E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAdani Group’tan öfke dolu savunma---

Adani Group’tan öfke dolu savunma

Adani Group’tan öfke dolu savunma
30 Ocak 2023 - 13:52 borsagundem.com

Adani Group geçen hafta borsa manipülasyonu ve mali yolsuzluk iddiaları nedeniyle 50 milyar dolar kaybetti. Firmanın savunması ise iddiaların sadece kendilerini değil Hindistan’ı hedef alan planlı bir saldırı olduğu yönünde

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hindistanlı Adani Group açığa satış araştırma firması Hindenburg Research’ün iddialarına karşı öfke dolu bir çürütme yayınladı. Hindernburg’ün geçtiğimiz hafta yayınladığı rapor grubun 50 milyar dolardan fazla varlığının silinmesine neden olmuştu. Firma 2,4 milyar dolarlık hisse satışı sırasında yatırımcıları sakinleştirmeyi amaçlıyor.

Adani tarafından paylaşılan 54 sayfa ve yaklaşık 350 ek belge içeren raporda milyarder Guatam Adani Hindenburg’ün “yatırımcılar üzerinde ciddi ver benzeri görülmemiş olumsuz etkilere sebep olduğunu” söyledi.

Financial Times’ın haberine göre çürütme metninde suçlamaların “Sadece belirli bir şirkete yönelik haksız bir saldırı değil, aynı zamanda Hindistan'a, Hint kurumlarının bağımsızlığına, bütünlüğüne ve kalitesine ve Hindistan'ın büyüme hikayesine ve hırsına yönelik planlı bir saldırı” olduğu belirtildi.

Borsgaundem.com’un derlediği bilgilere göre New York merkezli Hindenburg, geçtiğimiz hafta, Adani'nin onlarca yıldır "hisse senedi manipülasyonu ve muhasebe sahtekarlığı" yaptığını iddia ettiği iki yıllık bir soruşturmanın bulgularını yayınladı.

Raporun ardından cuma günkü işlemlerin sonunda, rapor Adani Group’un borsada listelenen şirketleri yaklaşık %20 değer kaybetti. Şirketlerin toplam değerinden 50 milyar doları aşkın bir kısmı silindi. Hint bankaları ve sigorta şirketleri de sert düşüşlere maruz kaldı.

Grubun şirketlerinden biri olan Adani Enterprises, hafta sonu yaptığı açıklamada, yatırımcıları çekmekte zorlanacağı endişelerine rağmen, hisselerin halka arzının planlandığı gibi devam edeceğini söyledi. Halka arz teklifi sanayi grubunun hissedar sicilini genişletmeyi amaçlıyor. Hissedarların çoğu şu anda grupla ilişkili şirketlerden ve Mauritius merkezli fonlardan oluşuyor.

Adani Enterprises hisseleri cuma günü Hindistan borsasında 34 dolar civarı bir fiyatla kapandı. Bu rakam halka arz fiyatının çok gerisinde. Halka arz teklifi Cuma günü başlatıldı ve defter fiyatı salı günü kapanacak.

Adani’den cumartesi günü yapılan açıklamada, “Programda veya ihraç fiyatında herhangi bir değişiklik yok. Bankacılar ve yatırımcılar da dahil olmak üzere tüm paydaşlarımız teklife tam olarak inanmaktadır. Teklifin başarısı konusunda son derece eminiz” ifadelerine yer verildi.

Hindenburg iddiaları Hindistan’ın iş dünyasında derin bir endişeye sebep oldu. Adani’nin doğalgaz, petrol, liman, havalimanı ve madencilik işletmeleri gibi birçok sektörde yatırımları bulunuyor.

Adani Hindistan’ın en büyük özel altyapı şirketi konumunda. Grubun hisselerindeki satış dalgasından önce Guatam Adani dünyanın en zengin üçüncü insanıydı.

Adani'nin çürütmesinde, Hindenburg'un sorduğu 88 sorudan "hiçbirinin" "bağımsız veya gazetecilik bulgularına dayanmadığını" belirtti. Adani bu iddiaların sadece kamuya yapılan açıklamaların seçici olarak çarpıtılması veya grup hakkındaki söylentileri renklendiren retorik imalardan oluştuğunu savunuyor.

Grup birçok soruyu “kanıtlanmamış” ve “asılsız veya yanıltıcı iddialar” olarak reddederken diğer taranmış belgeler, tablolar ve alıntılar hakkında daha uzun cevaplar verdi.

Adani borçla beslenen büyüme modeliyle ilgili soruları reddetti. Gruptan yapılan açıklamada, “Adani Portföy şirketlerinin kaldıraç oranlarının sağlıklı olmaya devam ettiği ve ilgili sektörlerin endüstri kriterlerine uygun olduğu” belirtildi.

Grup Twitter’dan yaptığı daha önceki bir açıklamasında Hindenburg’e karşı yasal işlem başlatmayı düşündüğünü de belirtiyor. 

Hindenburg geçen hafta yasal işlem yapılmasını "memnuniyetle karşılayacağını" söyledi. Açığa satış araştırma firması, "Adani ciddiyse, faaliyet gösterdiğimiz ABD'de de dava açmalı. Yasal bir soruşturma sürecinde talep edeceğimiz uzun bir belge listemiz var" açıklamasında bulundu.

 

Skandal sonrası 2 günde 50 milyar dolar kaybetti

 

Dünyayı sarsan milyar dolarlık borsa manipülasyonu

 

Boğalar ve ayılar arenada

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)