E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarSpot Bitcoin ETF’leri hangi yatırımcılara hitap ediyor?---

Spot Bitcoin ETF’leri hangi yatırımcılara hitap ediyor?

Spot Bitcoin ETF’leri hangi yatırımcılara hitap ediyor?
25 Ocak 2024 - 16:18 borsagundem.com

ABD’de SEC tarafından onaylanan spot Bitcoin ETF’leri zenginlik elde etmenin yollarından biri gibi gözükse de, bu durum sadece belli türdeki yatırımcılar için mümkün.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Spot Bitcoin ETF’leri ABD borsalarında işlem görmeye başlamasından bu yana iki haftadan az bir zaman geçmiş olmasına rağmen şimdiden büyük bir başarı elde etmiş görünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Bitcoin ETF'leri zenginlik oluşturmanın basit bir yolu gibi gözükse de, bu yalnızca uzun vadeli yatırımcılar için makul bir seçenek olarak öne çıkıyor.

Yatırım stratejisi nasıl olmalı?

The Motley Fool’dan Dominic Basulto’nun haberine göre, ABD’de spot Bitcoin ETF'lerinden en az ikisi 1 milyar dolardan fazla yeni yatırımcı sermayesi çekti. ETF'lerin yönetimi altındaki varlıkların da hızlı bir oranda büyüdükleri gözleniyor.

Ancak asıl soru, yatırımcıların bu ETF'leri uzun vadeli bir satın alma ve tutma (hold) stratejisinin parçası haline getirmeye tamamen niyetli olup olmadıkları. İlk veriler ise, ETF'lerde beklenenden yüksek bir işlem hacmine işaret ediyor ve bu da, Bitcoin'in değişen fiyatına yanıt olarak yatırımcıların hızla bu ETF'lere girip çıktıklarının bir sinyali anlamına geliyor.

Ancak ETF’lerin SEC tarafından onaylanmasının ardından Bitcoin’in fiyatında yaşanan anlamlı düşüş dikkate alındığında, tuzağa düşmemek için dikkate almanız gereken üç şey bulunuyor…

Bitcoin'in uzun vadeli performansına odaklanın

Spot Bitcoin ETF'leri genellikle Bitcoin satın almanın bir yolu olarak tanımlansa da, bunlar hakkında daha kesin bir kanaate varmanın en sağlıklı yolu, ETF’lere sahip olmanın Bitcoin'in fiyat performansına maruz kalmak anlamına geldiğidir. Bitcoin fiyatı geçen yıl olduğu gibi yüzde 150 oranında artarsa, bu, ETF’inizin de yüzde 150 oranında artması gerektiği anlamına gelir. ETF'leri birçok yatırımcı için bu kadar çekici kılan şey de budur; kriptoyla ilgili önceden herhangi bir bilgi veya deneyim olmadan Bitcoin'in potansiyel olarak dudak uçuklatan getirilerine erişmeyi kolaylaştırır.

Tarihsel veriler incelendiğinde, Bitcoin'in cazibesini anlamak oldukça kolaydır. 2011-2021 arasındaki 10 yılda Bitcoin dünyanın en iyi performans gösteren varlığı konumundaydı. Aynı durum, Bitcoin'in diğer tüm varlık sınıflarından daha iyi performans gösterdiği 2023 yılında da geçerli oldu. Bu nedenle, geçmiş performans gelecekteki performansın garantisi olmasa da, Bitcoin ETF'inizden elde edeceğiniz toplam getirinin bundan 10 yıl sonra oldukça etkileyici olacağını düşünmek için makul nedenleriniz olduğunu söylemek mümkün gözüküyor.

Bitcoin'in oynaklığına aşırı tepki vermeyin

Bitcoin kazançlı bir yatırım olsa da, bunu her yıl güvenilir şekilde sağlayamadığının da akılda tutulması gerekiyor. Aksine, Bitcoin fiyatının tamamen bir çöküş sürecine girdiği ve düştüğü birkaç 2018 ve 2022 gibi yıllar da bulunuyor. Buradan da anlaşılacağı üzere Bitcoin, neredeyse her gün geniş fiyat dalgalanmalarıyla oldukça değişken bir varlık olarak biliniyor. Yani Bitcoin değerinde düzenli bir yükseliş beklemek makul bir seçenek gibi durmuyor.

Bitcoin ETF'leri hakkında endişe verici olan da bu kriter olarak öne çıkıyor. Yatırımcılar Bitcoin fiyatında şu anda görülen gibi herhangi bir düşüşe nasıl tepki verecek? Bitcoin ETF'lerinin kullanıma sunulmasından sadece bir hafta sonra Bitcoin’in fiyatının yüzde 12 oranında düştüğü görülüyor.

Peki fiyat uzun bir süre düşerse veya düşük kalmaya devam ederse ne olur? Uzun vadeli yatırımcıların bile bir pişmanlık hissetmeye başlaması bu durumda gayet olası gözüküyor.

Eğer bu durum, yani fiyatta belirgin bir düşüş, yatırımcıların ETF'lerini satmalarına yol açarsa, bu, söz konusu yatırımcılar için Bitcoin'in uzun vadeli performansının kolaylıkla kaçırılacağı anlamına geliyor. Art arda yapılan çalışmalar, piyasayı tutarlı bir şekilde zamanlamanın ne kadar zor olduğunu gösteriyor. Bitcoin'in en yüksek kazançlarını elde edeceği birkaç günü bile kaçırmak, portföyünüzün getirisinin vasat olması tehlikesi taşıyor. Piyasada her zorlu dönemde satış yapıldığı takdirde, düşükten alıp yüksekten satmak yerine her zaman yüksekten alıp düşükten satmak durumunda kalınabileceğinin unutulmaması gerekiyor.

Bitcoin sahibi olma maliyetinizi en aza indirin

ETF'ler, bugün Bitcoin satın almanın en düşük maliyetli, en verimli yolu olacak şekilde tasarlanmış durumda. Artık bir spot Bitcoin ETF'si satın alıp bir yıl boyunca tutmak, örneğin dünyanın en büyük kripto para borsaları üzerinde tek bir işlem yapmaktan daha ucuz. Bitcoin ETF'lerinin gider oranları minimum düzeyde ve fondaki varlıkların yüzde 0,2'si kadar düşük.

Yani eğer Bitcoin ETF'nizle işlem yapıyorsanız, her şeyi yanlış yapıyorsunuz demektir. Çünkü bu, toplam sahip olma maliyeti perspektifinden bakıldığında, tüm bu alım satım komisyonları ve alış-satış spreadlerindeki kayıpların artacağı ve potansiyel olarak düşük maliyetli varlığınızı yüksek maliyetli bir varlığa dönüştüreceğiniz anlamına geliyor. Bu aynı zamanda, bu süreçte Bitcoin ETF'lerinin düşük maliyetli doğasından mahrum kalmanız anlamına da geliyor.

Özetle, spot Bitcoin ETF'lerinin asıl amacı sizin için tüm zor işleri yapmak olarak kabul ediliyor. Minimum maliyetle Bitcoin sahibi olduğunuz ve Bitcoin'lerinizi elinizde tuttuğunuz takdirde Bitcoin'in uzun vadeli getirilerini yakalama şansınız da bir o kadar artacaktır.

Bitcoin fiyatı 39 bin doların altına düştü

 

Bitcoin fiyatındaki düşüş hisselere yansıdı

 

3 şirket spot Bitcoin ETF'lerini ele geçirdi

 

Bitcoin'de 'yarılanma' yeni bir yükseliş döngüsü başlatabilir mi?

 

Bitcoin ETF’lerindeki 2 büyük sorun

 

Bitcoin ETF’lerinin emeklilik fonlarında yeri var mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)