E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBireysel yatırımcılar borsa için doğru zamanı bekliyor---

Bireysel yatırımcılar borsa için doğru zamanı bekliyor

Bireysel yatırımcılar borsa için doğru zamanı bekliyor
28 Nisan 2021 - 11:23 borsagundem.com

Ekonomik toparlanma ve küresel borsalar konusunda iyimser haberler gelmeye devam etse de bireysel yatırımcılar nakit seviyelerini yatırıma çevirmekte isteksiz. Yatırımcılar borsaya girmek için borsaların geri çekilmesini bekliyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz aylarda borsaların ve küresel ekonominin güçlenmesiyle bireysel yatırımcılar yüksek nakit seviyelerini korumayı sürdürdü. UBS’in anketine göreyse yatırımcılar hisse senetlerine girmek için doğru satın alma fırsatlarını kovalıyor.

UBS’in üç aylık yatırımcı duyarlılığı anketine göre bireysel yatırımcıların nakit birikimleri portföylerinin %22’sini temsil ediyor. Ankete göre Eylül ayından bu yana nakit seviyelerinde sadece %3’lük bir düşüş görüldü. Ancak yatırımcıların %41’i gelecek altı ayda hisse senetlerindeki yatırımlarını arttırmayı değerlendiriyor. Dönüştürücü teknolojilere ilgi duyan yatırımcılar ekonomik genişleme ve sürdürülebilirlik alanında yatırım yapmayı değerlendiriyor.

Marketwatch’un haberine göre UBS Küresel Servet Danışmanlığı Birimi Başkan Yardımcısı Mike Ryan konula ilgili açıklamasında müşterilerinin borsalarla daha fazla etkileşim kurmak istediğini söyledi. Ryan pandemi belirsizliği nedeniyle zarar görmelerinin ardından hükümet destekleriyle toparlanan yatırımcıların borsalar içinçok daha fazla iyimserlik beslediğini” belirtiyor.

UBS, 30 Mart-18 Nisan tarihleri arasında küresel çapta en az 1 milyon dolarlık yatırım yapılabilir varlığı bulanan 2.850 yatırımcıyla anket araştırması gerçekleştirdi. İsviçre bankasının sözcüsüne göre söz konusu yatırımcılar arasında UBS müşterisi olmayan kimseler de bulunuyor.

Ankete göre ABD’deki yatırımcı güveni ekonomi söz konusu olduğunda diğer tüm bölgelerde daha hızlı arttı. UBS araştırması ABD’li yatırımcıların küresel çapta en iyi durumdaki yatırımcılar olduğunu ortaya koyuyor. Ryan’a göre Kovid-19 aşılama süreci yatırımcı duyarlılığını etkileyen pozitif bir faktör. Ancak borsagundem.com’un derlediği verilere göre bilanço sezonunda rekor kıran Wall Street endeksleri yatırıma giriş için uygun bir ortam sağlamıyor.

UBS araştırması ABD’li yatırımcıların %70 oranında yerel ekonomileri için iyimser olduğunu gösteriyor. Üç ay önce ise yatırımcıların %52’si aynı iyimserliği taşıyordu.

Küresel çapta yatırımcıların %47’si gelecek altı ayda portföylerini değiştirmek istemediklerini belirtiyor. Hisse senetlerine yatırım yapmak isteyenlerse teknolojik dönüşüme ekonomik toparlanma sürecindeki çeşitliliğe ve sürdürülebilir yatırımlara yönelmeyi hedefliyor.

Ryan, yatırımcıların mevcut iş döngüsünün ötesine ve sağlık teknolojisi, fintek veya 5G uygulamaları gibi dönüştürücü teknolojilere baktıklarını belirtti. UBS üst düzey yöneticisi, yatırımcıların aynı zamanda çevresel, sosyal ve kurumsal kriterlerini göz önünde bulunduran "ESG dostu yatırımlara" yöneldiklerini de açıkladı.

Borsa uzmanı yatırımcıların tüketici tercihleri, enerji, sanayi ve finansal hizmetler gibi Kovid-19 krizi sırasında yara alan sektörlerde çeşitlendirmeye odaklandıklarını belirtti. Ancak Ryan güçlenen ekonomiyle birlikte özellikle mali teşviklerin ve FED’in uzlaşmacı para politikasının oluşturduğu piyasa şartları nedeniyle enflasyon endişelerinin artmakta olduğunu sözlerine ekledi.

UBS araştırmasına göre ABD’deki yatırımcıların %61’i gelecek üç yıl içerisinde enflasyonun yüksek olmasını bekliyor. Söz konusu oran araştırmanın yapıldığı herhangi bir bölgeden daha yüksek. Küresel çapta ise yatırımcıların yarısı kadarı enflasyon nedeniyle nakit birikimlerinin değerini kaybetmesinden “fazlasıyla” endişe duyduklarını belirtiyor. %26’lık bir kesimse “bir miktar” endişe duyduğunu belirtmiş.

Araştırma yatırımcıların aşırı enflasyon ortamında nakit birikimlerini hareketlendireceklerini gösteriyor. Yatırımcıların %41’i böyle bir senaryonun gerçekleşmesi halinde hisse senetlerine yatırımlarını arttıracaklarını belirtiyor. %31’lik bir kesimse nakit birikimlerini gayrimenkul yatırımlarına yöneltmeyi değerlendiriyor.

UBS anketine göre, yatırımcıların nakit seviyelerini yüksek tutmasının küresel olarak en önemli nedenleri arasında "doğru yatırımı beklemek", acil durum fonu oluşturmak ve piyasa düşüşlerine karşı koruma sağlamak yer alıyor. Ryan, bazı yatırımcıların hükümet politikası ılımlı olmaya başlasa bile ekonomini yeni bir korona virüs dalgasından kaçabileceğine ve ekonomik genişlemenin "dayanıklı" olacağına dair "daha net işaretler" aradıkların söyledi.

Ryan “Bir miktar duraklama veya piyasa düzeltmesi bekliyor olabilirler. Bazı müşteriler piyasaların geri çekilmesi ihtimali etrafında fırsat kovalıyor” dedi.

2021’de tahvil yatırımları getiri sağlayabilir mi?

 

Bitcoin, altına rakip olabilir mi?

 

Yatırım dünyasında tüm gözler Buffett’ta

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hesapsız28 Nisan 2021 15:11

    SPK yı tebrik ederim. Bioenerjinin halka arzını başararak ilk gün yüzde altı düşüşle açıldığı için. Tam halka arz oldu.!

  • Habere bak28 Nisan 2021 11:56

    Pan demi kapan ma filan gidiyorsun açık bisektore Yatirm yapıyorsun ama tahtacı sini hesap etmiyorsun Yeni gelen arkadaşlar teknik meknik hikâye spek nasıl isterse toplam mayan hisse gitmez .bakın şoka .bine.ulkere zarami hayır ama gitmiyor niye tatcisi .istemiyor

  • Adatost28 Nisan 2021 11:36

    Rüzgarcı galata köprüsünü iteliyor millete,arzum arzusunu yerine getiriyor memlekete doğru,ntgaz zaten başından belli bir bakmak lazım kimin nesi kimin fesi,turex boşa atmış vitesi,granitçi döşüyor mermeri,nereye bakarsan bak. Tost olacağın çok belli.