E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAdani 1 haftada 100 milyar dolar kaybetti---

Adani 1 haftada 100 milyar dolar kaybetti

Adani 1 haftada 100 milyar dolar kaybetti
02 Şubat 2023 - 10:36 borsagundem.com

Küresel piyasaları sarsan borsa maniplasyonu iddiaları Adani Group'un piyasa değerinden 100 milyar dolar sildi. Adani milyar dolarlık ek hisse satışından da vazgeçmek zorunda kaldı.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Adani Group 2,4 milyar dolarlık hisse satışından vazgeçti. Hindistanlı sanayi devinden yapılan açıklamada hisse senetlerindeki son çöküşün ardından ek Hisse satışına devam etmenin ‘ahlaki açıdan yanlış” olacağı belirtildi. Perşembe günü itibariyle grubun hisseleri yaklaşık 1 haftada 100 milyar dolar değer kaybetti.

Financial Times’ın haberine göre Adani Group’un Mumbai Borsası’nda kontrol ettiği 10 hisse senedi de perşembe günü düşüşteydi. Adani Enterprises, Adani Transmission ve Adani Ports hisseleri %10’un üzerinde değer kaybetti.

Grubun kurucusu milyarder Gautam Adani perşembe günü Asya borsaları açılmadan önce bir video mesaj yayınladı. Hisse senetlerindeki çöküş öncesinde Asya’nın en zengin insanı olan Adani imparatorluğunun finansal sağlığı hakkındaki endişeleri reddetti. Adani ek hisse satışının iptalinin gruptaki mevcut operasyonları ve grubun gelecek planlarını etkilemeyeceğini söyledi.

Adani ek hisse senedi satışı hakkındaki açıklamasında, “Dün görülen piyasa oynaklığı göz önüne alındığında, yönetim kurulu devam etmenin ahlaki olarak doğru olmayacağını şiddetle hissetti. Piyasa istikrara kavuştuğunda, sermaye piyasası stratejimizi gözden geçireceğiz” ifadelerine yer verdi.

Grubun ek hisse satışından vazgeçme ve yatırımcılara geri ödeme yapma kararı borsalardaki yoğun satışların sonrasında geldi. Adani Enterprises hisseleri çarşamba günü 27 dolara kadar gerilemişti. Söz konusu seviye grubun belirlediği halka arz fiyatının çok altında.

Hindistan Menkul Kıymetler ve Borsa Kurulu'nun (SEBI) Adani'nin işletmeleri hakkında bir tür soruşturma yürüteceğine dair spekülasyonlar da artıyor.

CNBC’nin haberine göre Eurosia Group’un Güney Asya Çalışmaları Başkanı Pramit Chaudhuri, “Anladığım kadarıyla iptal kararı zorunlu bir SEBI soruşturması anlamına gelecek” ifadelerine yer verdi.

Chaudhuri, birçokları gibi, Adani'nin 2,5 milyar dolarlık hedefe ulaştıktan sonra halka arz planını ıskartaya çıkarmasına "şaşırdığını" söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’li açığa satış araştırmaları şirketi Hindenburg Research’ün ağır suçlamalar içeren raporunun ardından Adani Group piyasa değerinin 100 milyar dolarlık kısmını kaybetti. Raporda grubun halka açık şirketlerindeki hisse senedi fiyatlarını şişirmek için vergi cennetlerindeki offshore varlıkları kullandığı ve bu sayede daha fazla borç alabildiği iddia ediliyordu. Hindenburg raporu grubun tamamında finansal temellerinin güvenli olmadığına da dikkat çekti. Adani Group suçlamaları reddetti.

Raporun ardından Hindistanlı sanayi devi her ne kadar yatırımcılarına güven vermeye çalışsa da söz konusu suçlamalar sert bir satış dalgasını tetikledi. Adani hafta sonu Hindenburg raporuna karşı 413 sayfalık bir cevap metni yayınladı. Hindistan’ın önde gelen holdingleri de Adani Gruop’u desteklediklerini açıkladı.

Abu Dabi merkezli International Holding Company (IHC) ve Londra borsasında listelenen Jüpiter Varlık Yönetimi de dahil olmak üzere ek hisse satışı halka arzındaki çapa yatırımcılar, cuma günü halka açık hisse satışı başlamadan önce teklifin yüzde 30'unu satın almayı taahhüt etmişti. Pazartesi günü IHC, satışa 400 milyon dolar yatırım yapma sözü verdi.

FT haberine göre Citigroup’un servet yönetimi birimi gibi bazı finans grupları ise satış dalgası sonrasında Adani menkul kıymetler varlıklarını marj kredileri için teminat olarak kabul etmeyi durdurdu.

Adani Group’un şirket tahvilleri de satış dalgasından etkilendi. 2024 yılında olgunlaşacak olan Adani Ports dolar tahvilleri 20 sent değer kaybederek 0,70 doların aşağısına geriledi. Adani Green Energy’nin 2024 yılında olgunlaşan bir başka dolar tahvili ise 10 sent düşerek 0,67 dolardan işlem gördü.

Asya'nın en zengin adamı yıkıldı

 

Adani Group’tan öfke dolu savunma

 

Dünyayı sarsan milyar dolarlık borsa manipülasyonu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KEZİBAN KORTANLI02 Şubat 2023 20:22

    ben inanmıyorum eğer böyle bir şey olsa dünya piyasaları çöker idi.

  • AHMET ÖZBİLEN02 Şubat 2023 10:52

    Bu adamın toplam hisse senedi serveti ne kadar ki bir hafta da 100 milyar dolar siliyor.anlamak mümkün değil yakında tüm dünya piyasalarına sıçrayabilir.

  • ALİ KODUŞ02 Şubat 2023 10:50

    Borsamız bu yüzden düşeceğini sizlere söylerimiş ve uyarmış idim ama kimse bana inanmamış idi.