E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasasının ikinci yılında borsaları neler bekliyor?---

Boğa piyasasının ikinci yılında borsaları neler bekliyor?

Boğa piyasasının ikinci yılında borsaları neler bekliyor?
24 Mart 2021 - 17:53 borsagundem.com

Kovid krizinin başında sert düşüş gösteren borsalar FED desteğiyle hızla toparlanmış ve boğa piyasasına girmişti. Kovid ve enflasyon endişeleri devam etse de boğa piyasası ise şimdilerde güçlü ekonomik toparlanmaya hazırlanıyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

S&P 500 Endeksi %75’in üzerindeki getirisiyle tarihin en iyi 12 aylık performansına ulaşmaya hazırlanıyor. Söz konusu yükselişteki en önemli faktörse bir sene öncesinde korona virüs kriziyle birlikte gelen hızlı ve etkili ayı piyasasıydı.

Dow Jones Endeksleri’nin sahibi olan S&P Golabal’ın Endeks Yatırım Stratejisi Genel Müdürü Tim Edwards pandemi krizi sonrasındaki genel tırmanışı endeks tarihinin 12 aylık kazancına en büyük katkıyı sağladığını belirtiyor. Bununla birlikte S&P 500 Endeksi de ikinci rekor yılına hazırlanıyor.

MarketWatch’un haberine göre LPL Financial Baş Borsa Stratejisti Ryan Detrick Pazartesi günkü notunda, S&P 500'ün önceki 19 Şubat 2020 zirvesinden 23 Mart 2020'nin en düşük seviyesine gerilemesine atıfta bulunarak, "Yaklaşık %34 düştükten sonra, S&P 500'ün kayıplarını geri alması sadece beş ay sürdü" ifadelerine yer verdi.

Tam olarak iyileşmesi geçtiğimiz Ağustos ayında gerçekleşen S&P 500 % 30'dan fazla bir kayıptan sonra tarihin en hızlı geri dönüşü gerçekleşti. Endeksten elde edilen yıllık kazançlar finansal piyasalardaki diğer endekslerin de güçlenmesini sağladı.

Detrick, "Hisse senetleri güçlü bir ralli yaptı. Ekonomi rekor bir hızla toparlandı. Dünya genelinde yeni rekorlar elde ediliyor. İşler artık tam olarak rayına oturmuş gibi gözüküyor. Olaylara farklı bir perspektiften bakmak gerekirse, S&P 500 Endeksi 1987’de %37’lik bir kayıp gerçekleştirmişti. Ancak bu kayıplardan kurtulup yeni zirvelere ulaşılması tam 20 ay sürmüştü" ifadelerine yer verdi.

Geçtiğimiz yıl Şubat ayında ABD borsaları korona virüsün pandemi haline gelmesinin ardından sert düşüşler gerçekleştirdi. Yeni seyahat kısıtlamaları, işletmelerde ve sosyal hayattaki kısıtlamalar S&P 500, Dow Jones ve Nasdaq Endekslerini önce %10’luk bir düşüşle düzeltme bölgesine ardından da %20’lik düşüşle ayı piyasasına yöneltti.

ABD Merkez Bankası (FED), finansal bir krizden kurtulmaya yardımcı olmak için politika faiz oranını 2023 yılına kadar sürdürmeyi beklediği bir seviye olan sıfır ila %0,25 aralığına indirdi. FED tahvil alımlarını aylık 120 milyar dolar olarak yeniden başlattı. Ayrıca, ilk kez şirket tahvilleri satın almak da dahil olmak üzere benzeri görülmemiş bir pandemi teşviklerini uygulamaya soktu.

Bu noktadan sonra, Dow Jones Market Data verilerine göre, S&P 500'ün 8 Nisan 2020'de mevcut boğa piyasasına girmesiyle ABD borsalarının toparlanması çok az zaman aldı. Dow'un toparlanması 26 Mart'ta başlarken, Nasdaq Endeksi de 14 Nisan'da bu toparlanmayı takip etti. (borsagundem.com: Boğa piyasası finansal piyasalarda bir endeksin en yakın dip noktasından %20 oranında veya daha fazla yükselmesini, ayı piyasası ise en yakın zirve noktasından %20 oranında veya daha fazla düşüşünü ifade ediyor. Düzeltme bölgesi bir endeksin yakın tarihli en yüksek noktasından %10 ila %20 arasında düşüş gösterdiği bölge olarak belirtiliyor.)


Ayı piyasasından boğa piyasasına

Kovid-19 aşılarının geliştirilmesine ilişkin ilerlemenin ortaya çıkmaya başlamasıyla ABD'nin ekonomik iyileşmesine ilişkin daha fazla boğa piyasası görüşü oluşmaya başladı.

Temmuz ayına gelindiğinde, Moderna aşı çalışmaları hakkında yeni bilgiler sunuyordu ve bir ay sonra, üç büyük borsa endeksi de tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı. Şimdiyse Almanya Başbakanı Angela Merkel’in “yeni pandemi” olarak nitelendirdiği Kovid-19’un İngiltere varyantı Avrupa’yı kasıp kavururken Paskalya tatili de sıkı kısıtlama önlemlerinin altında gerçekleşiyor. Ancak tarih günümüz borsaları için bir rehber niteliği taşıyabilirse, S&P 500 hala ikinci bir rekor yılına hazırlanıyor olabilir.

LPL Research’ün konuyla ilgili araştırması İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana S&P 500’ün ayı piyasasının ertesinde girdiği boğa piyasalarında ortalama %41’lik kazanç sağladığını gösteriyor. Araştırmaya göre ertesi senede ise S&P 500 ortalama %17’lik yıllık getiri sağlıyor. Endeksin boğa piyasası sonrası senelerde geri çekilmesi ortalaması ise %10,2 olarak görülüyor.

UBS Küresel Servet Danışmanlığı Baş Yatırım Yöneticisi Mark Haefele, Salı günü paylaştığı bir notta, piyasa toparlanmanın "reflasyon" aşamasına girerken risk varlıklarının daha fazla yukarı yönlü hareket göstermesini beklediğini açıkladı.

Haefele ayrıca, yatırımcıların yüksek getiri peşinde olmaları gerektiğini belirtirken, yüksek büyüme, yükselen enflasyon ve düşük politika faiz oranlarına da destek verdi.

Bank of America Kurumsal Endeksi’ne göre yaklaşık 10,5 trilyon dolarlık ABD kurumsal tahvil piyasasının yatırım notu dilimindeki getiriler Ocak ayındaki yaklaşık %1,79'luk pandeminin en düşük seviyesinden %2,27 civarına yükseldi.

Yatırımcılar, bankalar ve finans şirketleri tahvillerden daha fazla faiz alma yeteneğinden yararlanabilseler de, artan devlet tahvili getirileri teknoloji hisselerinde ve yüksek değerlemeli büyüme hisselerinde pandemiden bu yana görülen yüksek kazanımlarının bir kısmını sınırlama potansiyeli taşıyor.

Yatırım danışmanlığı şirketi State Street Global Advisors'ın SPDR Americas Araştırma Başkanı Matthew Bartolini Salı günü yaptığı açıklamada, piyasalardaki değerinin altındaki hisselere ve ekonomik döngüden yararlanması beklenen hisselere olan ilginin 2021'de piyasalara yeni varlık akışı olarak yansıdığına işaret etti. Bartolini, SPDR seçili finans sektörü fonuna yıl başından bu yana şimdiye kadar 8 milyar dolarlık yeni varlığın girdiğini belirtiyor. Fon Salı gününe kadarki süreçte %12,5 yükselerek S&P 500'ün %4,1'e yakın kazancını geride bıraktı.

LPL Financial’dan Detrick, "Volatilitedeki yükseliş bir boğa piyasasının bu aşaması olarak normal olsa da, uygun yatırımcıların dip satın almayı düşünmek isteyebileceğini düşünüyoruz. Aşı dağıtımı, mali ve parasal teşvikler ve sağlam bir ekonomik toparlanma beklentilerinin tamamına dair güvenimiz yüksek" görüşlerine yer verdi.

Wall Street hafta ortasına yükselişle başladı

 

Tahvil getirisi piyasaların geleceğini belirleyecek

 

Wall Street’te alım fırsatı kalmadı

 

Riskli fon yöneticileri isyan etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)