E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD’de stagflasyon korkusu: Borsalar çakıldı---

ABD’de stagflasyon korkusu: Borsalar çakıldı

ABD’de stagflasyon korkusu: Borsalar çakıldı
05 Mayıs 2022 - 21:03 borsagundem.com

Dün Fed Başkanı'nın 75 baz puanlık faiz artışının masada olmadığını söylemesiyle yükselen ABD borsaları, bugün stagflasyon korkularının baskın gelmesiyle çakıldı. Dolar 20 yılın zirvesini yenilerken, konut kredisi faizlerinde 13 yılın zirvesi görüldü

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın 75 baz puanlık faiz artışının masada olmadığını söylemesi ve sınırlı da olsa güvercin tondaki açıklamaları, ABD borsalarında dün güçlü yükselişleri beraberinde getirmişti ancak bugün tablo tersine döndü.

Yüksek enflasyon içinde ekonomik durgunluk anlamına gelen stagflasyon yaşanabileceğine ve Fed’in enflasyonu frenlemek için sert faiz artışlarına gideceğine dair kaygınların öne çıkmasıyla ABD'de hisse senetlerinde bugün sert kayıplar yaşanıyor.

500 büyük ABD şirketinin hisselerini kapsayan S&P 500 endeksinde günlük kayıp yüzde 4'e yaklaşırken, en büyük 100 şirketi kapsayan Nasdaq 100 endeksindeki kayıp yüzde 5'i aştı. Dow Jones endeksinde de kayıplar yüzde 3’ü aştı.

Kayıplar Tesla'da yüzde 7'yi, Microsoft'ta yüzde 4'ü, Meta'da yüzde 6'yı, Alphabet ve Apple'da yüzde 5'i aştı.

Bloomberg, bugün S&P 500 endeksindeki şirketlerin yüzde 95'ten fazlasının hissesinde düşüş olduğunu aktardı.

Piyasalardaki oynaklığı takip eden ve “korku endeksi”  olarak nitelendirilen Volatility Index (VIX) bugün yüzde 23’ü aşan artışla 32,4 puana kadar yükseldi.

DOLAR 20 YILIN ZİRVESİNDE

ABD dolarının diğer büyük paralar karşısındaki değerini ölçen dolar endeksi de bugün yüzde 1'i aşan yükselişle 103,94 ile 20 yılın zirve seviyesine ulaştı. Endeks, dün Fed kararının ardından yüzde 1'e yakın düşüş göstermişti.

Euro/dolar paritesi de bugün 1,0494'e kadar geriledi ve 5 yılın en düşük seviyesine yaklaştı.

İngiliz sterlini dolar karşısında bugün yüzde 2,3 düşüşle son iki yılın en sert düşüşünü yaşadı ve sterlin/dolar paritesi 1,2341'e kadar geriledi.

Japon yeni de dolar karşısında değer kaybetti ve dolar/yen kuru tekrar 130'u aştı.

Dün 14,72’ye kadar gerileyen dolar/TL’de de bugün 14,87 görüldü ancak Türkiye’de rezerv satışları ve kur korumalı mevduat sayesinde kur hareketleri şimdilik frenlenebiliyor.

KONUT KREDİSİ FAİZLERİ 13 YILIN ZİRVESİNDE

Öte yandan, dün düşüş gösteren ABD Hazine tahvili faizleri bugün tekrar yükselişe geçti. ABD 10 yıllık Hazine tahvil faizi bugün yeniden yüzde 3'ü aştı ve yüzde 3,098 ile son üç buçuk yılın zirvesini gördü.

Uzun vadeli tahvil faizlerindeki yükseliş, ticari kredilerde ve ipotekli konut kredilerinde faizleri artırdığı için genel ekonomik görünüm için olumsuz bir işaret olarak değerlendiriliyor.

Nitekim, ABD'de 30 yıl vadeli sabit faizli ipotekli konut kredisi yüzde 5,27 ile Ağustos 2009 sonrasındaki yaklaşık 13 yılın zirvesine yükseldi.

FED’DEN 22 YIL SONRA İLK

Bloomberg, Fed Başkanı Powell'ın dün 75 baz puanlık artışın gündemde olmadığını söyleyerek istemeden de olsa ileride piyasada daha fazla türbülansa neden olmuş olabileceğini, küresel gelişmeler ve ekonomik verilerin birkaç gün içinde Fed'in yaklaşımı konusunda şüphe uyandırabileceğine işaret etti.

Fed, dün 2000 yılı sonrasında ilk kez 50 baz puanlık artışla faizi yüzde 0,75-1,00 aralığına yükseltmişti.

ABD’de martta yüzde 8,5 ile 40 yılın zirvesine yükselen enflasyonu frenlemek için Fed, 16 Mart’ta 25 baz puanla faiz artışlarına başlamış, bu artış Kasım 2018 sonrasındaki ilk artış olmuştu.

Fed ayrıca, 8,9 trilyon dolarlık bilançosunu küçültmeye de 1 Haziran itibarıyla başlayacağını, aylık küçültme tavanının 95 milyar dolar olacağını açıklamıştı.

Fed Başkanı Powell sınırlı da olsa güvercin tonda açıklamalar yapsa da, Ukrayna savaşı ve Rusya’ya dönük yaptırımlar, enerji fiyatlarındaki artışlar, jeopolitik gerilimler ve Çin’deki karantina önlemleri kaynaklı tedarik zinciri sorunların enflasyonu olumsuz etkilemeye ve küresel ekonomiyi yavaşlatmaya devam etmesi bekleniyor.

Fed, politika faizini 50 baz puan artırdı

 

Fed sonrası kripto paralar yükselişe geçti

 

Sanayi metalleri, Fed'in az şahin söyleminin güveni yükseltmesiyle arttı

 

Küçük yatırımcıya FED sonrası 4 altın tavsiye

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yavuz07 Mayıs 2022 15:31

    Rahat ol nasdaq yatırımcısı. Diplerde şuan nasdaq. Bir iki haftaya ralli başlar

  • Eko-Niğde06 Mayıs 2022 05:46

    Abd ülkesi , bana rol yapma. Gelecek sene çok büyüyen bir ekonominiz olacak, bence onlara yoğunlaşınız... Sanırım haftalık düzeltmeniz bitmek üzeredir. Fede kendine gel, faizi yükseltmede ve bilançoyu daraltmada acele etme demektir bu kaygıları...

  • SİSTEM06 Mayıs 2022 05:32

    ABD de sistem üretim üzerine döner, enflasyona tahamül edebilirler ama durağan bir piyasaya edemezler hele de Çin gibi bir üretim devine karşı savaşıyorken... 

  • Fed bilmecesi06 Mayıs 2022 00:46

    Fed yüksek enflasyon ortaminda piyasadan para çekmeye başlayınca işsizlik artabilir, yatirimlar da azalabilir. Rekabet gücü zayiflayabiliir. Bu şekilde belki de Fed büyük hata yapiyor olabilir.

  • Ahmet sağlam 06 Mayıs 2022 00:35

    Bizde de yüksek enflasyona bağlı çılgın fırsatçılık alımı var herşeyde dahada artacak diye .nasıl tuhaf bir ülkeyiz ya

  • Keklik05 Mayıs 2022 23:13

    Abd sermaye piyasası dostu bir ülke. Borsa düşerken seçim kazanma ihtimali yok Biden in. Seçime 1 sene kala borsa sahlanir yine abdde

  • Forex05 Mayıs 2022 23:01

    Stag bahane iyi bir kar realizasyonu yapıp sonbahara doğru Fedi sıkıştırarak aşağıdan tekrar alacaklar ancak enflasyon önlenemezse tarihi yıkımlara hazır olmak gerekir

  • Sabaha hayır ola05 Mayıs 2022 22:48

    Sabah dedim son itelemer diye çoğunun hoşuna gitmedi ama gerçek bu yapacak bir şey yok bu ortamda akşam malda kalınmaz kalınmaaaaz

  • Dow05 Mayıs 2022 22:37

    ABD borsaları 8-10 yıldır çok iyi beslendikleri bir dedikleri iki edilmediği  için aşırı şişmanlamış,  hızlı koşup çok yorulmuşlardı. Şimdi fazla kilolarını atıp dinlenme güç toplama zamanı. Kolay ve acısız  bir süreç olmayacak. 

  • Halil05 Mayıs 2022 22:32

    Mayısta sat tatile çık dediler dediler ve çaktılar. Bende bugün 15 kontrat short açtım.

  • Mucise Reis ;)05 Mayıs 2022 22:29

    Olayın ABD öseti aslen şu : Durgunluk oluşuyor ekonomide. Potansiyel iş kaybına durgunluk yol açar. İşsaharları duraksayınca ücret kaybı yaşanır... Zincirleme etkiler Tüm finansal piyasalarda ağırlık yarataır. Bu durum esktradan var olan düzene daha sıkı finansal koşullar ile baskı oluşturur... FED bu sinyali vermiş oluyor. Çünkü FED adımları atsada  dünyada enerji+gıda+karşılıksız para+savaşdan enerjı, çinde covidden kapanan şehirlerin hammadde tedari vermemesi FED tek başına çözüm olamayabilir. FEDne demişti ? Acı olacak, ama hiç müdehale etmez isek enflasyon acısı daha derin olacak. Peki FED kontrolsüzlüğü var. Teknoloji raporlarına bakılınca e ticaret vb gelir kaybıda problemlerin varlının delili gibi oldu. ABD böylece kendini saldı... 

  • Niman05 Mayıs 2022 22:23

    İnsallah kurdugunuz duzen coker

  • Yorum05 Mayıs 2022 22:19

    ABD deki %3~5 enflasyon stagflasyon korkusu yaratıyorsa bizdeki %70 lik aç gözlü çip lerin neden olduğu enflasyon neyin nesi neyin korkusunu yaratır insanların cebinde metrelik kuruş yok ev satıyor 1 milyona böyle durumlar ekonominin bittiği kimsenin bişey alamadığı alamayacağını cepten yemeye başlayacakları o da yetmeyip kredi çekip yemeye başlayacağı onunda yetmeyip evi arabayı satıp yemeye başlayacağı günlerin göstergesi

  • Mucise Reis ;)05 Mayıs 2022 22:43

    Para birimlerimiz de sıfırlara sıfır ekledik.. Stagda yok - Flasyonda yok :D   Demet ABD 1 sıfır ekleme PoweL ve biden i ABD liler tekme tokat kovalayacak 

  • Şenol05 Mayıs 2022 21:57

    Abd pandemiden sonra ilk defa devre kesti borsası durdu.

  • Cem05 Mayıs 2022 21:51

    Gelsinler bize baksınlar. Emekli maaşı 2.500 lira. Otomobil ev fiyatları 1 milyon liradan başlıyor. 20 yılda ülke bitti