E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin ayı piyasasına elveda mı diyor?---

Bitcoin ayı piyasasına elveda mı diyor?

Bitcoin ayı piyasasına elveda mı diyor?
28 Nisan 2023 - 14:52 borsagundem.com

Bitcoin’de yarılanma, başka bir deyişle ‘halving’, potansiyel bir yükselişin en makul gerekçesi olarak yatırımcılara göz kırpıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasası ve özellikle Bitcoin, felaket geçen 2022 yılının ardından bu yıla yüksek performansla başladı ve bunu devam ettireceğe benziyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Bitcoin’in 2023 yılında sergilediği bu yüksek performans, endüstriye hakim olan olumsuz atmosfere ve birçok olumsuz gelişmeye rağmen birçokları için sürpriz kabul ediliyor. Ancak bu yükselişin arkasında makul gerekçeler bulunuyor ve bunların Bitcoin’de yeni ve güçlü bir yükselişi de beraberinde getirebileceği düşünülüyor.

Ayı piyasasının kuyruğu gözüktü

Coindesk’ten Andy Edstrom’un haberine göre, hiçbir yatırımcı veya finansal danışman, Bitcoin dahil herhangi bir varlığın hareketini tam bir kesinlikle tahmin edebilecek bir kristal küreye sahip değil. Ancak ‘halving’ olarak da bilinen geçmişteki Bitcoin yarılanmaları, piyasanın en hacimli kripto parasından potansiyel olarak neler bekleyebileceğimize dair ipuçları sağlayabilir.

2022 yılı Bitcoin için tam bir felaketti. 2018-2019 yıllarındaki ayı piyasası dikkate alındığında, bu seferki ayı piyasasının biraz daha kısa olmasına ve görece daha az dramatik bir düşüş yaşamasına rağmen aynı derecede acı verici olduğu fikri yatırımcılar tarafından da kabul görüyor.

Yine de yatırımcılar, bu seferki ayı piyasasının kuyruğunun gözüktüğünü düşünüyor. Yatırımcılar, yasaklama, kuantum hesaplama ve çevresel etkiler gibi eski ve bilindik endişeler nedeniyle Bitcoin’in geleceğine dair eski kaygıları taşısalar da, 2022-2023 yıllarını kapsayan ayı piyasasının Bitcoin için muhtemelen sona erdiğini düşünüyor. Bu düşüncenin dayandığı birkaç neden bulunuyor…

Yarılanma yaklaşıyor

Yeni Bitcoin’lerin ihraç oranını azaltan ve madencilerin ödül miktarını düşüren Bitcoin yarılanması, kabaca her dört yılda bir gerçekleşiyor. Önceki iki yarılanmanın büyük Bitcoin boğa piyasalarının katalizörü olduğu düşünüldüğünde ‘halving’in yani yarılanmanın Bitcoin’de yükseliş için önemi daha iyi anlaşılıyor.

Bunun nedenini görmek ise zor değil; talebi sabit tutarak, aşağı yönlü bir arz şoku, fiyatta yukarı yönlü bir yeniden ayarlamaya zorluyor. Arz ve talep her zaman fiyata hükmediyor ve arz kesildiğinde fiyat yükseliyor. Bir sonraki ‘halving’e ise bir yıldan az bir süre kalmış durumda.

Uzun vadeli yatırımcılarda artış

Bitcoin yatırımcıları arasında kısa süreli al satçılar, yani trader’ların sayısında azalış olsa da, daha uzun süreli yatırımcıların sayısından belirgin bir artış görülüyor. Bu da Bitcoin’in daha güvenilir bir yatırım aracı olduğunu kanıtlıyor.

Halving kaynaklı boğa koşusu başladığında, momentum her zaman kalabalıkları çekiyor. Bu trader’lar Bitcoin fiyatının yükseldiğini görüyor ve piyasaya akın ediyor. Bu, nihayetinde sona eren bir balona neden oluyor ve zirveyi takip eden aylarda bu trader’lar eleniyor. Bitcoin harcanmamış işlem çıktılarının (Unspent Transaction Outputs - UTXO) ortalama yaşının da gösterdiği gibi, bugün arınma noktası geçilmiş gözüküyor. Bu da piyasada ağırlıklı olarak hodl edenlerin, yani yatırımlarını uzun süre elinde tutanların çoğunlukta olduğunu gösteriyor.

Daha çok kötü haber artık daha çok düşüş anlamına gelmiyor

Bitcoin’de daha fazla kötü haber yeni düşüşlere neden olmuyor. Geçen yıl kripto dünyasında pek çok kötü haber vardı ve bu haberler Bitcoin'in fiyatına da yansıdı. Terra, Three Arrows Capital, Celsius Network, BlockFi, Voyager Digital, FTX ve diğerleri dağıldı. Ancak bu yıl Genesis'in iflası ve DCG, Grayscale ve Binance ile ilgili endişeler Bitcoin'i yeni dip seviyelerine indirmedi.

Döngü tekrar ediyor

Döngü tekrar ediyor. Bir gün Bitcoin, dört yıllık fiyat döngülerini aşacak. O zamana kadar ise döngü sürekli kendini tekrar edecek. 2014-2015 Bitcoin ayı piyasasında, fiyat 350 dolar civarına çekilmiş ve sonunda 200 dolara teslim olmuş ve aylarca orada kalmıştı. 2018-2019 Bitcoin ayı piyasasında ise fiyat, sonunda 3.200 dolara teslim olana ve aylarca orada kalana kadar yaklaşık 6.000 dolara düşmüştü. Ve 2022-2023 Bitcoin ayı piyasasında ise fiyat yaklaşık 28.000 dolara çekildi ve sonunda 16.000 dolara teslim oldu ve aylarca orada kaldı. Bu durumların her birinde, fiyat, geçmiş eğilimlere sadık kalarak benzer bir zirve, birkaç ay süren bir dizi daha düşük zirveler ve birkaç ay süren ve yüzde 40'ın üzerinde nihai bir kapitülasyon izledi.

Bitcoin 16 bin doları muhtemelen bir daha görmeyecek

Peki Bitcoin’in geleceği gerçekten ne vaat ediyor? Kısa vadeli fiyat tahminleri bir kenara bırakılacak olursa ve Bitcoin'in dört yıllık döngüsü yeniden başlarsa, muhtemelen Bitcoin bir daha asla 16 bin dolar seviyesine gerilemeyecek. İki döngü önce, Bitcoin fiyatı kapitülasyon öncesi düşük fiyatlarına döndükten sonra asla aynı düşük seviyelere geri dönmedi. Bir sonraki Bitcoin yarılanmasına bir yıldan az bir süre kaldı. Büyük bir tasfiyeyi gerekli kılacak büyük bir felaket olmadığı takdirde, Bitcoin'in fiyatının muhtemelen dibe vurduğu söylenebilir.

Düzenleyici baskılara bağışıklık kazandı

Bitcoin, düzenleyici baskılara nispeten bağışık olduğunu kanıtladı. Bitcoin'in menkul kıymet değil, bir emtia olduğu yıllardır açıkça görülüyor. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı Gary Gensler bile, açıkça bir emtia olan tek bir kripto varlığı olduğunu kabul ederken açıkça Bitcoin'i kastediyor. O olsun ya da olmasın, SEC muhtemelen dijital varlıkların büyük çoğunluğunun menkul kıymetler olduğunu ima eden eylemleri sürdürmeye devam edecek ve bu risklerin hiçbiri Bitcoin'e bağlı olmayacak.

Bitcoin psikolojik seviyeyi aşamadı

 

Banka krizi Bitcoin'e yaradı

 

Bitcoin 50 bin dolara çıkabilir

 

Mike Novogratz: Kredi krizi ve ekonomik gerileme sadece Bitcoin’e yarayacak

 

Bitcoin'e enflasyon dopingi

 

Bitcoin'de kritik dönem: Boğa koşusu başladı mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )29 Nisan 2023 11:04

    Bu hafta FEd var.. her bir veriye tepki verdik. şimdi fed adımlarını kestirip nasıl programyaptığını görmek gerekli.. FED akrarları sonası tahviller mi ? altın mı? borsamı? faiz kararları ile oluşabilecek değişim? usd kendı ile uğraşırken çin para birimının BİDEN ın saldırgan tutumları ile gücüne güç katması ve gelecekte kendınden mal alanlara yuan baskıları ? yanı herşey cek cak gelecek ile ilgili stratejıye gore adım attıracak. ama heran her şey bir andada değişebilecek :D borsa bu soylemle ilerleyeceğiz reel ekonomı geride kaldı