E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüçük yatırımcıya FED sonrası 4 altın tavsiye---

Küçük yatırımcıya FED sonrası 4 altın tavsiye

Küçük yatırımcıya FED sonrası 4 altın tavsiye
05 Mayıs 2022 - 14:45 borsagundem.com

FED’in yarım puanlık faiz artırımıyla birlikte küresel piyasalarda yeni bir döneme girdi. Uzmanlar bundan sonraki süreçte yatırımcılara FED’in politikalarıyla savaşmamayı ve oluşan yeni düzene göre hareket etmeyi tavsiye ediyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell Mart ayındakine göre daha hızlı bir faiz artışı stratejisi izleyerek enflasyonu kontrol altına almakta kararlı olduklarını gösterdi. Mali danışmanlara göreyse yüksek faiz ortamına daha iyi cevap verebilen yatırımcılar gelecekteki belirsizliklere karşı daha başarılı bir biçimde uyum sağlayabilecek.

Finans uzmanları, bu süreçte yatırım portföylerinin yeniden düzenlenmesini, kredi kartı borçlarının düşürülmesi için ekstra hızlı hareket edilmesini, araba ve ev gibi yüksek maliyetlerdeki satın alım işlemlerinde faizlerin mümkün olan en kısa sürede sabitlenmesi gerektiğini belirtiyor.

ABD Merkez Bankası (FED) Çarşamba günü faiz oranlarını yarım puan artırdı. Söz konusu hamle büyük ölçüde piyasa gözlemcilerinin beklentileriyle uyuşuyordu.

2000 yılından bu yana yapılan en büyük faiz artırımı sonrasında FED Başkanı Jerome Powell basın toplantısında daha fazla faiz artışının da gelebileceği konusunda uyardı. Powell, “Federal Açık Piyasa Komitesi'nde, önümüzdeki birkaç toplantı için 50 baz puanlık ek artışların masada olması gerektiği konusunda geniş bir algı var” açıklamasında bulundu. Komitenin piyasa verilerine göre hareket ettiğini vurgulayan Powell, “Enflasyon çok yüksek ve neden olduğu zorlukları anlıyoruz. Enflasyonu yeniden düşürmek için hızla ilerliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre FED, Mart ayında çeyrek puanlık faiz artışına gitmişti. Powell, geçen ay Uluslararası Para Fonu forumunda verdiği demeçte, "Bana göre biraz daha hızlı hareket etmek uygun olacak” açıklamasında bulunmuş ve ‘önden yüklemeli faiz artışı’ mesajı vermişti. Powell’ın bu yorumları piyasalarda FED’in şahin politikasının zirveye ulaştığı şeklinde algılanmıştı.

MarketWatch’un haberine göre söz konusu piyasa ortamında yatırımcıların yapacağı hamleler bundan sonraki süreçte ayakta kalabilmeleri için büyük önem taşıyor. ABD merkezli finansal hizmetler şirketi Stivers’ın başındaki isim Brian Stivers, “Belirsizlik başladığında insanlar genellikle donakalma eğilimindedir. Ne yapacaklarından emin olamazlar ve sonuç olarak hiçbir şey yapmazlar. Genellikle her şey için çok geç olduğunda hareket ederiz” uyarısında bulundu.

Haberde finansal planlama uzmanları çok geç olmadan yapılması gereken piyasa hamlelerini özetliyor:

Borçlarla mücadeleyi hızlandırın

LendingTree'nin Baş Kredi Analisti Matt Schulz'a göre, FED’in ilk faiz artırımından sonraki bir ay içinde, yaklaşık 200 yeni kredi kartı anlaşmasının dörtte üçünde, yıllık bileşik faiz (APR) çeyrek yüzdelik puan artırıldı.

LendingTree verilerine göre, bakiye transferleri ve hediye kartları da dahil olmak üzere her türlü kredi kartı için ortalama APR, Mart ayında %19,62'den Nisan ayında %19,68'e yükseldi.

Kredi kartı yıllık faizlerinde henüz yükseliş görmeyen tüketiciler de yakın zamanda bu oranlarda artış görmeye hazırlanmalı. Schulz faturalarda henüz Mart ayındaki 25 baz puanlık artışın dahi etkilerinin görülmediğine dikkat çekti.

Kredi analisti, “Kredi kartı borçlarınız çok daha hızlı bir şekilde daha pahalı hale gelecek ve bu yakın zamanda son bulmayacak” ifadelerine yer verdi. Schulz tüketicilere kredi kartı borçlarının en kısa sürede ödenmesinin önemli olduğunu söyledi.

Borçların hafifletilmesi ve finansal eğitim konularına odaklanan kâr amacı gütmeyen kuruluş Credit.org’un Başkanı Melinda Opperman, “Biz insanların borçlarını düşürmesinin aklının bir köşesinde tutması gerektiğini düşünüyoruz. Oranlar yükselmeden önce bir bakiye transfer kartı alma konusunda çok fazla tavsiye veriliyor. Ancak bu borcu azaltmıyor, sadece karıştırıyor. Borçların agresif bir şekilde ödenmesi için bir plana sahip olmak daha doğru bir hareket tarzı” açıklamasında bulundu.

Yeminli Mali Danışman Ana Gonzalez Ribeiro enflasyonun bu denli yüksek olduğu bir dönemde hane halkları zayıflarken borçları ödemek için daha fazla nakit sıkışıklığına girmenin çok zor olduğuna dikkat çekti. Ancak mali danışman maliyenin temellerine geri dönerek bu hedefe ulaşılabileceğini söyledi.

Gonzalez Ribeiro’ya göre söz konusu temeller bütçenin artan borç maliyetleriyle birlikte yeniden gözden geçirilmesi veya güvenilir kimselerden ya da finans profesyonellerinden destek alınarak bütçenin yeniden ayarlanması olabilir. Mali danışmana göre bireyler bütçelerini incelerken neyi istediklerine ve neye ihtiyaç duyduklarına dikkat etmeli. Hangi hizmetlerin kullanıldığına ve hangi hizmetlerin kullanılmadığına göz atmalı. Gonzalez Ribeiro harcamalarda en küçük bir azalmanın bile katkı sağlayacağını söyledi.

Daha fazla tasarruf için fırsat kollayın

FED’in kısa vadeli faiz oranlarını artırmasıyla kredi kartı faizleri de artar. Tasarruf hesaplarındaki veya diğer muhafazakar para araçlarındaki yıllık faiz getirisi de aynı doğrultuda yükseliş gösterir.

DepositAccounts'un Kurucusu Ken Tumin'e göre, ABD’de çevrimiçi yüksek faiz getirili tasarruf hesapları için ortalama mevduat getirileri Nisan ayındaki %0,50'den Mayıs ayında %0.54'e ulaştı. Bir yıllık ve beş yıllık getiri oranlarında da yükseliş gözlemleniyor. Brian Stivers kredi kartı borçlarını çevirmek gibi endişesi olmayan herkesin bir miktar parayı sermayeye çevirmeyi düşünmek için doğru zamanda olduğunu belirtiyor.

Buna karşın tüm finans uzmanları Stiversla aynı fikirde değil. Tasarruf hesapları bu piyasa ortamında daha yüksek getiri sağlayabilir. Ancak Melinda Opperman’a göre söz konusu oranlar enflasyon oranını geçebilecek büyüklükte olmayabilir. Opperman, “Tasarruf, belirli hedefler belirlemekle ve onlara ulaşmakla ilgilidir. Kazanılan faiz güzel bir bonus, ancak bir kriz dönemini atlatmak için elinizde para bulunmalıdır” açıklamasında bulundu.

Yatırım değişiklikleri

2022 yılı hisse senetleri piyasaları için oldukça zayıf ve dengesiz geçiyor. Wall Street endeksleri Cuma günü Nisan ayını oldukça sert bir düşüşle sonlandırdı. Ardından Pazartesi borsalar gün sonu rallisiyle yükselişe geçti. Üstelik tüm bu hareketlilik FED henüz faiz açıklamasını yapmadan gerçekleşti.

Portföylerini ayakta tutmaya çalışan yatırımcılar bir yandan da piyasaların önüne geçmenin hesaplarını yapıyor. Uzmanlar yatırımcılara ani ve büyük karar değişimlerinden kaçınmayı ancak bazı portföy hamleleri yapmaktan da geri durmamayı tavsiye ediyor.

Stivers yatırımlar konusundaki tavsiyelerinde, “Endeks yatırımlarını seviyorum. Ancak oldukça geniş çeşitlendirme içerisinde birçok hisse senedi can çekişiyor” hatırlatmasında bulundu. Stivers bu sebeple endekslerin tamamına olan yatırımları azaltmayı ve ETF’le ve yatırım fonları aracılığıyla sektör yatırımına yönelmeyi öneriyor.

Stivers'ın görüşüne göre, yukarı yönlü potansiyel için olgunlaşmış sektörler arasında temel tüketim malları, enerji ve bankacılık yer alıyor. Altın ve emtialarla bağlantılı ETF'lere yatırım yapmaksa, savunma yatırımları için iyi bir yöntem.

Büyük satın alımlar için geç kalmayın

Gonzalez Ribeiro ve Stivers, bir mortgage veya araç kredisi için oranlar yükselmeden mümkün olan en kısa sürede alımların kesinleştirilmesi gerektiğini söyledi. Stivers, “İşlemleri ne kadar hızlı gerçekleştirirseniz o kadar iyi” tavsiyesinde bulundu. Uzmanlar faizlerin yukarı yönde gitmeye devam edeceğine dikkat çekiyor.

Stivers şu an için tüketicilerin acele etmesinin doğru bir yöntem olmadığına da dikkat çekti. Zira konut piyasası çok pahalı ve otomobil satışları da hala tedarik zinciri krizlerine takılıyor.

Ancak finans uzmanı halihazırda bu alışverişi yapmakta olan kimseler için faiz oranlarının ve fiyatların yükseldiği bir ortamda maliyetleri düşürmek amacıyla erken davranmanın en doğru taktik olduğunu belirtiyor.

ABD Merkez Bankası Federal Açık Piyasa Komitesi, 16 Mart'ta 25 baz puanlık artışı açıklamıştı. Aynı gün Bankrate.com’un verilerine göre yeni bir araba için beş yıllık bir kredinin ortalama faiz oranı %4 seviyesindeydi. Aynı verilere göre 27 Nisan itibariyle kredi faiz oranı %4,47’ye yükseldi.

Stivers, “Çaresizce bir arabaya ihtiyacınız yoksa şu anda yeni bir araba almayın. Ancak bunu yapmak zorunda olduğunuzu biliyorsanız hemen şimdi işleminizi tamamlayarak oranları kilitleyebilirsiniz” dedi.

 

Fed'in mesajı borsaları yükseltti

 

Küresel çaptaki emlak balonu nasıl sönecek?

 

Dolar yükselişe geçti

 

Fed sonrası kripto paralar yükselişe geçti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)05 Mayıs 2022 17:49

    Evine ekmek al. karnını doyur. Çocunun besinlerine dikkat et. Organik beslen. böylece ez hasraneye gider antibiyotık kullanırısın. kiracısan ev sahibinle kanka ol :D