E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıABD’de ölümcül dolar krizi yaklaşıyor---

ABD’de ölümcül dolar krizi yaklaşıyor

ABD’de ölümcül dolar krizi yaklaşıyor
16 Haziran 2020 - 13:16 borsagundem.com

Küreselleşmeden uzaklaşan ve korona virüs destekleri nedeniyle bütçesinde ciddi açıklar veren ABD ekonomisi tarihte görülmemiş bir dolar krizine doğru ilerliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Doların küresel piyasalardaki gücü sınırlı olabilir. Asya’nın en önemli finans otoritelerinden Stephen Roach küresel ortamdaki değişimle birlikte ABD’deki muazzam bütçe açığının dolar krizini tetikleyebileceğini öngörüyor.

Bir dönem Morgan Stanley Asia’ya başkanlık yapan Yale Üniversitesi’nin Kıdemli Profesörü Stephen Roach CNBC’ye verdiği röportajda, “ABD ekonomisi uzun süredir çok düşük kamu tasarrufu ve kronik bir cari açık problemiyle ciddi makro dengesizliklerden etkileniyor. Dolar çok ciddi derecede düşecek” ifadelerine yer verdi.

Roach’un beklentilerine göre dolar diğer büyük para birimleri karşısında %35 değer kaybedebilir.
Ünlü ekonomist röportajında, “Sorunlar önümüzdeki yıllarda ortaya çıkacak mali açıkla birlikte kötüden daha kötüye doğru ilerliyor” ifadelerini kullandı.

Küresel endekslerde dolar geçtiğimiz iki hafta %1’in üzerinde değer kazandı ve göreceli olarak yatay seyirde hareket ediyor. Fakat Roach dolardaki sorunlara kayıtsız kalınmaması gerektiğine inanıyor.

Roach konuya ilişkin, “Ulusal tasarruf oranı ABD’nin ya da muhtemelen tarihteki önde gelen ekonomilerinin hiçbirinin gitmediği kadar derin bir negatif seviyede” sözlerine yer verdi.

Ölümcül kombinasyon

Ünlü ekonomist farklı etkenlerin de bu düşüşe katkı sağlayacağını düşünüyor. Roach, “Aynı zamanda Amerika küreselleşmeden uzaklaşıyor ve kendisini dünyanın geri kalanından ayırmaya çalışıyor. Bu ölümcül bir kombinasyon” dedi.

Yale Üniversitesi Profesörü zamanlama konusunda kesin konuşmuyor. Beklentilerinin gelecek yıl, iki sene sonra ya da daha fazla bir sürede gerçekleşebileceğini söylese de dolardaki çöküşün kaçınılmaz olduğunu ekleyerek risk yatırımcılarının bu çöküşü göz ardı etmemesi gerektiğini tavsiye ediyor.

Roach, “Genel olarak bu durum ABD finansal varlıkları için olumsuz bir etki yaratıyor. Daha fazla malın daha yüksek maliyetle ithal edilmesi enflasyon olasılığına işaret ediyor ve bu faiz oranları için olumsuz bir durum” ifadelerine yer verdi.

Yeni başkan sorunu çözemebilir

Ünlü ekonomist 1970’lerin sonlarındaki gibi ekonomik büyümede yavaşlama söz konusuyken fiyatları keskin biçimde yükseldiği bir stagflasyon krizinin oluşabileceğinden endişe ediyor.

Roach’a göre kasım ayındaki başkanlık değişikliğiyle oluşabilecek bir liderlik değişimi dahi bu soruna ilaç olabilecek nitelikte değil. Özellikle de yasa koyucuların korona virüsün sebep olduğu ekonomik etkilerle destek paketleri vasıtasıyla savaşması olası krizin şiddetini körüklüyor.

Roach gelmekte olan dolar krizine ilişkin “Politikacılar bu krize yakın hiçbir şeyle uğraşmak zorunda kalmadılar” ifadelerine yer verdi.

İkinci dalga dipten alma fırsatı mı?

 

Borsada yükselişi kaçıranlar için yeni fırsat

 

Piyasaların yeni normali

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BİR DOST17 Haziran 2020 12:28

    Bizim angusların elinde dolar patlarsa çok gülerim. Sen Türk ekonomisini Merkez bankasını süpeküle et  patlatama, sonra hizmet ettiğin, sözcülüğünü yaptığın ekonomi elinde patlasın. Allah büyük.

  • Arif30 Haziran 2020 15:40

    Bende gülmek ne sevinirim. Garip olan şu bu yorumunu beğenmeyen de haindir. Tarfasızlık ayrı.

  • türkoğlutürk17 Haziran 2020 09:58

    altının en büyük stokcusu abd.piyasaya verirse satışı kimse karşılayamaz.am yinede elin kağıdını alana kadar altın gümüş en iyisi.

  • Sdk17 Haziran 2020 09:07

    Adamlar sistemi kurmuş... bas doları sür piyasaya nasıl olsa diğer ülkeler ve milletler varını yoğunu verip dolar alıyor... Bakalım bu devran nereye kadar...

  • Muhittin16 Haziran 2020 16:01

    Adamlar kağıt ı basıp dolar diye yutturuyorlar. Hiç bir karşılığı olmayan bu paralar, illa ki aşıklarının elini yakacak tır.

  • ayık 16 Haziran 2020 17:08

    biz de tl basıyoruz

  • Kamil16 Haziran 2020 15:51

    Büyük para birimleri karşısında düşer diyor. Yani Sterlin,Euro vb

  • Saban16 Haziran 2020 17:42

    Sanki euro basmiyorlar tum merkez bankalari kagit ve murekkep siparisi vermisler

  • ZELİHA KARAKAŞLI16 Haziran 2020 13:33

    biz kerizmiyizki dolar taşıyalım reis ne dedi dolarlarınızı bozdurun altın alın dedi bizlerde bastık altına.dolar düşer ise altın ın onsu 2000-3000 $ olur.

  • Arif30 Haziran 2020 15:43

    Dolarcanlar yorum yapmışlar zeliha nın yorumuna. Rabbim dolarcanların başına yıksın dolarları

  • eyup17 Haziran 2020 08:46

    aynen oyle bir cahilik yaptım dinledim ve 3.50 sattıgım doları sonra düser diye beklerken 5.30 almak zorunda kaldım  aklı olan dinler sanırım :)  :)  :) 

  • köfteci16 Haziran 2020 18:35

    hım altında dolarla alınıyor türk parasınla kimse satmıyor altını ha dolar almışsın ha altın değişen bir şey yok sonuç cari açık