E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDünyayı sarsan milyar dolarlık borsa manipülasyonu---

Dünyayı sarsan milyar dolarlık borsa manipülasyonu

Dünyayı sarsan milyar dolarlık borsa manipülasyonu
26 Ocak 2023 - 13:08 borsagundem.com

Küresel borsalar Asya’nın en zengini insanına ilişkin bir araştırma raporuyla çalkalanıyor. İddialara göre, Gautam Adani milyar dolarlık servetini borsa manipülasyonlarıyla elde etmiş olabilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Asya’nın en zengin insanının serveti büyük bir borsa manipülasyon ağının konusu oldu. ABD’nin en ünlü açığa satış firmalarından biri Adani Group’un Kurucusu Gautam Adani’yi ‘şirketler tarihinin en büyük kalpazanlığını yapmakla’ suçluyor.

Fortune’un haberine göre ABD’li açığa satış araştırma firması Hindenburg Research salı günü paylaştığı raporda dünyanın en zengin insanlarından biri olan Adani’nin "on yıllar boyunca devam eden arsız bir hisse senedi manipülasyonu ve muhasebe sahtekarlığı" yaptığını söyledi.

Guantam Adani, holdingi Adani Group’un yönetim kurulu başkanlığını yapıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Hindenburg Research şirket yolsuzluklarına ışık tutma konusunda başarılı bir geçmişe sahip. Araştırma firması Nikola ve Riot Blockchain gibi birçok firmadaki düşüşleri tahmin etti ve şirketlerin uygunsuz pratiklerini ortaya çıkardı.

Hindenburg’ün salı günü Adani Group ile ilgili açıkladığı rapor iki yıllık bir araştırmanın sonucu niteliğinde. Şirket içerisinden onlarca kaynakla iletişime geçen araştırma firması eski kıdemli yöneticilerin görüşlerini de paylaştı. Araştırma firması binlerce belgenin gözden geçirildiğini ve şirketin çeşitli ülkelerdeki işletmelerinde saha araştırması yapıldığını da belirtiyor.

Mali temeller güvenli değil

Adani Group'un agresif genişleme çabaları kapsamında büyük bir borç yükünün altında kaldığı bilinen bir durum. Ancak Hindenburg’un araştırması şirketin ‘şişirilmiş hisse senetlerinin’ kredi teminatı olarak kullanılmasının ‘tüm holdingi güvencesiz bir finansal temele oturttuğu’ konusunda uyardı.

Bununla birlikte, Hindenburg, Adani Group'un finansmanıyla ilgili sorunların, hisse senetlerinin aşırı fiyatlandırılmasından çok daha derin olduğunu söyledi.

Hindenburg, geniş kapsamlı araştırmaları sayesinde, Adani'nin ağabeyi Vinod tarafından yönetilen "Offshore ülkelerde paravanlar şirketler labirenti” olduğunu ortaya çıkardığını söyledi.

Raporda, bu paravan şirketlerin otuz sekizinin Mauritius'ta olduğu, diğerlerinin ise Kıbrıs, BAE, Singapur ve Karayipler'de keşfedildiği iddia edildi.

Borsa manipülasyonu için paravan şirket kullanıyor

Hindenburg raporunda paravan şirketlerin Adani’nin özel şirketleri için finansal sağlık ve ödeme gücü görünümünü korumak amacıyla hisse park etme, hisse manipülasyonu ve kara para aklamak fonksiyonunu yürüttüğü belirtildi. Raporda, “Bu offshore paravan şirket ağı aynı zamanda bilanço manipülasyonu için de kullanılıyor gibi görünüyor” denildi.

Araştırma firmasının raporunda, bir offshore fonunun neredeyse sadece Adani Group şirketlerinin hisselerine yaklaşık 3 milyar dolar tahsis ettiği iddia edildi. Fondaki eski bir tüccarın, Adani'nin fondaki hisseleri kontrol ettiğinin açık olduğunu, ancak fonun "nihai fayda sağlayanların gizlenmesi için kasıtlı olarak yapılandırıldığını" söylediği bildirildi.

Hindistan yasalarına göre halka açık şirketlerin kurdukları veya kontrolünü ele aldıkları şirketleri mutlaka raporlamaları gerekiyor. Piyasa kurallarına göre manipülasyonun ve şirket içi hisse ticaretinin azaltılması amacıyla hisse senetlerinin en az %25’inin ‘destekçi olmayan’ alıcılar tarafından tutulması gerekiyor.

Hindenburg raporunda, “Adani'nin borsada listelenen şirketlerinden dördü, yüksek destekçi mülkiyeti nedeniyle listeden çıkarılmanın eşiğinde” denildi. Rapora göre Adani Group’a bağlı offshore paravan şirketler ve fonlar halka açık hisse senetlerinin Hindistan Menkul Kıymetler Borsası’ndan çıkarılmasına sebep olabilir.

 

Servetine servet kattı

Araştırmacılar, Adani’nin hisse senedi tutmak için offshore paravan şirketleri kullanmanın yanı sıra, ailenin halka açık şirketlerine para göndermek için de bu şirketleri yönlendirdiğini ayrıntılarıyla anlattı.

Rapora göre paravan fonların Adani’nin muhasebe mühendisliğinin yapılması için de kullanıldı. Araştırmada listelenen varlıkların daha itibarlı görünmesini sağlamak için fonların sermaye yastığı oluşturduğu veya Adani’nin imparatorluğunda ihtiyaç duyulan diğer bölgelere para akışı sağlandığı belirtildi.

Son üç yılda Adani Group’un hisse fiyatlarının değer kazanmasıyla birlikte Adani’nin kişisel servetinin de olağanüstü bir şekilde arttığı görülüyor. Holdingin yedi ana firmasının hisseleri bu dönemde ortalama %819 değer kazandı.

Hundenburg araştırmacıları yüksek fiyatların ve aynı zamanda Adani’nin net servetinin sürdürülebilir olmayacağını savunuyor. Raporda araştırma bulgularının tamamen görmezden gelinmesi halinde bile şirketin %85 oranında negatif bir görünümü olduğu belirtildi. Şirketin finansallarının nominal değerde alınması halinde dahi yedi kilit şirketin hisse değerlerinin aşırı yükseldiği belirtiliyor.

Adani Group’tan yapılan açıklamada söz konusu iddialar net bir şekilde reddedildi. Holding bu tür bir raporun Adani Enterprises’ın 27 Ocak Cuma günü yapılması beklenen halka arzının sabote edilmesi için yayınlandığını savunuyor.

Asya'nın en zengin adamından halka arz hazırlığı

 

Borsalara dair radikal tahminler yatırımcıları korkutuyor

 

Piyasalar resesyon tehdidini hafife mi alıyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kuti 31 Ocak 2023 01:23

    Sahtekarlığın sınırı yok,ha hindistan,ha Türkiye,ha Maldivler,ha Hollanda, patron her yerde sahtekar, eğer zenginse mutlaka haram karıştırmıştır,eğer herkesin tanıdığı bir zenginse , hepsi haram ve rüşvet eseridir,

  • Sedan can28 Ocak 2023 14:30

    Açığa satış demek şerefsizlik demek kul haki demek gerçi şeref yoksunlari ne anla hak hukuktan kul haki

  • Ali26 Ocak 2023 20:52

    Atagy ihlas brlsm hrsızlar yalamacilar

  • Kamil kurt kapan 26 Ocak 2023 19:25

    Olanlar olmuş zaman pinsu zamanı su satışları rekor kırıyor

  • Atakan 26 Ocak 2023 18:16

    Çok laf yalansız Çok mal haramsız olmaz

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ26 Ocak 2023 17:35

    Bu adam seneler önce EREĞLİ HİSSE senedinde değil mi di.

  • Carpedi26 Ocak 2023 15:26

    "Şişirilmiş hisse senetlerinin’ kredi teminatı olarak kullanılması", "Offshore ülkelerde paravanlar şirketler labirenti” kavramları sanki çağrışım yaptı ama biz de öyle şirketler ve patronlar yoktur.

  • Ottoman Em26 Ocak 2023 14:26

    açığa satış nedir ? millet yatırım yapacak bekleyecek kağıdım yükselsin diye ! sen kurumlardan borc alacaksın hisse sahibinden habersiz , düşüreceksin ki düükten alayım kar edeyim... sizin ahlakınıza koyayım , ahlak olmadığı için  herşeyi kendinize serbest görüyorsunuz

  • İLKER TÜRK26 Ocak 2023 14:16

    Açığa SATIŞ gbi bir saçmalığın tüm dünyada yasaklanması lazım