E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD ekonomisi çöküşün eşiğinde---

ABD ekonomisi çöküşün eşiğinde

ABD ekonomisi çöküşün eşiğinde
12 Ocak 2021 - 10:37 borsagundem.com

FED’in faiz oranlarını sıfıra yakın tutmasıyla birlikte oluşan suni ekonomi ABD borsalarının ayakta kalmasını sağlasa da ünlü ekonomist Stephen Roach bu stratejinin doların sonunu getireceğine inanıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ünlü ekonomist Stephen Roach küresel borsaların endişe verici bir sürece girdiği konusunda uyardı. 2003 yılındaki ölümcül SARS salgını sırasında Morgan Stanley’nin başkanlığını yürüten Yale Üniversitesi Ekonomi Profesörü Roach, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını sıfıra çekmesine borsaların gereğinden fazla değer verdiğini belirtiyor.

Roach CNBC’ye verdiği röportajda FED hamlesinin piyasalara etkisine ilişkin, “Bu durum borsaları politik ayaklanmalardan ikinci dip ihtimaline ve V şeklindeki ekonomik toparlanmanın paramparça olmasına kadar her şeyin üstesinden gelebilecekleri konusunda ikna ediyor. Hiçbir şey borsaların umurunda değil” ifadelerine yer verdi.

Kovid-19 vakalarındaki artışın ve devam eden karantinaların etkisindeki ekonomilerde düşüşün tekrarlanacağını düşünen Roach, ülkelerin ilk çeyrekte gayrisafi yurtiçi hasılalarında tek haneli düşüşler görülebileceğini kaydetti.

Ünlü ekonomist ABD ekonomisine ilişkin, “Kasım ayında tüketici perakende satışlarında çok sert bir düşüş, tüketici güveninde azalma ve ardından Aralık ayında yayınlanan işsizlik rakamlarında moral bozucu bir sürpriz yaşadık. Ekonomi gözlerimizin önünde kayıp gidiyor” görüşlerine yer verdi

Roach’a göre ek federal korona virüs yardımı şu an oldukça kritik. Ancak ekonomist bunun sonuçları olacağı konusunda uyarıyor.

Yale Üniversitesi profesörü, “Şu anda rekor seviyede olan bütçe açığı daha da fazla genişleyecek. Bu durum hane halkı tasarrufları üzerinde aşağı yönlü baskı uygulayacak, cari hesaplar ve sonunda dolar önümüzdeki dokuz ay içerinde oldukça sert bir biçimde düşecektir” dedi.

Dolardaki yükseliş uzun süreli değil

ABD Doları Döviz Endeksi bir hafta içerisinde %0,73 oranında artarak son zamanların en güçlü yükselişini gerçekleştirdi. Ancak Roach dolara ilişkin çöküş öngörüsünü koruyor. Roach Haziran ayında doların gelecek bir ya da iki yıl içerisinde %35’lik bir düşüş kaydedeceğini öngörmüştü. Dolar o tarihten bu yana küresel piyasalarda %7 değer kaybetti.

ABD’de tarihi dolar krizi yaklaşıyor

Ünlü ekonomist, “Bu yıl içerisinde doların sadece cari hesap açıklarından dolayı değil aynı zamanda eurodaki güçlenme ve en önemlisi de FED’in faiz oranlarını sıfırda tutması nedeniyle geniş çaptaki endekste %15’ten %20’ye kadar yeni bir düşüş yaşayacağını görüyorum” dedi.

Dolar tahminleri değişti

Roach’un katılmadığı tek korkutucu senaryo ise enflasyon. Ünlü ekonomist röportajının sonunda, “Yolun sonunda, tedarik zincirlerinin dolar ile işlerliğinin bozulmasının ardından enflasyon konusunda kesinlikle endişelenirdim. Ancak ABD’de toplam talep bu derece zayıf kalırken, sanırım bu biraz zaman alacak" görüşlerine yer verdi.

Bitcoin’de rüzgar neden tersine döndü?

 

Borsada neler oluyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Oksenis Karert12 Ocak 2021 16:46

    haydi ve ordan dımbıl dünya yı biz yönetiyoruz bize bir şey olmaz.

  • RAMO CANCAN12 Ocak 2021 11:30

    Bize bir şey olmaz ki.bizim TVF v Küçük yatırımcılarımız var.asla borsamızın düşmesine izin vermezler.sizler düşünün.