Yazdır

Açığa satışçılar iş başında: Hesap üstten satıp, alttan alabilmek

Tarih: 20 Ocak 2022 - 19:47

Açığa satış işlemlerinin son detaylarını çıkardık. Yatırımcı nasıl hareket etmeli uzmanlara sorduk. Yabancıların hareketlerine baktık. Şimdi dikkatli olma zamanı

BORSAGUNDEM.COM

Toplam hacmin yüzde 17,30’u açığa satış işleminden oluşuyor. Hacmi yüksek hisselerdeki oyuncular açığa satarak alttan alma hesabı içindeler.

Borsa İstanbul, 2000 sınırında. Endeks 2.014 seviyesinden kapattı. Borsayı taşıyan BIST 50 hisselerinde açığa satışlar toplam hacmin yüzde 17,30’una çıktı.

Hareketli hisselere yönelen açığa satışçılar, küçük yatırımcıları zor durumda bırakıyor. Adeta büyük balıklarının önündeki küçük balıklar gibi yatırımcılar panikliyor. Peki, neler oluyor? Öneriler ne?

Hem hacim hem açığa satış arttı

Bugün toplamda 9 milyar 557 milyon TL'lik açığa satış gerçekleşti. Borsanın toplam işlem hacmi ise 52,1 milyar TL'den 55,3 milyar TL'ye yükseldi. Verilere göre bugün gerçekleşen toplam işlem hacmi içindeki açığa satışların oranı yüzde 17,30.

En fazla açığa satış hangi hissede?

Açığa satış gerçekleştirilen hisseler içerisinde ilk sırada yer alan hisse Yapı ve Kredi Bankası. Hissede gün içerisinde en düşük 3,94 TL ve en yüksek 4,18 TL seviyesinden açığa satış gerçekleşti. Hissedeki toplam açığa satış hacmi 952 milyon TL oldu.

İkinci ve üçüncü en yüksek açığa satış yapılan hisseler

Hacim olarak en yüksek açığa satış gerçekleştirilen ikinci hisse Petkim oldu. Hissede gün içerisinde en düşük 8,84 TL ve en yüksek 9,36 TL’den açığa satış yaşandı. Hissedeki toplam açığa satış hacmi 842 milyon lira oldu.

Hacim olarak üçüncü en yüksek açığa satış işlemleri Türk Hava Yolları hissesinde gerçekleşti. Gün içerisinde en düşük 27,32 TL, en yüksek 28,66 TL’den açığa satış oldu. Hissedeki toplam açığa satış hacmi 771 milyon TL.

Açığa satış yapılan diğer hisseler

1) Yapı ve Kredi Bank.
2) Petkim
3) Türk Hava Yolları
4) Kardemir (D)
5) Garanti Bankası
6) Şişe Cam
7) Akbank
8) Ereğli Demir Çelik
9) Emlak Konut GMYO
10) İş Bankası (C)

AÇIĞA SATIŞLARDAN NASIL KORUNMALI? UZMANLAR UYARIYOR

Gün içindeki hareketlerden uzak durmalı.
Stoploss seviyesi belirlemeli.
Disiplinli alım ve satım yapılmalı.
Her hareketi sorgulamamalı.
Moral bozup borsadan uzaklaşmamalı.

Açığa satış nedir?

Açığa satış, sahip olunmayan hissenin satılmasıdır. Satışa ilişkin takas yükümlülüğü ise ödünç alınan hisse senediyle yerine getirilmesi de açığa satış sayılır.

Açığa satışın mantığında hisse senedi düşerken de kazanmak vardır. Elde hisse olmadığı halde yapılan satışın ardından alttan daha düşük fiyata alınıp hisse yerine konur. Satış ve ardından yapılan alım neticesinde aradaki fark işlem yapanın karı olur.

Bireysel yatırımcıların oldukça riskli olan bu tür işlemlerden kaçınması önerilir.

Hangi koşullarda açığa satış yapılabilir?

Açığa satış işlemi gerçekleştirebilmek için emrin baştan açığa satış emri olarak bildirilmesi gerekir.

Gün içinde yapılan tüm açığa satış işlemleri Borsa İstanbul'un internet sitesinde fiyat, miktar ve sözleşme adedi belirtilerek yayınlanır.

Varantlarda, sertifikalarda, sahipliğe dayalı kira sertifikalarında, gayrimenkul yatırım fonlarında ve girişim sermayesi yatırım fonlarında kredili alım ve açığa satış yapılamaz.

Gayrimenkul sertifikalarında kredili alım yapılmakla birlikte açığa satış yapılamaz.

Açılış seansı hariç olmak üzere seansın emir gönderilebilen tüm bölümlerinde (devre kesici emir toplama bölümleri dahil) açığa satış emri girilebilir.

Hacim arttı, açığa satanlar Şişecam’a yüklendi

BİST 4 hissede daha tedbir uygulanmasına karar verdi

Borsa İstanbul'da faiz etkisi

Martı GYO'da 3 isme ceza

SPK, 4 şirketin sermaye artırımı başvurusunu karara bağladı

 

Site adresi: https://www.borsagundem.com/haber/aciga-satiscilar-is-basinda-hesap-ustten-satip-alttan-alabilmek-1636089