E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırım dünyasında tüm gözler Buffett’ta---

Yatırım dünyasında tüm gözler Buffett’ta

Yatırım dünyasında tüm gözler Buffett’ta
27 Nisan 2021 - 17:34 borsagundem.com

Yatırım dünyasının en önemli isimlerinden Warren Buffett’ın Cumartesi günü geleneksel yatırımcı zirvesini gerçekleştirmesi bekleniyor. 3 buçuk saat süren zirvede Omaha Kahini’ni zorlayacak sorular da yer alabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dev yatırım şirketi Berkshire Hathaway’in CEO’su Warren Buffett’ın tüm yıl boyunca beklenen yıllık yatırımcı zirvesi Cumartesi günü gerçekleşecek. Omaha Kahini olarak da bilinen 90 yaşındaki Buffett’ın hisse geri alım programları, yatırım aktiviteleri, şirket satın alımları, kilit iştirakleri, varisi ve Bitcoin, özel amaçlı satın alma şirketleri gibi spekülatif yatırımlara ilişkin yatırımcıların zor sorularına cevap vermesi bekleniyor.

Normal şartlarda geleneksel olarak Omaha’da gerçekleşen yatırımcı zirvesi sanal ortamda Los Angeles üzerinden gerçekleşecek. Toplantıya Buffett’ın uzun zamandır ortağı olan 97 yaşındaki Berkshire Hathaway Başkan Yardımcısı Charlie Munger de katılacak. Zirvenin yaklaşık 3 buçuk saat sürmesi bekleniyor.

56 yıldır Berkshire Hathaway’i yöneten Buffett’ın şirketin bu yılki performansından memnun olması beklentilerin arasında. Şirketin A sınıfı hisseleri Pazartesi günü %0,9 yükselerek rekor seviyeye ulaştı. B sınıfı hisseler de %0,7’lik yükseliş gösterdi. A sınıfı hisselerin bu yıl gerçekleştirdiği %18’lik yükseliş S&P 500’ün %12’lik yıllık getirisini rahat bir şekilde geride bırakıyor.

Barron’s’un haberine göre, Berkshire’ın bu yıl gerçekleştirdiği agresif hisse geri alım programlarının bu yılki zirvenin en önemli konusu olması bekleniyor. Yatırım şirketi 2020’nin ikinci yarısında 9 milyar dolarlık hisse geri alımı yaptı. Bu rakam bir önceki yıla göre 7 milyar dolarlık bir artışı ifade ediyor.

Cumartesi günkü zirve öncesinde Berkshire’in ilk çeyrek bilanço paylaşımının da yapılması bekleniyor. Factset verilerine göre şirketin işletme karlarının B Sınıfı hisselerde %6 yükselmesi tahmin ediliyor.

Buffett’a sorulacak önemli yatırımcı sorular arasında iklim değişikliği ve çeşitlilik konularının da yer alması bekleniyor. Şirket, hissedarların her iki konu hakkında da daha fazla açıklama yapılması gerektiği konusundaki önerilerini reddetmelerini tavsiye etti.

Omaha Kahini’nin açıklamalarında mevcut yatırım ortamına ilişkin yorumlara ağırlık vermesi bekleniyor. Borsagundem.comun derlediği verilere göre, Buffett bir grup havayolu şirketi, JPMorgan ve Goldman Sachs gibi banka hisseleri de dahil olmak üzere 2020 yılında 8 milyar dolarlık hisse sattı ve yeni yatırımlarda da agresif davranmadı.

Buffett’ın korona virüs krizi sürecindeki yatırım stratejileri “Başkalarının aç gözlü olduğu dönemde endişelenin, başkalarının korktuğu dönemlerde ise açgözlü olun” yatırım düsturuna aykırı olduğu gerekçesiyle yatırımcılarını hayal kırıklığına uğratmıştı.

Berkshire geçtiğimiz yıl telekomünikasyon şirketi Verizon ve enerji şirketi Chevron’dan büyük miktarda hisse satın aldı. Buffett bu satın alımlara ilişkin, hisse senetlerinin ve genel olarak borsalarla ilgili sorularla karşı karşıya kalabilir.

Buffett’ın şirketi geçtiğimiz yıl şirket satın alımları konusunda da geride kaldı. Berkshire’ın dişe dokunur en büyük yatırımı doğal gaz boru hattı şirketi Dominion Energy’nin yaklaşık 10 milyar dolara satın alınmasıydı.

Omaha Kahini’nin uzun zamandır büyük bir satın alma gerçekleştirmesi bekleniyor. Ancak bunun oldukça zor bir süreç olduğu anlaşılıyor. Berkshire’ın geçtiğimiz on yıl boyunca yaptığı en büyük satın alma Precision Castparts’ın 2016 yılında 33 milyar dolara satın alınmasıydı. Uçak parçaları üreten şirket 2020 yılında pandemiden büyük bir yara aldı ve Berkshire’ın yaklaşık 11 milyar dolar kayıp vermesine neden oldu. Ancak havacılık piyasasının toparlanmasıyla Buffett’ın Precision Castparts’ın yükselen görünümünden yararlanması bekleniyor.

Büyük satın alma gerçekleştirmediği gerekçesiyle eleştirilen Buffett’ın şimdilerde özel amaçlı satın alma şirketlerinin (SPAC) popülerleşmesiyle büyük bir alım gerçekleştirmesi daha da zor bir hal aldı. Bu yıl ABD borsalarında SPAC şirketleri 100 milyar dolarlık getiri sağladı. Buffett’ın SPAC şirketlerindeki sert yükselişe ve kripto para yatırımlarına şüpheyle yaklaşması bekleniyor.

SPAC çılgınlığının barutu tükeniyor

 

Jim Cramer: Borsalarda yeni bir döngü başlıyor

 

Dünyada dijital para çalışmaları hız kazanacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kabul edin..27 Nisan 2021 20:08

    60 yıldır batacak beklentisi ve söylemleri ile geçirdiler. Artık kabul edin warren buffet hakkını veriyor..