E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBank of America CEO’su Moynihan faizlerin düşmeme olasılığından endişe etmiyor---

Bank of America CEO’su Moynihan faizlerin düşmeme olasılığından endişe etmiyor

Bank of America CEO’su Moynihan faizlerin düşmeme olasılığından endişe etmiyor
17 Ocak 2024 - 16:15 borsagundem.com

Bank of America CEO’su Brian Moynihan, faiz oranlarının düşmemesinin iyi bile olabileceğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de gündem yeniden faiz oranları; ancak bu sefer konu olası faiz indirimlerinin ne zaman ya da kaç kez olacağı değil, faiz indirimlerinin bu yıl gerçekleşmeme olasılığı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Bank of America CEO'su Brian Moynihan, faiz oranlarının düşmemesi ihtimalinden endişe duymuyor; hatta bu olasılığın banka için ‘iyi bir şey’ olabileceğini dahi düşünüyor.

Dört faiz indirimi olasılığı

Fortune’dan Eleanot Pringle’ın haberine göre, Wall Street'teki pek çok kişi Fed'in baz faiz indirimi yapmasını beklerken, Bank of America CEO'su Brian Moynihan bunun ne zaman gerçekleşeceği ve hatta gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda nispeten rahat görünüyor.

Moynihan, ekibinin hipotezinin, Jerome Powell liderliğindeki Fed'in 2024'te dört kez faiz indirimi yapacağı yönünde olduğunu söylüyor. Bu, Fed'in nokta grafiğinin sağladığı ilk göstergelerden bir sefer daha yükseğe ancak Wall Street'in altı faiz indirimi yönündeki konsensüsünün de iki altına karşılık geliyor.

Sokaktaki pek çok kişi bu senaryoya güvense de Moynihan bu senaryoya şapka çıkarmıyor. Aslında Fed'in tahmin edildiği kadar erken faiz indirimi yapmamasının kurumu için iyi bir haber olabileceğini bile düşünüyor.

Moynihan, “Eğer Fed yakın zamanda faiz oranlarını düşürmezse, şirketimizin bakış açısına göre bu aslında bize biraz yardımcı olur” diyor. Moynihan, bunun, varlık tarafında sahip oldukları çok büyük miktarda kısa dalgalı faiz enstrümanları ve Fed'e bir gecede çok kısa Hazine tahvilleri olarak koydukları neredeyse 600 milyar dolara varan nakit nedeniyle olduğunu belirtiyor.

Tüketiciler için de faydalı olabilir

Ayrıca Moynihan, faiz indirimlerindeki gecikmenin tüketiciye fayda sağlayabileceğini de öne sürüyor. Moynihan, “Enflasyonist baskılarla ilgili endişeler hala devam ediyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve İsrail-Hamas savaşı gibi jeopolitik gerilimler petrol fiyatlarını yukarı çekiyor, Kızıldeniz çevresindeki nakliye rotalarının yeniden belirlenmesi ise daha geniş enflasyonist baskıları daha da artırıyor” şeklinde konuşuyor.

Geçen hafta Aralık ayı için açıklanan TÜFE rakamları da umulandan biraz daha inatçı seyretti. Mevsimsellikten arındırılmış endeks fiyatları Kasım ayındaki yüzde 0,1'in ardından Aralık ayında yüzde 0,3 oranında arttı. Genel olarak bu, göstergeyi son 12 ayda yüzde 3,4'e getirmiş oldu. Bu oran hâlâ Fed'in yüzde 2 hedefinin oldukça üzerinde bir seviyeye karşılık geliyor.

Ancak bu rakamlara rağmen Moynihan, tüketici gerçek sıkıntı belirtileri göstermeye başladığında veya Bank of America'nın daha önce ifade ettiği gibi ‘acı noktası’na geldiğinde, Fed'in buna reaksiyon verdiğini belirtiyor. Moynihan, piyasa ‘yoğun hareket ettiğinde’ ve Fed'in faiz artırımlarını durdurması gerektiğine dair bir his oluştuğunda, bunu yaptıklarını söylüyor.

Moynihan, “Enflasyonist korkuları Fed'in bu esnekliğiyle birleştirmek işe yarayabilir. Tüm bunları bir araya getirirseniz, günün sonunda oranların düşmemesi aslında bize yardımcı olur” diyor.

Gerçekliğe dönüş

Moynihan, bunun da ötesinde, Fed'in uzun vadeli çalışmasının yalnızca enflasyonu kontrol altına almak olmadığını, aynı zamanda tüketicileri normal faiz oranlarına yeniden getirmek olduğunu söylüyor.

Tüketiciler, 2008 mali krizinden bu yana son derece düşük oranlarla karşı karşıyaydılar; baz oran, pandemi sırasında ekonomiyi canlandırmak için tekrar düşürülmeden önce 2019'da kısa bir süre için yalnızca yüzde 2'nin üzerine çıktı. Trading Economics'e göre 1971'den 2023'e kadar ortalama taban oran yüzde 5,4 civarındaydı. Bu da mevcut yüzde 5,25 ila 5,5 arasındaki taban oranın aslında oldukça ortalama olduğu anlamına geliyor.

Moynihan, “Gerçek şu ki her şey Fed'in faiz ortamını normalleştirebilmesi için hazırlanıyor. 2022’den 2023'e kadar olan ilk yarıda çift haneli artış gösteren tüketici harcamaları göz önüne alındığında, 2024'ün ilk yarısında şu anda yüzde 4 ya da yüzde 5'lik bir artışa gerilemiş durumda” diyor ve ekliyor: “Bu, daha düşük büyüme ve düşük enflasyonlu bir ekonomiyle daha tutarlı. Müşteriyi düşünürseniz, satın almalarını yavaşlatıyorlarsa bu enflasyonist değildir.” Moynihan, dengenin çok fazla sarsılması durumunda Fed'in harekete geçmek zorunda kalacağını da belirtiyor.

FED’in erken faiz indirimi pahalıya mal olabilir

 

Kenneth Rogoff: Yumuşak iniş senaryosunda 6 faiz indirimi boş bir hayal

 

FED faizleri indirmezse ne olacak?

 

FED’in faiz indirimleri başka bahara mı kaldı?

 

Enflasyon rakamları Fed’in faiz indirimi hamlesini zora soktu

 

Deutsche Bank: Borsa boğaları faiz indirimi beklentilerinde abartıya kaçmamalı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)