E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalarda enflasyon illüzyonu---

Küresel borsalarda enflasyon illüzyonu

Küresel borsalarda enflasyon illüzyonu
11 Şubat 2022 - 16:43 borsagundem.com

Hisse senedi yatırımcıları yükselen tahvil faizleri sebebiyle ayı piyasası korkularına kapıldı. Ancak borsa yazarı Mark Hulbert alışılanın aksine yüksek faizlerin borsalar için ayı piyasasına anlamına gelmediğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu yıl vereceği faiz kararı piyasaların en önemli gündem maddesi haline eldi. Geçtiğimiz gün açıklanan ABD Ocak ayı tüketici fiyat endeksleri yıllık bazda %7,5’e oranında yükselerek 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yükselen enflasyon piyasalarda FED’in parasal politikaları çok daha serleştireceğinin habercisi olarak algılandı. Perşembe günü itibariyle 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri pandeminin başından bu yana ilk kez %2’nin üzerine tırmandı.

MarketWatch yazarı Mark Hulbert konuyla ilgili yazısında, borsalarda ayı piyasalarının genellikle faiz oranları yükselirken değil düşerken başladığına dikkat çekerek yatırımcıların ezberini bozuyor. Araştırma şirketi Ned Davis Research’ün 1962’den bu yana yaptığı ayı ve boğa piyasası takvimi üzerinden yaptığı araştırmasında Hulbert, söz konusu tarihten bu yana gerçekleşen 17 ayı piyasasında 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerini inceledi. Hulbert bu 17 ayı piyasasının 10’unda %20 ve üzeri düşüşlerin başladığı günlerde 10 yıllık tahvil getirilerinin üç ay öncesine göre daha düşük olduğuna dikkat çekti.

Şu anki piyasa koşullarında ise tahvil faizlerinin hızla yükseldiği görülüyor. Üç ay öncesinde %1,56 olan 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri şimdilerde ise %2,01 seviyesinde işlem görüyor.

Hulbert bu sonuçları yeni bir ayı piyasasının eşiğinde olup olmadığımıza dair aceleci sonuçlara ulaşılmaması için paylaştığını belirtti. Zira son 17 ayı piyasasının 7’sinde de şimdi olduğu gibi 10 yıllık getirilerin yükselmekte olduğu görülüyor. Borsa uzmanı Ocak ayı başları itibariyle ayı piyasasının başlamış olabileceğini de kabul ediyor. Ocak ayına tüm zamanların zirvesinde başlayan S&P 500 Endeksi ay boyunca gerileyerek düzeltme bölgesinin kıyısına kadar ulaşmıştı. Endeks şimdilerde ise rekor seviyesinin %4 aşağısında işlem görüyor.

Borsa yazarı araştırmasından çıkarılması gereken doğru sonuçsa tahvil faizlerindeki eğilimle borsalarda ayı piyasasının başlangıcı arasında güvenilir bir bağlantı olmadığı. Hulbert tahvil faizlerinin önümüzdeki günlerde sihirli bir şekilde düşmesi halinde de bunun da bir boğa piyasasının başlayacağı anlamına gelemeyeceğini yazdı.

Faizlerdeki yükseliş neden ayı piyasasıyla bağlantılı değil

Borsa yazarı, araştırmasından elde ettiği şaşırtıcı bulguları ekonomistlerin “para yanılması” veya “enflasyon illüzyonu” olarak adlandırdığı şeyden kaynaklandığını belirtti. Hulbert bunun sebebinin yatırımcıların enflasyona göre ayarlanmayan nominal faiz oranları ile enflasyona göre ayarlanmış reel faiz oranlarının karşılaştırılmaya çalışılmasından kaynaklandığına dikkat çekti.

Hulbert’e göre yatırımcılar daha yüksek enflasyon ve faiz oranları sonrasında borsa değerlemelerini yanlış güncelleyecekler. Yatırımcılar gelecek yılların bilançolarını daha yüksek bir oranda düşürecekler ve sonuç olarak gelecekteki bilançoların bugünkü değeri düşürülecek. Ancak borsa yazarına göre bu denklemin sadece bir yarısı olacak. Zira yatırımcılar enflasyon yükseldikçe gelecek yıllardaki bilançoların da daha hızlı yükseleceğinin farkında olmayacaklar.

Borsa yazarı yüksek enflasyon ile faiz oranları kaynaklı bu iki etkinin birbirini nötrlediğini iddia ediyor. Buna göre gelecekte şirketlerin nominal bilançolarının daha yüksek olması beklenebilir. Ancak şirketlerin mevcut bilanço değerlerine de daha büyük bir oranda indirimin hesaba katılması gerekir. Hulbert enflasyon ve para illüzyonu konusunda genellikle ikinci faktörünün hesaba katıldığını ancak ilk faktörün gözden kaçırıldığını söyledi.

Borsa yazarı, “Daha yüksek enflasyon ve faiz oranları birçoklarının öne sürdüğü üzere boğa piyasası için büyük tehdit olmak zorunda değildir” ifadelerine yer verdi.

Perakende yatırımcılar 'karanlık tarafa' geçiyor

 

BlackRock: Fed tahvil alımlarını durdurmalı

 

Beklentilerden şaşan enflasyon, piyasaları altüst etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)