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da "Çin Olimpiyatları" bitmeden Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlayabileceğini söyledi. Söz konusu gelişmelerle hafta içinde yüzde 2,05 ile Ağustos 2019'dan bu yana en yüksek seviyesine çıkan ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 1,92 seviyelerine gerilese de haftayı 1 baz puan düşüşle tamamladı.

Artan jeopolitik riskler sonrası yatırımcılar tarafından "güvenli liman" olarak değerlendirilen altının ons fiyatı ise haftayı yüzde 2,92 artışla 1.861 dolardan tamamlarken, gün içinde 1.862,2 dolarla Kasım 2021'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Brent petrolün varil fiyatı hafta içinde yön arayışında hareket etse de Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin daha da artabileceği endişesiyle 93,8 dolarla Ekim 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı ve haftayı yüzde 1,7 artışla 93,8 dolardan tamamladı. Petrol fiyatları böylece yükseliş eğilimini üst üste sekizinci haftaya taşıdı.

Küresel borsalarda enflasyon illüzyonu

 

Bireysel yatırımcıların borsalar üzerindeki etkisi azalıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • izzet baş14 Şubat 2022 09:31

     ihlass gurubu borsayı yukarı pozitif etkiler... Çünkü bedelli yapmayı yatırımcıyı en iyi söğüşleyen şirkettir.... İŞİ BU BÖYLE ORTAMLARDA PARA TOPLAR VE ÜSTÜNE YATAR..... YE BABAM YEEEEEEEEEEEEE........

  • MeToKo13 Şubat 2022 20:05

    Pazartesi gör pozitif ayrışmayı

  • Bir dost13 Şubat 2022 19:23

    Bu pozitif ayrisma haberi ihlasa yararmi yani

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ13 Şubat 2022 11:44

    bence bist 30-50 de sert düşüşler olacak cünkü % 300-500 yükselmiş durumdalar.

  • Medyada popüler olandan uzak durun13 Şubat 2022 10:14

    Temettü ayaklarına ne kitlediler millete tavandan malı her yeri temettü olsa ne olacak hisseler yüzde 20-25 gerilemiş zirvesinden şimdi bir kısım tepeden alanlar normal olarak oralara gelmesini bekliyor para kazanmak için değil sermayesini kurtarıp çıkmak için,alım yeri yanlışsa temettü falan filan hepsi hikayedir,kanmayın bu pompacılara 2-3 sene göremezler o eski zirvelerini evet para batmaz bu hisselerde sorun yok ama ciddi manada zaman kaybı olur ki enflasyonun olduğu bir yerde 1-2 senelik kayıp paranızdan yarısını götürür.

  • Net adam 13 Şubat 2022 10:03

    Net HOLDİNG sayesinde!!!..yüksek işlem hacmi ve turizm hissesi olması sebebiyle borsayı pozitif ayrıştırıyor.. çok net...besim dede’ye teşekkür ederiz..ytd.

  • tip13 Şubat 2022 09:19

    Açığa satış yapılan hisselerin pek çoğunda açıkçıları yakaladılar, yükselttiler. Diğer hisseler düşüşü sevdi, düşmeye devam ediyor. Haftaya rusya ukrayna yön belirler.

  • Şenol12 Şubat 2022 20:12

    Cuma günü tam ky korkup satacakken borsayı birkaç hisseyle kaldırdılar. Ancak ky nin satacağı hisseler yükselile rapmen düştü. Ky borsa yükselince satmaktan vazgeçti ve malda kaldı pazartesi çökmesinden kaçamadı.

  • Mucise Reis ;)12 Şubat 2022 18:59

    Dünya piyasasından saat farkı ile ayrıştığımızdan dolayı. ukrayna-Rusya gerilimi nasıl sonuçlanacak 48 saat doluyor. o bakımdan bu gelişme sonucu olmadan adım atmayalım. Görelim bi neler olacak. öncesinde Asya-Çin piyasasına bakabilicez.

  • Hasan tonbul 12 Şubat 2022 18:30

    Pzt borsa yükselecek

  • recep12 Şubat 2022 14:56

    akşam viop şelale oldu. pazartesi borsa tepetaklak şelale olacaktır.

  • 👍🏻12 Şubat 2022 14:02

    Çünkü kapandıktan sonra abd patates oldu açıkken olsaydı eksi 2 ler o zaman görürdük nasıl ayrıştığını bu bir ikincisi ise thy de 21 liradan sonra yabancı ciddi mal aldı ve henüz aldığını satmadı ancak yavaş yavaş verip başka bir hedefe kitlenmek üzere gitmemişlere iyi bakın onlardan birisi olacaktır,üçüncüsüde yabancı aldığını coşkuda satıyor veya satabiliyor bu sebeple ayrışma şimdi bazıları çıkar derki yabancımı kaldı,kaldı tabi hala 39-40 civarı onlarda üstelik bu hisseler dandikler değil bist 30 hisseleri yarın satıyoruz deseler kimin alacak gücü var? Olsaydı zaten yükseliş çoktan başlardı onun için fazla gevşemeden dikkatli gitmekte fayda var.

  • ali12 Şubat 2022 13:26

    borsayı jöleli yukarı taşıyor

  • KILIÇ12 Şubat 2022 13:24

    spk piyasa dolandırıcısı patronların şirketine el koyup tüm şirketleri kayyuma devretmeli.çünkü onlar borsa var oldugundan beri soygun yolunu bırakmayıp alışkanlık yapmışlar.rıza kutlu ışık ,galip öztürk,mücahit ören  borsadan temizlenmeli.

  • Hadi ya12 Şubat 2022 12:51

    TVF....

  • ferdi12 Şubat 2022 12:39

    yandaş hisseleri yariç pozitif olan var mı. bir yıldır hisse alanların hepsi mağdur.

  • erol12 Şubat 2022 12:33

    nakite geçenlere tekrardan mal itelemek için. pazartesi görürsün nasıl alanın elinde kalıyor.

  • Anti12 Şubat 2022 12:31

    Neya göre pozitif Ereğli. Yi 36 alan için mi 24alan ocinmi neye göre pozitif kardemir d 13.45 alan I 12 den alan İmi söyle bir başlık komik olmus