E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYurtdışı endekslerde neler oluyor?---

Yurtdışı endekslerde neler oluyor?

Yurtdışı endekslerde neler oluyor?
23 Ocak 2024 - 09:08 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Enflasyonun yavaşladığına dair işaretler ve FED’in 2023’ün sonlarında güvercin bir dönüş yapması, hisse senetlerinin yükselişini hızlandırdı ve S&P 500’ün yıllık %24’lük bir kazanca ulaşmasını sağladı. Son günlerde, yapay zekanın iş potansiyeline ilişkin iyimserliğin körüklediği çip stoklarındaki yükseliş, endeksi daha da yükseltti.

Hisse senetleri tarihi boyunca düşüşten çok yükselme eğiliminde olduğundan, S&P 500 1950’den bu yana kabaca %85 oranında boğa piyasasında yer aldı. Endeks, altı boğa piyasasında ortalama %260 civarında bir artış kaydetti ki bunlar son kırk yılda meydana geldi. Tarih aynı zamanda hisse senetlerini rekora taşıyan ivmenin genellikle uzun vadede devam etme eğiliminde olduğunu da gösteriyor. Clearbridge Investments’ın verileri, S&P 500’ün bir yıldan uzun bir süre sonra ilk kez tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı önceki 14 vakanın 13’ünde yükselişin önümüzdeki 12 ay boyunca devam ettiğini ve ortalama %13,9 getiri sağladığını gösterdi.

S&P 500’ün n Ekim 2022’den bu yana yükselişi, aralarında Microsoft, Tesla ve Google’ın ana şirketi Alphabet’in de bulunduğu Wall Street’in teknoloji devleri tarafından yönlendirildi. S&P 500’deki ağır ağırlıkları göz önüne alındığında, hisse senetleri endeksin 2023’teki toplam getirisinin %62,18’ini oluşturdu. Sonuç olarak, S&P 500 teknoloji sektörü, S&P 500’ün Ekim 2022’deki en düşük seviyesinden %70’ten fazla artış gösterdi. Meta Platformlar ve Netflix’e ev sahipliği yapan iletişim hizmetleri sektörü neredeyse %60 arttı.

Hisse senetlerini güçlendiren bir diğer faktör de yapay zeka teknolojisine duyulan heyecan oldu; bu heyecan, geçen yıl hisselerinin değerini üç katına çıkardıktan sonra şu anda dünyanın en değerli çip üreticisi olan Nvidia gibi şirketlere güçlü bir destek sağladı. Bu kazanımlar 2024’te de devam etti ve Nvidia’nın hisseleri rekor seviyeye ulaştı.

Goldman Sachs’ın geçtiğimiz günlerde gönderdiği notta, küresel hedge fonlarının ABD teknoloji hisse senetleri üzerinde olumlu bir dönüş yaptığı ve 18 Ocak’ta sona eren haftada iki ayın en hızlı temposuyla sektöre akın ettiği görüldü. Hedge fonlarının artık teknoloji hisselerinde uzun pozisyonları var, bu da hisse fiyatlarının artmasını bekledikleri anlamına geliyor.

Biraz da ECB… ABD’den farklı olarak Euro  Bölgesi’ndeki ekonomik durum, enflasyonun açıkça düştüğü, enflasyon ivmesinin zayıf göründüğü ve ekonomik aktivitenin de endişe verici bir seyir izlediği göz önüne alındığında, faiz indirimi bölgesine FED’den daha yakın. Bununla birlikte, ECB Yönetim Konseyi üyeleri neredeyse hep bir ağızdan, ücret gelişmelerinin ise hala açık bir endişe kaynağı olduğunu savunurken, baş ekonomist Lane bile, ücret verilerinin daha kapsamlı bir resminin Haziran toplantısına kadar mevcut olmayacağını savunduğunu görüyoruz.

Bu sinyaller ışığından şimdilik ECB’nin faiz indirimi için yılın ilk çeyreğinde kapıyı açmaya hazır olmadığını Haziran toplantısında yapılacak ilk 25 baz puanlık faiz indirimine ilişkin temel tahminimizi koruyoruz. Bundan sonra Temmuz/Eylül/Ekim aylarında 25 baz puanlık indirimlerle toplamda 100 baz puanlık kesinti öngörüyoruz. Eğer ekonomi açıkça aşağı yönlü bir sürpriz yaparsa, ilk iki indirimlerin 50 baz puanlık hamlelerde olmasına da kapıyı tamamen kapatmıyoruz.

Endeksten hızlı yükselenler (23/01/2024)

 

12 göstergesi "al" veren hisseler (23.01.2024)

 

Yabancıların en fazla yöneldiği hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)