E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları düşüşle açıldı---

ABD borsaları düşüşle açıldı

ABD borsaları düşüşle açıldı
15 Ağustos 2022 - 17:06 borsagundem.com

Wall Street endeksleri dört haftalık rallinin ardından Pazartesi günü açılışta nefes aldı. Çin Merkez Bankası’nın faiz indirimini değerlendiren yatırımcılar perakende devlerinin bilançolarını bekliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları yeni haftaya düşüşle başladı. Dört haftadır devam eden yükselişlerin ardından Çin’den gelen olumsuz ekonomik verilerle duraklayan Wall Street yatırımcıları yeni haftada büyük perakende şirketlerinin bilançolarını bekliyor.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,20 düşüşle 33.693,47 puanda, S&P 500 Endeksi %0,35 düşüşle 4.265,15 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %0,32 düşüşle 13.005,32 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0741 yükselişle %2,764 seviyesinde değerleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, borsalardaki düşüşlerde Çin’den gelen hayal kırıklığı yaratan ekonomik veriler etkili oldu. Çin Merkez Bankası beklenmedik bir şekilde faizleri düşürdüğünü açıkladı ve Çin’in ekonomik toparlanmasına ilişkin endişeleri artırdı.

CNBC’nin haberine göre Morgan Stanley’den Seth Carpenter konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Küresel çapta resesyonun kara bulutları toplanıyor. Çin ekonomisi ikinci çeyrekte daraldı. ABD ekonomisi ‘teknik resesyona’ çentik attı. Batı Avrupa’ya doğalgaz akışı kısıtlandı. Geçtiğimiz üç ayda küresel büyüme tahminimizi 2022 için %2,5’e düşünmüştük. Bu rakam konsensus tahminlerin 50 baz puan ve mayıs ayı rakamlarının 40 baz puan altında. Mayıs ayı yıl ortası görünümümüzdeki ayı piyasası senaryosuna yaklaşıyoruz” dedi.

Geçtiğimiz hafta S&P 500 Endeksi %3,25 yükselerek dört hafta üst üste pozitif getiri sağlamıştı. Bu 2021’in başından bu yana endeksin sağladığı en uzun pozitif seri. Nasdaq Endeksi ise geçen haftayı %3,08 yükselişle tamamlayarak yine 4 haftalık pozitif seri gerçekleştirmişti. Dow Jones hafta boyunca %2,9 yükselmişti.

Borsalardaki bu ralli enflasyona ilişkin endişelerin hafifleyebileceğine dair ekonomik göstergelerle sağlanmıştı. ABD tüketici fiyat endeksi temmuz ayı boyunca aylık bazda sabit kaldı. Üretici fiyat endeksi sürpriz bir şekilde düşüş gösterdi. Ülkede ithalat fiyatları ise beklenenin üzerinde düştü.

Tüm bu göstergeler yatırımcıların bir miktar rahatlamasına ve haziran ortasındaki düşüşleri piyasa dibi olarak görmesine yardımcı oldu. Bununla birlikte bazı yatırımcılarsa elde edilen bir aylık enflasyon verilerinin güvenilir bir trend yaratmayacağını savundu.

Gündem bilançolar olacak

Wall Street yatırımcıları bu hafta Home Depot, Walmart ve Target gibi büyük perakende zincirlerinin bilanço rakamlarını inceleyecek. Söz konusu bilançolar şirketlerin enflasyondan ve makro bazdaki zorluklardan nasıl etkilendiğine dair ipuçları da içeriyor.

ABD Perakende satış verilerinin de bu hafta açıklanması planlanıyor.

Borsa uzmanlarından ‘temkin’ uyarısı

 

ABD’den bir Tayvan ziyareti daha

 

Küresel enflasyon geçici mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)