E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBireysel yatırımcıların borsalar üzerindeki etkisi azalıyor---

Bireysel yatırımcıların borsalar üzerindeki etkisi azalıyor

Bireysel yatırımcıların borsalar üzerindeki etkisi azalıyor
11 Şubat 2022 - 10:59 borsagundem.com

Yüksek büyüme gösteren teknoloji hisselerindeki düşüş ve sosyal medya kullanıcılarının yükselttiği hisselerde gerilemeyle birlikte, JPMorgan bireysel yatırımcıların borsalar üzerindeki etkisinin azaldığını söyledi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bireysel yatırımcıların borsalar üzerindeki etkisi azalıyor. JPMorgan analistleri bireysel yatırımcıların geleneksel hisse fonları karşısında, daha riskli seçeneklerden vazgeçmeye başlamasıyla birlikte, geçtiğimiz yılın başlangıcına damga vuran sosyal medya kullanıcılarının borsalarda ortaya çıkardığı etki benzeri durumların da kaybolduğu söylendi. Banka borsa yatırım platformu Robinhood’da borsa işlemlerinin aralık ayında korona virüs pandemisi öncesinde görülmeyen seviyelere gerilediğini açıkladı.

Aktivitedeki düşüş aynı zamanda diğer online borsa yatırım platformlarında da gözlemlendi. Bu platformlar arasında E*Trade ve Schwab da yer aldı. Business Insider’ın haberine göre düşüş korona virüs pandemisi nedeniyle alınan karantina önlemleri esnasında, evde kalan bireysel yatırımcıların borsalara akın etmesiyle başlayan patlamanın ardından gerçekleşti. Reddit gibi sosyal medya platformları üzerinden bir araya gelen kullanıcılar AMC ve GameStop gibi hisseleri eşi benzeri görülmemiş seviyelere yükseltti.

Sosyal medya ve bireysel yatırımcı çılgınlığı, şimdi borsalarda etkisini kaybediyor. Ekonomi normale dönerken ve sosyal medya çılgınlığı azalırken, bireysel yatırımcıların da aktivitesinde düşüş gözlemleniyor. By düşüş aynı zamanda Reddit’in meşhur WallStreetBets isimli forumunda da dikkat çekiyor. Forum bireysel yatırımcıların, borsa hamleleri konusunda yazdığı bir mecraydı. Forumun üye sayısı 2020’nin sonunda 1,5 milyonken, bugün 11 milyon üyesi bulunuyor.

Ancak üye büyümesinde de durgunluk görülüyor ve günlük yorum sayısı, 2021’in ocak ayındaki zirvesinin oldukça altında. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre bireysel yatırımcı aktivitesindeki düşüş aynı zamanda 2020’de yüksek getiri sağlayan büyüme hisselerinde görülen sert düşüşle de aynı dönemde gerçekleşti. Peloton, Netflix ve PayPal gibi bazı hisseler pandemi döneminde gösterdikleri yükselişleri kaybetti.

JPMorgan, “ABD’nin bireysel yatırımcılarının gözdesi olan hisseleri barındıran hisse sepetleri, bireysel yatırımcı aktivitesinin 2021’in başından bu yana zayıfladığına yönelik benzer bir mesaj veriyor” dedi. Açığa satış işlemleri de 2021’in ocak ayında ulaştığı zirveden düşüş gösterdi ve yıl başından bu yana gerilemeye devam ediyor. Analistler, “ABD’nin toplam hisse işlemlerinde ya da bireysel yatırımcıların işlem yaptığı hisse sayısında, ABD’de bireysel yatırımcı aktivitesi 2021 zirvesinden bu yana düşüşte” dedi.

Ancak bireysel yatırımcılar 2020 ve 2021 yıllarında tercih ettikleri yatırımlardan vazgeçse de hisse fonlarına yöneliyor. 2021 yılında borsa yatırım fonlarına (ETF) yönelmeye başlayan yatırımlar, 2022’de de benzer bir yol izlemeye devam ediyor.

5 kurumun bugün önerdiği hisseler

 

BlackRock: Fed tahvil alımlarını durdurmalı

 

Borsa güne satışlarla başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum11 Şubat 2022 12:36

    Hisse piyasası adil bir yer değil belirli kişilerle dönen dolandırıcılık yuvasıdır. Kar etmek bir tarafa kaybeden kaybettiğini kurtarsa kar ettim sanıyor kimseye tavsiye etmem dolar altın faiz ve fonlar sürekli kazanç sağlar en sağlam yatırım araçlarıdır

  • kurt borsacı11 Şubat 2022 11:49

    azalacak tabi.adamın aklını alırım bir de küçük yatırımcının elindeki hisseleri alırım.heheheee