E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin’in düşüşünden en çok o etkilendi---

Bitcoin’in düşüşünden en çok o etkilendi

Bitcoin’in düşüşünden en çok o etkilendi
15 Haziran 2022 - 11:20 borsagundem.com

Bitcoin’de yaşanan düşüş, neredeyse tüm servetini Bitcoin’e yatıran girişimci Michael Saylor’ın soğuk terler dökmesine neden oluyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD piyasaları başta olmak üzere tüm piyasalarda yaşanan düşüş, Bitcoin’i de vurdu. Bu durum en çok, son zirvesinden bu yana yüzde 60’ın üzerinde düşüş yaşayan Bitcoin’in en büyük yatırımcılarından olan girişimci Michael Saylor’ı etkiledi.

Büyük kayıplara yabancı değil

Michael Saylor, büyük kayıplar konusunda şaşalı bir geçmişe sahip. Bir zamanların “dot.com balonu” olarak bilinen ve büyük oranda internet şirketleri hisselerinin tepetaklak olmasıyla sonuçlanan süreçte 6 milyar dolar kayıp yaşayan Saylor, bu kez de benzer bir durumla karşı karşıya.

Saylor’ın sahibi olduğu yazılım firması Microstrategy, 1999 yılında gelirlerini abarttığını ve zarar ettiği halde hatalı bir şekilde kar bildirdiğini itiraf etmişti. Bu fiyasko, MicroStrategy hisselerinin bir günde 11 milyar doları aşan bir kayıp yaşamasına neden olmuştu.

Saylor, 20 yıldan fazla bir süre sonra bugün yine benzer bir riskle karşı karşıya. Cnbc’den Ryan Browne’ın haberine göre, Saylor’ın bir süredir satın alım gerçekleştirerek 4 milyar dolarlık bir yatırım yaptığı Bitcoin’de yaşanan düşüş, şirketin olası bir teminat tamamlama çağrısıyla (margin call ya da marj çağrısı) karşı karşıya kalmasına neden olabilir.

Yatırımcılar endişeli

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, MicroStrategy yatırımcıları ise şirketin Bitcoin varlıklarını tasfiye etmek zorunda kalmasından endişe ediyor. Saylor ise attığı tweette, Microstrategy olarak yüksek volatilite olasılığına uygun şekilde davrandıklarını ve şirket bilançosunu, Bitcoin yatırımlarını zorluklarla başa çıkabilecek seviyede “hodl” etmeye müsait şekilde yapılandırdıklarını ifade etti. Hodl, kripto para piyasalarında, yatırımcıların satış yapmaktan kaçınarak uzun vade beklemek durumunda kalmalarını ifade eden bir terim olarak biliniyor.

Bitcoin’in şu anki değerinden hesaplandığında bu durum MicroStrategy şirketi için 1 milyar dolardan fazla gerçekleşmemiş kayıp anlamına geliyor.

1 milyar dolar zarar

Bitcoin’in fiyatının Salı günü 20 binlere düşmesiyle satış baskısı iyice arttı. Aralık 2020’den beri en düşük seviyesine gerileyen Bitcoin’in bu düşüşünde kripto para borsası Celsius’un para çekme işlemlerini durduğunu açıklamasının da büyük etkisi olmuştu. Bitcoin’e kesin olarak 3,7 milyar dolar yatırım yaptığı bilinen MicroStrategy şirketinin ise her biri ortalama 30.700 dolardan 129.218 adet Bitcoin’e sahip olduğu düşünülüyor. Bitcoin’in şu anki değeri olan 20.700 seviyelerinden hesaplandığında, bu durum, MicroStrategy şirketi için 1 milyar dolardan fazla gerçekleşmemiş kayıp anlamına geliyor.

Marj çağrısı

Şirket, bu sorunların yanında şimdi bir de marj çağrısı riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Şirketin daha fazla fon taahhüt ederek kayıplardan kaçınabilmesi gerekiyor. Kripto para odaklı bir yatırım şirketi olan Silvergate’ten 205 milyon dolarlık bir kredi kullanan şirket, bu krediyi güvence altına almak için sahip olduğu Bitcoin’lerin bir miktarını teminat olarak göstermişti. MicroStrategy Baş Finans Sorumlusu Phong Le de Mayıs ayında yaptığı açıklamada, Bitcoin’in 21 bin doların altına düşmesi durumunda bir marj çağrısı ile karşı karşıya kalabileceklerini ifade etmişti. MicroStrategy’nin daha fazla fon temin edip edemeyeceği ise merak konusu.

MicroStrategy şirketinin her biri ortalama 30.700 dolardan 129.218 adet Bitcoin’e sahip olduğu düşünülüyor.

Saylor ise Haziran ayında yaptığı açıklamada, şirketin teminat gereksinimlerini karşılamak için fazlasıyla yeterli Bitcoin’e sahip olduklarını belirtti. Saylor, daha fazla teminat bulmak zorunda kalmaları için Bitcoin’in 3.500 dolar seviyesine düşmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Yatırımcılar için Bitcoin değerini tahmin etmek anlamında bir kılavuz işlevi gören MicroStrategy şirketinin hisseleri Salı günü yüzde 25’ten fazla düşerek son bir yıl içinde yüzde 70’in üzerinde kayıp yaşadı. Bu performans Bitcoin’in performansından bile kötü olması bakımından önem taşıyor. Aynı süreçte Bitcoin ise kabaca yüzde 60’in üzerinde değer kaybetti.

Bir kripto para borsası daha işlemleri durdurdu

 

Bitcoin'de düşüş sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ16 Haziran 2022 07:59

    sadet zinciri gibi bir şey oldu çocukları bile bitcoine yönlendirip soyup çıktılar şimdi bu oyunlarda bitmez başka yollarda yine oyunlar dönecek.çünkü orda vurgunu vurdular.bu zenginlerin kurdugu düzendir.

  • HAKUKUKUTİKU15 Haziran 2022 21:29

    hehe baska işi yokta  buna milyarlar yatırcak. giriş çıkış hepsi bilinirken. eyi hikaye.

  • Ali15 Haziran 2022 20:07

    Adamın milyar doları biz gene iyiyiz demeniz için yapılan haberler. lale soğancılar.