E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBir kripto para borsası daha işlemleri durdurdu---

Bir kripto para borsası daha işlemleri durdurdu

Bir kripto para borsası daha işlemleri durdurdu
14 Haziran 2022 - 13:34 borsagundem.com

Kripto para borsası Celsius, para çekme taleplerini yerine getiremeyeceğini duyurdu.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılarının para çekme taleplerini, gerekli fondan yoksun olduğunu belirterek yerine getiremeyeceğini belirten kripto para borsası Celsius, yatırımcıların kripto para piyasalarıyla ilgili korkularının artmasına neden oldu. 1,7 milyon mevduat sahibi bulunan Celsius’un bu kararı, zaten düşüşte olan kripto para piyasalarını sarstı. Sektörün en büyük şirketlerinin mali açıdan zayıf bir zeminde olduğu anlamına gelen bu karar, yatırımcıların piyasalara yönelik endişelerini pekiştirdi.

8 milyar doları buluyor

Resmi adı Celsius Network olan ABD merkezli kripto para borsası yaptığı yazılı açıklamada, piyasa koşullarındaki aşırılık nedeniyle tüm para çekme, swap ve hesapları arası transfer işlemlerini durdurduğunu ifade etti. Washington Post’tan Steven Zeitchik’in haberine göre şirket, açıklamasında, para çekme işlemlerine dair yükümlülüklerini zaman içinde daha sağlıklı gerçekleştirebilmek adına bu kararı aldığını belirtti.

Bu durum, Celsius şirketi üzerinden yatırım yapan kişilerin herhangi bir getiri elde edemeyecekleri anlamına geliyor. Para çekme işlemlerinin yeniden ne zaman aktif olacağıyla ilgili ise şirketten herhangi bir açıklama yapılmadı. Şirketin dondurduğu miktarın toplam 8 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Celsius’un duyurusunun ardından Bitcoin başta olmak üzere birçok kripto para biriminde yüzde 10’un üzerinde düşüş gözlendi. Bitcoin, son beş gün içinde yüzde 23 düşerken, Ethereum’da ise düşüş yüzde 30’a yaklaştı. Her iki kripto para da son 18 ayın en düşük seviyelerini görmüş durumda. Geçen sene 7 dolardan işlem gören Celsius’un kendi koini ise 21 sentten işlem görüyor. Aynı gün, dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan Binance de alım satım işlemlerini kısa süreliğine durdurmuştu. Öğleden sonra işlemleri tekrar aktif hale getiren borsa, yatırımcılarını korkutmuştu.

Celsius, yatırımcılarına yüksek getiri vadediyor. Yüzde 18,6’yı bulan bu oranın zaman zaman yüzde 30’lara yükseldiği görülüyor.

Yüksek getiri vaadi

Olağan bankacılık altyapısına sahip olmayan ve tıpkı bir finans kurumu gibi dolar karşılığı kripto para ödünç alıp verilmesini sağlayan Celsius, DeFi olarak da tanımlanan, ‘merkezi olmayan’ bir kripto para borsası işlevine sahip bulunuyor. Celsius, kripto para yatırımcılarına aşırı yüksek getiri vadediyor. Para çekme işlemlerini durdurmadan önce yüzde 18,6’yı bulan bu oranın zaman zaman yüzde 30’lara yükseldiği görülüyor. Uzmanlara göre ise böylesine yüksek getiri oranları, hesap sahiplerinin paralarını geri talep etmeleri halinde, şirketin bu mevduatları karşılamaya yetecek düzeyde varlığa sahip olmadığının bir ispatı olduğu kabul ediliyor.

Kriptodan şüphe edenlerin sesi yükseliyor

Geleneksel bankaların aksine, kripto para alım satımına izin veren şirketlerin yeterli varlık gösterme zorunlulukları bulunmuyor. Bu da yatırımcıların mevduatlarının herhangi bir güvencesi olmadığı anlamına geliyor. Kripto para piyasalarında birçok şirket birbirinden borç alarak birbirilerine yatırım yapıyor. Böylece, kripto para piyasalarında yüksek düzeyde bir bağlılık hakim oluyor. Birbirine bağımlılığın bu derece yüksek olduğu kripto para piyasasından şüphe edenlerin ise sesi her geçen yükseliyor.

Celsius, yaptığı yazılı açıklamada yatırımcılarına güven telkin etmeye çalıştı. Çeşitli seçenekleri değerlendirdikleri için önlerinde uzun bir yol olduğunu ifade eden şirket, para çekme işlemlerinin yeniden aktif olması için belli bir süre geçmesi gerekebileceğini ancak şirketin sahip olduğu değerli varlıkların yükümlülüklerini yerine getirmeye yeteceğini düşündüklerini belirtti.

Kripto piyasalara bir darbe daha

 

Binance para çekimini durdurdu

 

Bailey: Kripto varlıkların çoğunun gerçek bir değeri yok

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Derviş14 Haziran 2022 17:57

    Ne borsasıymış bea. Bildiğiniz internet uygulaması, zaten aldık sattık, uçtu kaçtı, birini bin yaptı, 18 yaşında zengin ediyoruz gibi tozpembe vaadlerle alıp sattıkları da gerçekte olmayan bişey, uyduruk bir kavram, uyduruk birkaç terim. Reklamların da bile hitabettiği kitle çoluk çocuk. Hiç alın terletip para kazanmamış, ataları cahilmişte bu yeniyetmeler akıllıymışlar da. Nasıl zengin olunur babasına anasına ebesine dedesine gösterecekmiş. Altın da neymiş diyerek altına burun kıvıran bu zirzoplar altının insanlık tarihi ile beraber kıymetli değiş tokuş tasarruf aracı olduğunu bilmeyecek kadar kendi cehaletlerinden bihaberler.

  • Türkoğlutúrk14 Haziran 2022 14:24

    ABD ülkelerin varlıklarına böyle el koyuyor.once çıkartıyor.sonra değerini arttırıyor.aniden çöp yapınca paranız buharlaşmis oluyor.yani en güvenli liman her zaman altın.