E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te 6 trilyon dolarlık hayal kırıklığı---

Wall Street’te 6 trilyon dolarlık hayal kırıklığı

Wall Street’te 6 trilyon dolarlık hayal kırıklığı
18 Mart 2024 - 16:09 borsagundem.com

Wall Street boğaları para piyasası fonlarındaki 6,5 trilyon dolarlık miktarın borsalara dönmesini bekliyor. Ancak analistler para fonlarından yalnızca 600 milyar dolarının borsalara döneceğini öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Trilyonlarca dolarlık nakit varlık borsalara girmeye hazırlanıyor olabilir. Bu beklentiler piyasaların boğalarını heveslendiriyor olsa Wall Street Journal’ın haberine göre yatırımcıların bu ümitleri muhtemelen karşılıksız kalacak.

ABD Merkez Bankası’nın bir sonraki hamlesinin faizleri düşürmek olduğu beklentilerine rağmen para piyasası fonlarındaki varlıklar hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Sektör araştırma firması Crane Data verilerine göre şu anda para piyasasındaki fonlar 6,5 trilyon dolar civarında. Crane verilerine göre, S&P 500 yıl başından bu yana %8 civarında yükselirken fonlardaki toplam varlıklara 2024’ün ilk iki ayında 150 milyar dolardan fazla eklendi. Geçen yılın aynı döneminde ise para piyasası fonlarına yaklaşık 50 milyar dolar eklenmişti.

Kısmen yapay zeka teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde yükselen Nvidia gibi hisse senetleriyle desteklenen borsa rallisi çok sayıda yatırımcıyı piyasalara çekti. Ancak borsa rallisinin sürdürülebilirliğine dair birçok şüphe de söz konusu.

Ralli sürerken paranın aynı zamanda hisse senetlerinin aksi yönüne akmaya devam etmesi, tüm yatırımcıların borsalara girmek konusunda rahat hissetmediğini gösteriyor. Yine de bardağın yarısının dolu olduğuna inanan yatırımcılar para piyasası fonlarındaki varlıklara bakarak borsaların daha fazla yükselecek alanı olduğu argümanını gündeme getirebilir. Ancak WSJ haberine göre her iki taraf da yanılıyor. Zira yatırımcıların risk getirisi yenide güvenlik ve istikrarı tercih etmesi açıklanması çok da basit bir konu değil.

Crane Data Başkanı Peter Crane konuyla ilgili açıklamasında, “90’ların sonlarında bir trilyon dolarlık para fonuna ulaştığımızdan beridir ‘nakit duvarı’ (wall of cash) fikri ortaya çıktı. Gerçek şu ki nakit çoğunlukla sadece nakitle rekabet ediyor” ifadelerine yer verdi.

WSJ haberinde konuyla ilgili şöyle bir örnek veriliyor:

“Her hisse senedi alıcısına karşılık gelen bir hisse senedi satıcısı olduğunu düşünün. İnternet aracılık hesabı olan birinin Nvidia hisselerini satın almak için para piyasası fonundan aldığı nakit başka birinin cebinde nakit olarak kalır. Yükselen veya düşen piyasa coşkusunu tanımlamak için sıklıkla kullanılan piyasaya ‘giren’ veya piyasadan ‘çıkan’ nakdin anlaşılması kolaydır. Ancak bununla fiyatlar yükseldiğinde veya düştüğünde ne olacağı açıklanmaz.

Para piyasası fonlarında olan şey, tamamen yatırım yapıp yapmama konusundaki bir tartışmadan ziyade, nakit paranın nerede tutulacağına dair seçimlerin bir yansımasıdır. Bu para bir para fonunda mı, büyük bir bankada mı, küçük bir bankada mı yoksa yastık altında mı tutulacak?

Nakit için bir yer seçmenin genellikle iki temel bileşeni vardır: En güvenli yer neresi ve en yüksek getiriyi nereden elde edilebilir? Buna 'açgözlülük' ve 'korku' ikilemi de diyebilirsiniz.”

Habere göre geçen yılki bankacılık krizi yatırımcıların varlıklarını para piyasası fonlarına yatırmasında büyük bir rol oynadı. Şirketlerin ve hane halklarının ekstra likiditelerini bankalardan ziyada para piyasası fonlarında tutması bugün için daha olası bir tercih olarak öne çıkıyor.

Barclays Faiz Stratejisti Joseph Abate, “Bu para tekrar geri çekilecek gibi görünmüyor. Para piyasası fonlarına giden paranın bir kısmı tedbir amaçlıydı” diyor.

Piyasalarda korkunun yerini açgözlülük alsa bile bu fonlardan para çekileceği anlamına gelmiyor. Crane verilerine göre para piyasası fonlarının ortalama yedi günlük yıllık getirisi şu anda %5 civarında. Aracılık hesaplarından bankalara çekilen hesaplarsa %0,5’ten az getiri sağlıyor.

Bazı yatırımcılar FED’in bu yıl faiz oranlarını düşürmesi durumunda para fonlarından yüksek miktarda nakdin çıkacağı düşünülebilir. Ancak WSJ haberine göre aksine para piyasası fonları yine de cazibesini kaybetmeyecek. Zira fonların yatırımcılara süre sunma yetenekleri var: Yatırımcılar bir ay gibi bir süre boyunca bile cari oranlara kilitlenebiliyor. FED’in politika değişiklikleri yaklaşırken bu önemli bir oran olabilir.

Autonomous Research Analisti Patrick Davitt, ABD Merkez Bankası’nın yükselen oranlarda durakladığı veya para politikasını değiştirdiği son dört örneğe dikkat çekti. Her durumda, önümüzdeki 12 ay içinde, para piyasası fonları önemli bir büyüme görmeye devam etti.

Davitt açıklamasında, “Faizlerin daha yüksek olduğu ve istikrarlı bir biçimde daha uzun süre yüksek kalacağı bir dünyada, yatırımcıların para piyasası fonlarını daha fazla tercih etmeleri, portföylerinin daha temel bir parçası olarak düşünmeleri, sağduyulu olandır” ifadelerine yer veriyor.

Barclays analistleri bankalarla ilgili endişeler, likidite tercihleri ve getiri arayışları gibi kriterleri değerlendirerek borsalara girebilecek miktarı hesapladı. Banka analistlerine göre trilyonlarca dolarlık para piyasası fonlarından riskli varlıklara geçmeye hazır olarak görülen miktarın 400 milyar ila 600 milyar arasında olacağını tahmin ediyor.

Bu yine de önemli bir miktar. Ancak hane halkları daha cesur hale gelse ve tasarruftan yatırıma geçmeyi tercih etse bile bu paranın mutlaka hisse senetlerine gelmesi gerekmiyor. Barclays'in geçmiş fon akışlarına ilişkin analizine göre, 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana, perakende yatırımcılar tarafından tutulan fazla nakdin daha riskli varlıklara geri döndüğü zamanlarda, küçük yatırımcı genellikle hisse senetleri yerine kredi piyasasını tercih etti.

Tahviller ve diğer sabit getirili menkul kıymetler, para piyasası fonlarından daha fazla süre veya getiri sunabilir. Özellikle, büyük nakit yığınlarına sahip şirketler hâlâ menkul kıymetler yerine para piyasası fonlarına ağırlık vermeyi tercih ediyor. JPMorgan Chase stratejistlerine göre, geçen yılın sonunda, S&P 500 finansal olmayan şirketlerin nakit yatırım portföyleri, (nakit ve nakit benzerlerine tahsis edilen yatırımlar) %57 ile tarihi bir zirveye ulaştı.

WSJ haberinde para piyasası fonlarının kendilerine özgü bir mantığı olduğu belirtiliyor. Hisse senetleri yatırımcılarınınsa geleceğe dair yön belirlemek için başka bir yere bakması gerekiyor olabilir.

Kripto para yatırımcıları panik halinde, çekilmenin nedeni ne?

 

Hedge fonları banka ve finans hisselerine kaydı

 

Yatırımcılar faiz indiriminden umudu kesti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)