E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED’in faiz indirimleri başka bahara mı kaldı?---

FED’in faiz indirimleri başka bahara mı kaldı?

FED’in faiz indirimleri başka bahara mı kaldı?
12 Ocak 2024 - 15:24 borsagundem.com

Perşembe günü açıklanan aralık ayı enflasyon verilerindeki artış yatırımcıların kafasını karıştırdı. Uzmanlar enflasyonist baskıların devam etmesi halinde FED’in sıkı para politikasını yoğunlaştırabileceğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de enflasyonun kontrol altına alınması süreci aralık ayında tüketici fiyatlarındaki artışla birlikte çıkmaza girdi. Göstergeler ABD Merkez Bankası’nın (FED) fiyat istikrarını geri getirme mücadelesinin bitmediğini ve yatırımcıların erken faiz indirimi umutlarının karşılıksız kalabileceğini gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre perşembe günü açıklanan ABD aralık ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık bazda %3,4’lük yükselişi gösterdi. Kasım ayı TÜFE verilerindeki artışsa %3,1’di. Aralık 2022’de kaydedilen %6,5’lik enflasyonun ardından %3 seviyelerine dönüş önemli bir ilerleme kaydedildiğini gösterse de %3,4 rakamı analistleri hayal kırıklığına uğrattı. Zira FactSet anketlerine göre ekonomistler TÜFE’de sadece %3,2’lik bir yükseliş bekliyordu.

Manşet enflasyon aylık bazda, büyük ölçüde artan konut fiyatlarının etkisiyle %0,3 arttı. Göstergeler aralık ayında %0,5 artan konut fiyatlarının enflasyondaki artışın yarısından fazlasını oluşturduğunu işaret ediyor. Ekonomistler kasım ayında %0,1 olan manşet enflasyonunun aralık ayında %0,2’ye yükselmesini bekliyordu.

Barron’s’un haberine göre, Commonwealth Financial Network'ün Sabit Gelir Birimi Genel Müdürü Sam Millette'ye göre, barınma maliyetlerindeki fiyat artışları inatçı olsa da, ekonomistler büyük ölçüde konut enflasyonunun önümüzdeki aylarda daha ılımlı olmasını bekliyor. Bu da fiyat artışlarının FED’in %2 hedefine yaklaştırmaya yardımcı olacak.

Millette konuyla ilgili araştırma notunda, “Aralık ayında beklenenden biraz daha yüksek gelen enflasyon rakamları, enflasyonu hedefe ulaştırmak için hâlâ yapılması gereken gerçek işler olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

ABD’de barınma maliyetleri aylık bazda artış gösterse de yıllık bazda barınma maliyetlerinin aralık ayında %6,2 yükseldiği görülüyor. Aslına bakılırsa bu oran kasım ayındaki %6,5 seviyesinin altında.

Manşet enflasyonun hızı aralık ayında yükselse de gıda ve enerji gibi daha değişken fiyatları dışarıda tutan ve temel enflasyon eğilimlerine yönelik daha iyi bir gösterge olarak kabul edilen çekirdek TÜFE ise düşmeye devam etti. Kasım ayında %4 olan çekirdek TÜFE aralık ayında %3,9’a geriledi. Bu düşüş olumlu karşılansa da yine de beklentilerin altında kaldı. Ekonomistler çekirdek TÜFE oranlarının yıllık bazda %3,8’e düşeceğini tahmin ediyordu.

Aylık bazda çekirdek TÜFE %0,3 yükselerek ekonomistlerin beklentileriyle paralellik gösterdi.

Goldman Sachs Varlık Yönetimi Çoklu Varlık Çözümleri Baş Yatırım Sorumlusu Alexandra Wilson-Elizondo, "Manşet enflasyon beklenenden daha yüksek geldi ve çekirdek TÜFE beklentilerle uyumlu geldi" ifadeleriyle enflasyon raporunu özetliyor.

Wilson Elizondo’ya göre perşembe günkü raporda FED’in faiz oranlarını düşürmek için acele etmesine neden olacak hiçbir şey olmasa da verilerin ekonominin yumuşak bir iniş gerçekleştirmesi için kapıyı açık tuttuğunu söyledi. Goldman Sachs yetkilisi yatırımcılar FED’in mart toplantısından hemen sonra ilk indirimi gerçekleştirmesini beklediğini de hatırlattı. Son rakamlar enflasyonun, özellikle de çekirdek TÜFE'nin aşırı derecede yükselmediğini gösteriyor. Bu da FED yetkililerinin bir resesyona karşı para politikasında sert frene basmak zorunda kalmayacakları anlamına geliyor.

Dallas merkezli Comerica Bank’ın Baş Ekonomisti Bill Adams, enerji ve konut fiyatlarının dışarıda tutulduğu “süper çekirdek” enflasyonun aralık ayında %0,4 yükseldiğine ve kasım ayındaki yükselişle aynı kaldığına dikkat çekti.

FED yöneticileri de konut maliyetlerinde son dönemde görülen volatiliteyi azalttığı ve işgücü piyasasındaki değişimlere daha duyarlı olduğu için bu metriğin önemli olduğuna işaret ediyor. ABD’de kalıcı hale gelen istihdam kıtlığının ücretleri artırmaya devam edebileceği ve enflasyonla mücadeleyi zorlaştırabileceği göz önüne alındığında süper çekirdek enflasyondaki veriler özellikle önem taşıyor.

Global X'in Baş Yatırım Sorumlusu Jon Maier, perşembe günkü manşet TÜFE verilerinde genel olarak görülen artışın, "ekonomik toparlanmanın öngörülemeyen doğasının ve makro-ekonomik verilerin bulanıklığının" önemli bir hatırlatıcısı olduğunu belirtiyor. Barron’s haberine göre, bundan sonra ne olacağını kimse tam olarak bilmiyor. Dolayısıyla yatırımcıların da faiz indirimlerine çok fazla güvenmemesi gerekiyor. Maier FED’in enflasyonist baskılara yanıt olarak kısıtlayıcı para politikasını sürdürebileceğini ve hatta yoğunlaştırabileceğini söyledi.

Enflasyon rakamları Fed’in faiz indirimi hamlesini zora soktu

 

Piyasalar Fed'e yöneliyor

 

Jeffrey Gundlach: Resesyon an meselesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)