E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAçığa satışçılar iş başında: Hesap üstten satıp, alttan alabilmek---

Açığa satışçılar iş başında: Hesap üstten satıp, alttan alabilmek

Açığa satışçılar iş başında: Hesap üstten satıp, alttan alabilmek
20 Ocak 2022 - 19:47 borsagundem.com

Açığa satış işlemlerinin son detaylarını çıkardık. Yatırımcı nasıl hareket etmeli uzmanlara sorduk. Yabancıların hareketlerine baktık. Şimdi dikkatli olma zamanı

BORSAGUNDEM.COM

Toplam hacmin yüzde 17,30’u açığa satış işleminden oluşuyor. Hacmi yüksek hisselerdeki oyuncular açığa satarak alttan alma hesabı içindeler.

Borsa İstanbul, 2000 sınırında. Endeks 2.014 seviyesinden kapattı. Borsayı taşıyan BIST 50 hisselerinde açığa satışlar toplam hacmin yüzde 17,30’una çıktı.

Hareketli hisselere yönelen açığa satışçılar, küçük yatırımcıları zor durumda bırakıyor. Adeta büyük balıklarının önündeki küçük balıklar gibi yatırımcılar panikliyor. Peki, neler oluyor? Öneriler ne?

Hem hacim hem açığa satış arttı

Bugün toplamda 9 milyar 557 milyon TL'lik açığa satış gerçekleşti. Borsanın toplam işlem hacmi ise 52,1 milyar TL'den 55,3 milyar TL'ye yükseldi. Verilere göre bugün gerçekleşen toplam işlem hacmi içindeki açığa satışların oranı yüzde 17,30.

En fazla açığa satış hangi hissede?

Açığa satış gerçekleştirilen hisseler içerisinde ilk sırada yer alan hisse Yapı ve Kredi Bankası. Hissede gün içerisinde en düşük 3,94 TL ve en yüksek 4,18 TL seviyesinden açığa satış gerçekleşti. Hissedeki toplam açığa satış hacmi 952 milyon TL oldu.

İkinci ve üçüncü en yüksek açığa satış yapılan hisseler

Hacim olarak en yüksek açığa satış gerçekleştirilen ikinci hisse Petkim oldu. Hissede gün içerisinde en düşük 8,84 TL ve en yüksek 9,36 TL’den açığa satış yaşandı. Hissedeki toplam açığa satış hacmi 842 milyon lira oldu.

Hacim olarak üçüncü en yüksek açığa satış işlemleri Türk Hava Yolları hissesinde gerçekleşti. Gün içerisinde en düşük 27,32 TL, en yüksek 28,66 TL’den açığa satış oldu. Hissedeki toplam açığa satış hacmi 771 milyon TL.

Açığa satış yapılan diğer hisseler

1) Yapı ve Kredi Bank.
2) Petkim
3) Türk Hava Yolları
4) Kardemir (D)
5) Garanti Bankası
6) Şişe Cam
7) Akbank
8) Ereğli Demir Çelik
9) Emlak Konut GMYO
10) İş Bankası (C)

AÇIĞA SATIŞLARDAN NASIL KORUNMALI? UZMANLAR UYARIYOR

Gün içindeki hareketlerden uzak durmalı.
Stoploss seviyesi belirlemeli.
Disiplinli alım ve satım yapılmalı.
Her hareketi sorgulamamalı.
Moral bozup borsadan uzaklaşmamalı.

Açığa satış nedir?

Açığa satış, sahip olunmayan hissenin satılmasıdır. Satışa ilişkin takas yükümlülüğü ise ödünç alınan hisse senediyle yerine getirilmesi de açığa satış sayılır.

Açığa satışın mantığında hisse senedi düşerken de kazanmak vardır. Elde hisse olmadığı halde yapılan satışın ardından alttan daha düşük fiyata alınıp Hisse yerine konur. Satış ve ardından yapılan alım neticesinde aradaki fark işlem yapanın karı olur.

Bireysel yatırımcıların oldukça riskli olan bu tür işlemlerden kaçınması önerilir.

Hangi koşullarda açığa satış yapılabilir?

Açığa satış işlemi gerçekleştirebilmek için emrin baştan açığa satış emri olarak bildirilmesi gerekir.

Gün içinde yapılan tüm açığa satış işlemleri Borsa İstanbul'un internet sitesinde fiyat, miktar ve sözleşme adedi belirtilerek yayınlanır.

Varantlarda, sertifikalarda, sahipliğe dayalı kira sertifikalarında, gayrimenkul yatırım fonlarında ve girişim sermayesi yatırım fonlarında kredili alım ve açığa satış yapılamaz.

Gayrimenkul sertifikalarında kredili alım yapılmakla birlikte açığa satış yapılamaz.

Açılış seansı hariç olmak üzere seansın emir gönderilebilen tüm bölümlerinde (devre kesici emir toplama bölümleri dahil) açığa satış emri girilebilir.

Hacim arttı, açığa satanlar Şişecam’a yüklendi

BİST 4 hissede daha tedbir uygulanmasına karar verdi

Borsa İstanbul'da faiz etkisi

Martı GYO'da 3 isme ceza

SPK, 4 şirketin sermaye artırımı başvurusunu karara bağladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (38)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Turhan gür22 Ocak 2022 19:38

    Allah doyursun gözlerini olan küçük yatırımcıya oluyor borsaya yayırım yapmak akıl harcı degil

  • Semih Bingöl22 Ocak 2022 11:26

    Borsaya gireni tövbe ettiriyorlar.ellerine almışlar sopayı küçük yatırımcıyı hergün dövüyorlar.

  • Kürşad21 Ocak 2022 21:24

    Açığa satış nedir? Açığa satış, sahip olunmayan hissenin satılmasıdır. Satışa ilişkin takas yükümlülüğü ise ödünç alınan hisse senediyle yerine getirilmesi de açığa satış sayılır. Açığa satışın mantığında hisse senedi düşerken de kazanmak vardır. Elde hisse olmadığı halde yapılan satışın ardından alttan daha düşük fiyata alınıp hisse yerine konur. Satış ve ardından yapılan alım neticesinde aradaki fark işlem yapanın karı olur.,,,,MUŞ, ÇOK BİLMİŞ PROF.LAR, SÖZDE UZMAN ANALİST TAİFESİ BUNA YATIRIM DİYORSALAR YUH ONLARA. ELE VERİRLER TALKINI, KENDİLERİ YUTAR SALKIMI. OLMAYAN BİŞEYİ SATMAK NASIL YATIRIM İŞİ OLUR, GERÇEK YATIRIMCILARLA ALAY EDE EDE ZARARA SOKMAKTIR AÇIĞA SATIŞ. BATIYI DOĞUYU BOŞVERİN, BİZİM BORSAMIZDA OLMAMASI LÂZIM BU HAYALİ İHRACATIN.

  • Erol21 Ocak 2022 19:45

    Açığa satış yapanlar tavanda yakalanınca iflas ederler.Açığa satış bireysel yatırımcı için tehlikeli. Aman dikkat edinElinizdeki ile yetinin.

  • Rezil21 Ocak 2022 18:26

    Sayın yatırımcılar ne borsa ne bicom ne döviz batarirlar Aynen Paribu siteye bir milyon yatır sonuda birde borçlu çıkarsın kitirakta site balon bicom bir şirket yok maç com

  • Veli21 Ocak 2022 22:58

    😟😟😟???

  • Kaçan Grup21 Ocak 2022 15:24

    açığa satış yapmak olmayan malı satmak değildir. komisyon verip, hisse ödünç alıp satış yapmaktır. borç para alıp kullanmakla farkı yok.

  • Hakkı21 Ocak 2022 21:25

    Hadi ordan

  • Shadow dancer21 Ocak 2022 19:58

    Hayir guzel kardesim acik yapmak hissenin dusecegine oynamaktir.ve odunc alarak yapilmaz.eger t gununde yaptigin acigi ayni gun geri almazsan t+2de odunc pay piyasasindan faiziyle borclanirsin.Borsada kimse mali once kiralayip hesabina alip satmaz.zira bunu yaparsa aciga satis olmaz.hesabindaki hisseyi satmis olur .

  • kenan21 Ocak 2022 14:17

    3 aydır da alttan al yukarı götür üstten  ver vardı. onu da yazsaydınız simdi devir balon olmuş piyasada üsten ver alttan al olacak tabii ki

  • Yorum21 Ocak 2022 13:51

    Açığa satmak zaten bu demek elinde olmayan malı satıp sonra ucuzdan yerine koy karı da cebe koy geç

  • Mehmet 21 Ocak 2022 10:34

    Açığa satış kumardan farkı yok.Buna niye izin veriliyor.Borsa yatırım için yapılır.Bist sanki las vefada dönmüş. Küçük yatırımcı uzak durmalı.Çakal ordusu bedava para kazanmak için her túrlü oyun kuruyorlar.

  • iso21 Ocak 2022 10:11

    Açığa satan adamın amacı zaten üstten satıp alttan almaktır. Sanki insanlığın varoluş sırrını çözmüş borsagündem :D 

  • yön21 Ocak 2022 09:28

    piyasa iki yönlüdür.arastırın dax  da dow da açığa satış varmı

  • orhan21 Ocak 2022 09:10

    SAÇMA  SAPAN KONUŞMAYIN AÇIK SATIŞ NORMAL AÇIK SATIŞ YAPILAN TAHTA ÇOĞU ZAMAN AÇIKCILAR YÜZÜNDEN TAVAN OLUR VADELİ DE SATMAK NORMLSA BURDA SATMAK ÇOK NORMAL BÜNYAZ HAKLI PİYASAYI BOZAN BOFADIR BUNA GÖZ YUMAN SİSTEMİ ELEŞTİRİN

  • Açığa satış oyunu21 Ocak 2022 08:59

    Açığa satış mantık dışı bir olay. Araci kurum sahibi olmadığı hisseyi satıyor ve hisseyi düşürüp aşağıdan tekrar alıyor ve yerine koyuyor. Bu mantık dışı bence. Sahibi değilse satmaması gerekir. Hissenin değerini aşağı düşürüyor. Hisse uzerinde büyük oynama hareketini başlatıyorlar ve kafayi karıştırıyor lar. Küçük yatirimci ile istedikleri gibi oyun oynamaya benziyor. Küçük yatirimciyi yaniltip elindeki hisseyi aliyorlar bu sekilde. Açığa satış tamamen kapatılmalı dir bence

  • Türkoğlutúrk21 Ocak 2022 08:48

    Elinde olmayan bir şeyin satışına izin vermek onunla işbirliği yapmaktır.abd nin borsamizda bizi keklemesine izin veren zihniyet ABD askerine secde eden zihniyettir.

  • Var21 Ocak 2022 08:29

    Açığa satarak güzel ekmek yiyenler var.

  • Ferhat21 Ocak 2022 22:15

    Helal mi peki

  • Hacim21 Ocak 2022 08:28

    Açığa satış olmasa bu işlem hacmi nasıl olcak

  • VS21 Ocak 2022 08:25

    Açığa satıp düşükten al başkasının parasını cebine koy o zarar etsin sen kâr.sonrada o parayla ailenin geçimini sağla bu resmen haram haram yediğin için bu senden eninde sonunda kat kat çıkacaktır bunu hatırla.

  • Bunyaz3421 Ocak 2022 07:49

    Arkadaşlar boşuna nefesinizi tüketmeyin açığa satışı düzenleyecek kurum imkb onlarda maalesef bankoffun kayığına binmiş bir dümen tutturmuşlar anlayacağınız satan memnun alan memnun bence esas sorun robotik işlemlere bir sınır getirilmesi piyasa bozucu eylemlerin 1 numaralı müsebbibi robotlar çünkü sınır ve kural yok buna bir çözüm bulunması lazım

  • Hüseyn21 Ocak 2022 07:43

    ah almak çok hoşunamı gidiyor açığa satış yasaklanmalı

  • Osman21 Ocak 2022 03:08

    Açığa satış kısacası nitelikli hırsızlık mal sahibinin (hisse sahibinin) hissesi üzerindeki alıp satma hakkını kendi rızası olmadan kullanmak.Sahibi belli birinin hissesini kendi rizası olmadan satıyorsun düşük fiattan tekrar alıp yerine koyuyorsun.Tekrar yerine koyduğun için ben hırsız değilim diyorsun.Peki kazandığın para kimin oluyor , ortada bir getiri var kazanç var.Demmekki bir hırsızlık var.Alıp satma işlemi sonunda karda olsa zararda olsa hırsızlıktır.

  • reyiz21 Ocak 2022 01:52

    bu işi aracı kurumlar çözer.isterse tabi.çünkü  tatlı komisyonlar kazınyorlar 

  • KARABÜKLÜ 7821 Ocak 2022 00:48

    Açığa satış nasıl önlenebilir biz ky lerin senetimize bloka koysak bunu önleyebilirmiyiz

  • Okur21 Ocak 2022 15:36

    Bu kanun koyucuların önleyebileceği bir durum.Şirketlerin kendi hisselerini açığa satışa konu ettiklerini düşünüyorum. Bu kadar açık bir avuç minik yatırımcının hissesi olamaz. 2 yıl önceydi sanırım 7-8 gibi halkbank hisseleri için uygulanmış ve faydalı olmuştu. Daha sonra malum hisse 4.x lere çekildi. Herkes herşeyin farkında da içeride anlam veremediğim tuhaf bir düzenek var. Kimi robot diyor. Artık birinin dur demesi yeni düzenlemeler getirilmesi gerekiyor. Yerli yatırımcıya nefes aldırmayan ele geçirilmiş bir borsaya yabancı yatırımcı gelmesi için güven vermek gerekiyor. Hangi tahtaya bakması gerekiyor sizce? 500 tahta var. 5-6 hissenin yükselişi yeterli mi? Ben bilmiyorum. Öğrenmek için fikir belirtiyorum.

  • hakukitikuti 20 Ocak 2022 23:01

     DEVRE KESİCİNİN  MAKİNELER (ALIŞ SATIŞ TALİMATLAR V.S  ) AYARLANACAK ŞEKİLDE SÜREKLİLİK ARz EDECEK ŞEKİLDE 10 DK V.S OLMASINI DOĞRU BULMUYORUM. BU ARADA BİRİLERİ AMACI KENDİ MENFAATLERİNE AÇIĞA SATANLAR DİPTEN GERİ ALIMINA YÖNELİK KOLAYLAŞTIRMA AMAÇLI KULLANIYOR OLABİLİR. BUDA BUNDAN SONRA DAHA ÇOK SERT AÇIĞA SATIŞLARA SEBEP OLACAĞINI GÖSTERİ Kİ BUDA BAŞLADI NEDEN DEVRE KESİNCE SATEN ALIM VERİYOR ARADAKİ FARK KİŞİ YADA GURUPLARIN HAKSIz ŞEKİLDE FIRSATÇILIKLA CEBİNE ANİ GİRİŞ YAPMASINA VESİLE OLABİLİR. YANİ KISACA GRUP YADA KİŞİLERE İSTEMLİ İSTEMSİz KAzANÇ SAĞLAMA KAPISINA DÖNÜŞMÜŞ OLABİLİR. DEVRE KESCEKSEN  HERKESİN KOYDUĞU STOPLOP  YANİ HER HİSSEDE düşüş formasyonlarında  YUKARDAN YADA AŞĞIDAN AŞAĞI DOĞRU  %1-3 DÜŞÜŞ OLDU MU HEMEN SORGULUYCAN VE DEVRE KESCEN  .  YTD.

  • MuzKabuğu 20 Ocak 2022 22:49

    Bu açığa satış yasaklanmalıdır Elinde hissesi olmayanın satışına ne hakla izin verilir aklım almıyor yetkililer moralimizi bozmayın borsadan soğutmayın lütfen

  • Netaşçı.20 Ocak 2022 23:33

    Aynen katıyıyorum.

  • Ali20 Ocak 2022 21:16

    Yandaş iş başında yani

  • Doğru Söz20 Ocak 2022 21:15

    Elinde olmayan, sana ait olmayan bir malı satmak ticaretin ancak borsa kanadında olabilirdi. Sağlıksız fiyat oluşumların bir numaralı sebebi açığa satıştır. Özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülke borsaları için. Yukarı adım kuralı son bulduğundan beridir bunu yapıyor ve yatırımcıları resmen borsadan soğutuyorlar.

  • Zarar Ziyan 20 Ocak 2022 23:22

    Ya herşeyde de bu yandaş muhabettini yapmayın bee...adeta cılkını çıkardınız... Açığa satış bu iktidardan önce de vardı. Yeni bir sey değil senin anlayacağın. Borsayla bu iktidar döneminde tanıştınız galiba, bunun yandaşlikla baska yandaşlıklarla ilgisi yok. Borsayı bilmek ve bilmemek mesele bu ..

  • VS20 Ocak 2022 21:08

    Açığa satış yapan pislik kumarbazlar

  • Mehmet 20 Ocak 2022 21:02

    Moral bozup borsadan uzaklasmamak gerektigi maddesi ilgincmis tabi kimi kaziklayacaklar yoksa millet kacinca

  • Aykut 20 Ocak 2022 20:49

    Açığa satış yasaklanmalı

  • Ekmek20 Ocak 2022 20:45

    Baya ekmek yiyen vardır bu açığa satışta.

  • Ferhat21 Ocak 2022 22:18

    Hela mi peki. Kumardan farkı yok