E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin’deki düşüşte Elon Musk’ın payı olmayabilir---

Bitcoin’deki düşüşte Elon Musk’ın payı olmayabilir

Bitcoin’deki düşüşte Elon Musk’ın payı olmayabilir
21 Ağustos 2023 - 17:27 borsagundem.com

Bitcoin’deki düşüşün arkasında Elon Musk’ın olduğu fikri yatırımcılar arasında oldukça yaygın. Ancak gerçek, sanıldığı gibi Elon Musk kaynaklı olmayabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sene başından bu yana gösterdiği performansla yatırımcısının yüzünü güldüren Bitcoin’de yaşanan sert düşüş, yatırımcıları endişelendirdi. Düşüşün nedenleri üzerine yapılan spekülasyonlar ise Elon Musk’ı işaret ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yine de Bitcoin’deki düşüşün sorumlusunun Elon Musk olmayabileceği görüşü de giderek taraftar buluyor.

Elon Musk’ın suçu yok

Fortune’dan Jeff John Roberts’ın haberine göre, Bitcoin’de volatilite geri döndü. Kripto piyasalarında aylarca süren görece sakinliğin ardından fiyatlar geçen hafta içi düştü ve amiral gemisi para birimi Bitcoin yaklaşık yüzde 10 değer kaybederek yaklaşık 25.000 dolar seviyesine geriledi ve biraz toparlandı. Ethereum, XRP ve diğer büyük para birimleri de benzer şekilde değer kaybetti.

Ani kargaşanın nedenini belirlemek zor, ancak şimdilik Bitcoin'in çökmesine neyin neden olmadığını söylemek mümkün. Yani, heyecanlı tweet'lerin ve manşetlerin telaşının aksine, bu işte Elon Musk'ın bir suçu olmadığı görülüyor.

Varsayım, The Wall Street Journal'ın Musk'ın özel roket şirketi SpaceX'in mali durumu hakkında bir haber yayınlamasının ardından ilgi gördü. Yazıda şirketin gelirlerine ve araştırma maliyetlerine odaklanılırken, raporun sonunda şu satıra yer verildi: “Belgeler ayrıca SpaceX'in sahip olduğu Bitcoin'lerin değerini geçen yıl ve 2021 yılında toplam 373 milyon dolar olduğunu ve Elon Musk’ın kripto para birimini sattığını gösteriyor.”

İlginç muhasebe kuralları

Hikaye, Bitcoin'in büyük düşüşüyle aynı zamana denk geldi ve bazılarının SpaceX'in katalizör olduğu sonucuna varmasına yol açtı. Normalde güvenilir olan Bloomberg bile SpaceX’in ve Elon Musk’ın Bitcoin’deki düşüşün sorumlusu olabileceğini ima eden bir haber yayınladı.

Korelasyonun her zaman nedenselliğe eşit olmadığı şeklindeki temel sorunun ötesinde, bu değerlendirmeyle ilgili bir dizi sorun bulunuyor. Bunlardan en büyüğü, şirketlerin kripto para fiyatları düştüğünde kayıpları kaydetmesini gerektiren, ancak kripto paralar yükselirse kazanç kaydetmelerine izin vermeyen, kriptoyu çevreleyen ilginç muhasebe kurallarında yatıyor. Yani bir firma elinde bir Bitcoin tutarsa ve fiyat Pazartesi günü 30.000 dolardan 25.000 dolara düşer ve ardından Salı günü tekrar çıkar ve 35.000 dolar seviyesine gelirse, şirketin bilançosunda 5.000 dolar zarar göstermesi gerekiyor.

Böylesi bir düşüş için yeterli değil

The Wall Street Journal'ın raporu SpaceX'in kripto para birimi sattığını söylese de şirketin elindeki Bitcoin’lerin tamamını mı sattığını yoksa satışın bir mi yoksa birden fazla işlem olarak mı gerçekleştiğini belirtmiyor. Her halükarda, Bitcoin'in piyasa değeri 500 milyar doların üzerinde; bu nedenle SpaceX'in varlıklarının tamamını veya bir kısmını satmasının Perşembe günü gördüğümüz gibi bir düşüşü tetiklemek için yeterli olması pek olası gözükmüyor.

Peki, Bitcoin'in düşmesine ne sebep oldu? Bu sorunun cevabına dair birkaç olası açıklama bulunuyor. Bunlar arasında en önemlisinin, ABD'de faiz oranlarının yükselmeye devam edebileceğine dair işaretler olduğu gözüküyor. Kripto para fiyat pattern’leri hala tahmin edilemez olsa da, son iki yılda yatırımcıların Bitcoin'i yükseliş koşullarında satın almak için ‘riskli’ bir varlık olarak gördükleri ve makroekonomik ters rüzgarlar karşısında onu hızla terk edecekleri kabul ediliyor. Şu anda, bu ters rüzgarlar, Çin ekonomisindeki şokları ve acı verici konut piyasası koşullarını içeriyor.

Kripto para piyasası sıkıcı olmaktan çıkıyor

Aynı zamanda, kripto para piyasası, fiyatlar değiştiğinde ve düşüş esnasında yaşandığı gibi aracı kurumlar marjda tutulan pozisyonları tasfiye ettiğinde kademeli satışlara eğilimli olabiliyor. Buradaki sonuç şu ki, kripto fiyatları düştüğünde, bu neredeyse hiçbir zaman tek bir faktörün sonucu olmuyor. Bundan sonra ne olacağına gelince, düşüşün devam edip etmeyeceği ya da yeni bir yükseliş trendinin başlayıp başlamayacağı belirsiz olsa da, kripto para piyasalarının sıkıcı olmaktan yavaş yavaş çıktığı kesin gibi gözüküyor.

Bitcoin'den, mayıs ayından beri en kötü performans

 

Bitcoin’de düşüşün 5 olası nedeni

 

Bitcoin’de sert düşüş!

 

Bitcoin’de altın kesişim sinyali

 

Mike Novogratz: Spot Bitcoin ETF’si 4-6 ay içinde onaylanabilir

 

Bitcoin’de yüksek volatilite dönemi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)