E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin’de bireysel yatırımcıların beklentisi 20 bin doların altı---

Bitcoin’de bireysel yatırımcıların beklentisi 20 bin doların altı

Bitcoin’de bireysel yatırımcıların beklentisi 20 bin doların altı
01 Şubat 2024 - 14:31 borsagundem.com

Geçen yılki yüksek performansının ardından Bitcoin’in bu yıl nasıl bir seyir izleyeceği merak ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçen yılın en kazançlı yatırım araçlarının başında gelen Bitcoin’in bu yılki performansı oldukça merak ediliyor. Bireysel yatırımcıların beklentisi ise Bitcoin’in belirgin bir geri çekilme yaşayacağı yönünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, spot Bitcoin ETF’lerinin ABD’de kabulünün ardından geri çekilen Bitcoin’in fiyatını bu yıl halving başta olmak üzere birçok faktörün etkilemesi bekleniyor.

Bitcoin yönünü nereye çevirecek?

The Motley Fool’dan David Jagielski’nin haberine göre, yatırımcıların merak ettiği soru şu: Bitcoin buradan nereye gidecek? Artık spot Bitcoin ETF’leri de onay aldığına göre, yatırım yapmanın her zamankinden daha kolay olduğu göz önüne alındığında, Bitcoin'in değerinin artması için daha fazla alan olması gerekiyor. Ancak onayı takip eden günlerde kripto para biriminin değerinin belirgin şekilde düştüğü gözleniyor.

Bitcoin'in değerinin nereye gideceğini tahmin etmeye yardımcı olabilecek kazanç raporları veya satış rakamları bulunmuyor. Spekülatörler dijital para biriminin değerlemesinde büyük bir rol oynuyor ve bu nedenle Bitcoin'e yatırım yaparken genellikle büyük miktarda dalgalanma ve riske hazır olmak gerekiyor. Şu anda perakende yatırımcıların büyük bir kısmı, 2024 yılında Bitcoin’in fiyatında önemli bir düşüş bekliyor.

20.000 doların altı

Deutsche Bank tarafından yakın zamanda yapılan bir ankete göre, perakende yatırımcılar kripto paranın yakın vadeli geleceği konusunda pek iyimser değil. Bireysel yatırımcıların üçte birinden fazlası Bitcoin fiyatının yıl sonuna kadar 20.000 doların altına düşmesini bekliyor. Yaklaşık yüzde 10'luk kesim ise yılı 20.000 ila 40.000 dolar arasında bitireceğine inanıyor ve bu da, daha ılımlı da olsa, yine bir düşüşe işaret ediyor.

2024'ün sonundan önce 75.000 doların üzerine çıkabileceğine inanan bazı kripto boğaları olsa da sayılarının oldukça az olduğu görülüyor. ABD'deki perakende yatırımcıların yaklaşık yüzde 10'u Bitcoin’in 75 bin dolar üzerine ulaşmasını bekliyor. Bu oran Avrupa'daki perakende yatırımcılarda ise yalnızca yüzde 5’ken, Birleşik Krallık’ta çok daha düşük seyrediyor.

Kendi kendini gerçekleştiren kehanet

Spekülasyon söz konusu olduğunda beklentiler getirilerde büyük rol oynayabiliyor. Yatırımcılar bir yatırımın düşük performans göstereceğini düşünüyorsa, gelecekte zarar etmemek umuduyla varlığı satabiliyor. Ve eğer bu görüşe sahip çok sayıda insan varsa, satışlarda bir artış yaşanabiliyor ve bu da yatırım aracı üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturabiliyor.

Yatırımcıların halihazırda nakite döndüklerine dair bazı erken işaretler bulunuyor. Ocak ayında spot Bitcoin ETF'sinin onaylanmasının ardından yatırımcıların, dijital para biriminin bazı yatırımcıların onaylardan sonra gitmesini beklediği yönün tersine gitmesi nedeniyle Bitcoin'i boşalttıkları görülüyor. 2023'ün sonunda 42.000 doların üzerinde işlem gören Bitcoin, ETF onayının ardından 49.000 dolar seviyesinden geri çekilerek bugün yine 42.000 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Bitcoin için büyük test Nisan ayında

Bitcoin için daha düşük bir fiyat beklentisi rahatsız edici kabul ediliyor çünkü yakın gelecekte bu durumun daha fazla satışa yol açması bekleniyor. Ancak dijital varlığın değerlenmesine yardımcı olabilecek potansiyel bir katalizör bulunuyor: Bitcoin yarılanması yani ‘halving’.

Yarılanmayla birlikte arz artışını sınırlamak için kripto madenciliği ödülleri yarıya indiriliyor. Yarılanma olayından sonra genellikle Bitcoin fiyatında bir artış gerçekleşiyor. En azından 2020, 2016 ve 2012'deki halving dönemlerinde söz konusu yükselişin gerçekleştiği gözleniyor.

Ancak önceki halving dönemlerinde Bitcoin'in değerinin hiçbir zaman şimdiki kadar yüksek olmadığını göz önünde bulundurmak gerekiyor. 2020 yılında yarılanma gününde yaklaşık 8.820 dolardan işlem gören Bitcoin, halving sonraki 150 gün içinde yüzde 24 oranında artışla kabaca 10.940 dolara yükseldi. Bu yıl benzer bir hareketin Bitcoin'i 50.000 dolara kadar çıkarması ise mümkün gözüküyor.

Bir sonraki yarılanma olayının Nisan ayında gerçekleşmesi muhtemel. Bitcoin'in gerçekten de büyük bir yükseliş yaşayıp yaşamayacağı, dijital para biriminin yılın geri kalanında nasıl bir performans göstereceğini belirleyebilir çünkü bu momentumun Bitcoin fiyatını aylarca taşıyabilme potansiyeli bulunuyor.

Sonuçta yarılanmanın fiyat üzerinde bu kadar olumlu bir etki yaratacağını düşünmek için bir neden yok; bu da olayın zaten fiyatlanmış olabileceğini gösteriyor. Ancak önceki yarılanma etkinliklerinin modeli göz önüne alındığında, Bitcoin'in fiyatının yükseldiğini görmek şaşırtıcı olmaz; ancak asıl sorunun olası bu yükselişin hangi seviyeye kadar gerçekleşeceği olduğunu anlamak gerekiyor.

Bitcoin'e "Fed" darbesi

 

Bitcoin'de 50.000 dolar beklentisi

 

BlackRock, Bitcoin ETF'sinde zirveye oturdu

 

Bitcoin ETF'ler diğer ETF'lerin yakın takibinde

 

Bitcoin’in büyüsü bozuldu mu?

 

Spot Bitcoin ETF’leri hangi yatırımcılara hitap ediyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)