E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları için yeni hedef ne?---

ABD borsaları için yeni hedef ne?

ABD borsaları için yeni hedef ne?
13 Şubat 2024 - 16:20 borsagundem.com

S&P 500 Endeksi’nin 5.000 puan hedefini geçmesinin ardından bazı analistlerin geri çekilme beklentileri arttı. Ancak endeksin rekor ralliye devam etmesi ihtimali de bir o kadar yakın

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 yavaşlayan enflasyon ve güçlü ekonomik verilerin desteğiyle perşembe ve cuma günleri iki kilometre taşını aştı. Perşembe günü gün içi seansında ilk kez 5.000 puan sınırını geçen endeks cuma günü de bu seviyenin üzerinde kapanarak 2024’ün onuncu rekor kapanışını yaptı. Endeks pazartesi günü sınırlı bir geri çekilmeye maruz kalsa da 5.000 puan seviyesini korumayı başardı.

S&P 500 2023’teki %24’lük yükselişine ek olarak yıl başından bu yana %5,88 yükseldi. Ancak bazı stratejistler bunun keyifli bir ralli olduğunu öne sürse de diğerleri borsaların zirveye ulaştığını düşünüyor.

Endeksin bu denli yükselmiş olması sonucu birçok stratejistin duraklama için şartların olgunlaştığını görmesi şaşırtıcı değil. Zira S&P 500’ün 2024 sonunda 5.100 puana ulaşması bile kasım ayındaki büyük piyasa dalgalanması sırasında iyimser bir hedef olarak görünüyordu. Şimdiyse endeksin bu hedefe ulaşması için sadece %2 yükselmesi gerekiyor.

Barron’s’un haberine göre RBC Capital Markets ABD Hisse Senedi Stratejileri Başkanı Lori Calvasina geçen ay bilanço büyümesi ve hisse fiyatları gibi çeşitli faktörlere dayanarak 5.000 puanlık yıl sonu hedefini 5.150’ye yükseltmişti. Ancak borsa uzmanı kasım ortasında 5.000 puan sınırının aşılacağını ve endeksin yıl sonunda yalnızca %8’lik bir yükseliş elde edeceğini öngörmüştü. Calvasina yatırımcı notunda, “Aslına bakılırsa borsalara ilişkin coşkumuz biraz azaldı” ifadelerine yer vermişti.

Benzeri bir şekilde Piper Sandler Baş Borsa Teknisyeni Craig Johnson Cuma günü yaptığı açıklamada yıl sonu hedeflerinin 5.050 puan olduğunu söyledi. Johnson teknik göstergelerin 5.000 puanın üzerini gösterdiğini ancak göstergelere göre borsaların bir düzeltme yapması gerektiğini belirtiyor.

Temel ve teknik faktörler dışarıda tutulsa bile Orta Doğu ve Ukrayna’da devam eden çatışmalar göz önüne alındığında piyasaların mücadele etmesi gereken birçok dışsal faktör görülebiliyor. Varlık yönetimi firması Natixis’in geçen hafta yayınladığı verilere göre, firmanın anketine katılan yatırım uzmanlarının yarısına yakını 2024’te bir resesyonun kaçınılmaz olduğunu düşünüyor. Uzmanlar savaş ve terörizmi en büyük tehditler olarak sıralandırıyor.

Ancak tüm bu gelişmeler endişe duvarının yeni tuğlaları olarak da görülebilir. Savaş ve şiddet her ne kadar acımasız olsa da olumsuza odaklanmak insanlığın doğasındadır. Zira çok az sayıda yatırımcı S&P 500’ün ne zaman 3.000 puan barajını aştığını veya Dow Jones’un 25.000 puan sınırını geçtiğini hatırlıyor. Bununla birlikte Kara Pazartesi, dot-com balonunun patlaması ve 2008 Küresel Finans Krizi piyasalarla haşır neşir olan herkesin hafızasında tazeliğini koruyor.

Data Trek’ten Nicholas Colas, “Bana öyle geliyor ki, piyasadaki akılda kalan olaylarının çoğu ya düpedüz rahatsız edici ya da en azından hisse senedi fiyatlarının öngörülemeyen, dış güçler tarafından manipüle edildiği izlenimini yaratıyor. Bu fikri bir kenara bıraksanız bile, artan karmaşıklığın ABD hisse senedi piyasasının hikayesinin ayırt edici özelliği olduğuna dair çok az şüphe var” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanına göre asıl sorun bu anlatının hikayenin sadece bir kısmı olması. Zira karmaşıklık her zaman kötü olmak zorunda değil. Colas S&P 500’ün uzun vadeli başarısının bu karmaşıklık sayesinde olduğunu belirtiyor. Büyük ABD şirketleri, tekbir faktörden ziyade, doların rezerv para birimi konumu ve ABD’nin entelektüel sermayeyi beslemesi gibi çeşitli katalizörlerle etkileşim halinde olduğunu belirtiyor. Üstelik bunun değişmesi için de hiçbir sebep yok.

Colas, “Buradan çıkarılması gereken sonuç zorluklara dikkat etmemiz gerektiği ancak dengeleyici pozitiflerin de önemli olduğudur” ifadelerine yer verdi.

Teknik açıdan bakıldığında S&P 500 Endeksi’nin basit bir grafiği endeksin zaman içerisinde kazandırdığı fikrini destekliyor.

Endeks bazen kilometre taşlarına tutunmak ve bu seviyeleri aşmak için desteğe ihtiyacı olsa da momentum neredeyse her zaman kazanç tarafında. LPL Financial Baş Teknik Stratejisti Adam Turnquist 100 puandan 5.000 puana kadar olan kilometre taşlarına bakarak S&P 500’ün önemli kilometre taşlarına ulaşmasının ardından genellikle pozitif performans gösterdiğini belirtiyor. Turnquist, “Son dokuz kilometre taşında endeks her bir sınırı geçtikten sonraki 12 aylık süreçte ortalama %10,4’lük getiri sağladı ve sınırın geçilmesinden sonra %78 ihtimalle pozitif getiri verdi” diyor.

Piyasalara ilişkin temel göstergeler de borsa getirilerinin devam edeceğini gösteriyor. RBS Capital her ne kadar yıl sonu için 5.150 puan hedefini gösterse de Calvasina daha önce enflasyon, 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ve reel GSYİH dahil olmak üzere birden fazla girdiyi hesaba katan bir modellemeye işaret etmişti. Söz konusu modelleme endeksin yıl sonuna kadar 23,55 fiyat bilanço oranında işlem görmesinin adil değer olduğunu belirtiyordu. Bu seviyelere F/K seviyelerine ulaşılması S&P 500 Endeksi’ni 5.500 puanın üzerine çıkması anlamına gelebilir.

FactSet'ten alınan verilere göre, Ocak 2023'te S&P 500'ün %6,2 arttığını, ancak endeks için ortalama hedefin (yaklaşık 4.500) neredeyse hiç değişmediğini de belirtmekte fayda var. Yine de geçen yılki ralli, bu rakamı yıl sonuna kadar 5.000'in üzerine çıkardı.

Barron’s’un haberinde S&P 500’ün yakın zamanda bir düzeltmeye uğramasının şaşırtıcı olmayacağı ancak çoğu stratejisin yıl sonu hedefine ulaşılsa bile herhangi bir puan için yatırımcıların kendini sınırlamaması gerektiği belirtiliyor. Zira iki ihtimalin gerçekleşmesi de mümkün olabilir.

David Rosenberg: Hisse senedi piyasalarına spekülatif bir çılgınlık hakim

 

Bank of America: Hisse senedi piyasaları faiz indirimi olsa da olmasa da yükselecek

 

Borsada yatırımcılara kazandıracak 5 önemli ipucu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)