E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa5 büyük yatırım hatası---

5 büyük yatırım hatası

5 büyük yatırım hatası
29 Temmuz 2021 - 15:11 borsagundem.com

Herkes iyi yatırım yapmak ister. Ancak gerçekte birçoğumuz piyasaların genelinden çok daha düşük getiri sağlayan yatırımlara yöneliriz. Başarılı bir yatırımcı olmak için ise karmaşık yatırım dünyasını anlamak gerekiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım söz konusu olduğunda birçoğumuz yatırımlarımızın başarılı olmasını isteriz. Ancak çoğu zaman yaptığımız yatırımlar piyasalar yükselirken aynı performansı yakalayamıyor. Dalbar tarafından yapılan bir araştırmaya göre 2020 yılına kadar geçen 20 yılda, ortalama bir yatırımcı küresel hisse endekslerinin yıllık %3 gerisinde kaldı. Bu durum ise endekslerin son yirmi yılda ortalama yatırımcının portföyüne kıyasla %50’nin üzerinde artış gösterdiği anlamına geliyor.

Nasıl başarılı bir yatırımcı olunacağı genellikle belirsizlik taşıyor çünkü yatırım dünyası oldukça karmaşık. Aynı zamanda finansal piyasaların dinamiklerinin sürekli değişiyor olması da etki ediyor. Nasıl başarılı bir yatırımcı olunacağını söylemek çok da mümkün değilken, yapılan yatırım hatalarını anlamak yatırımcıları başarıya götürebilir. Bu şekilde yatırım davranışları hakkında daha derin bilgilere sahip olabiliriz. İşte beş büyük yatırım hatası.

1. Yüksek ücretler ödemek

Yatırımlar genellikle büyük miktarda belirsizlikleri de beraberinde getirir çünkü gelecekte neler olacağını bilmemiz mümkün değil. Ancak kontrol altına tutabileceğimiz bazı unsurlar arasında ödeyeceğimiz ücretler de var. Yatırımlarımız için ödediğimiz işlem ücretleri gibi ücretler, yatırımlarımızın başarısını önemli ölçüde etkileyebilir.

Morningstar tarafından fon performansları üzerine yapılan bir araştırma fonların gider oranının “gelecekteki getirileri tahmin etmek için kanıtlanmış bir araç” olduğunu ortaya çıkardı. Forbes’un haberine göre araştırmacılar bir fonun gider oranı ne kadar düşük olursa, kategorisinde yüksek performans gösterme ihtimalinin o kadar yüksek olduğunu ortaya koydu.

2. Vergileri göz önünde bulundurmamak

Tıpkı yatırım giderleri gibi vergiler de getirilerin düşmesine neden olan unsurlardan bir tanesi. Ancak vergiler çok daha gizli bir etkiye sahip çünkü bunlar üzerinde daha az kontrol sahibi olabiliyoruz. Aynı zamanda vergiler portföy değerlendirmesi yaparken de göz önünde bulundurulmuyor. Varlık yönetimi sektörü ise yatırım performanslarını değerlendirmek için karmaşık yazılımlar kullansa da, vergilerin yatırım getirileri üzerindeki etkisi raporlanmıyor.

3. Piyasaların zamanlamasını tahmin etmeye çalışmak

Yatırım alanında bir kişi “piyasaların zamanlamasını bilmek mümkün değil ama…” dediğinde, genellikle piyasaların zamanlamasına yönelik bir tahmine dayanan bir yatırım kararı verir. Piyasaların zamanlamasını bilmek genellikle zirve ve düşüş zamanlarını bilmek olarak açıklanır. Ancak yatırımcılar bu fikirlerin doğruluğuna ne kadar inanırsa, o kadar tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabilir.

Yatırımcılar gelecekte hisse getirilerinin nasıl olacağını tahmin ederek portföylerinde değişiklik yaptıklarında zarar edebilirler. Borsaları zamanlamaya çalışmanın beraberinde getirdiği bir başka sorun da, yatırımcıların başarıyı yakalaması için iki kez haklı çıkmasının gerekli olması. Zirveye yakın olmak yeterli değil. Aynı zamanda yatırımcıların piyasalar dip noktasına ulaşırken de doğru tahmini yapmış olması gerekiyor. Bu nedenle zamanlamayı bir kez doğru tahmin etmek bile oldukça zorken, bunu iki kez yapmak neredeyse imkansız.

4. Getiri kovalamak

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre finans sektöründe aktif fon yöneticilerinin, pasif fonların gerisinde kaldığı iyi bilinir. Bu durum da yatırımcıların aktif fon yöneticileriyle çalıştığı takdirde getirilerinin daha düşük olacağı anlamına geliyor. Yatırımcılar aktif yöneticilerini ya da stratejilerini son dönemdeki performansı göz önünde bulundurarak değiştirme kararı aldığında, portföylerine çok daha büyük zararlar veriyor.

Yatırımcılar yakın zamanda yüksek performans göstermiş stratejileri ya da fonları portföylerine dahil etme eğilimiyle aynı anda, son dönemde geride kalmış olan stratejileri de elden çıkarıyor. Ancak birçok durumda bunun tam tersi bir yol izlemek gerekiyor. 2008 yılında Institutional Investor’da yayınlanan bir araştırmada Emory ve Arizona State University araştırmacıları emeklilik planlarının 10 yıl içinde yatırım yöneticilerini nasıl seçtiğini ve nasıl işten çıkardığını inceledi.

Araştırmanın sonucunda bu kurumsal yatırımcıların son dönemde kötü performans gösteren yöneticileri işten çıkararak ve son dönemde başarılı olanları işe alarak getiri kovaladığı ortaya çıktı. Bu strateji ise karlı değildi çünkü işten çıkarılan yöneticiler, uzun vadede işe yeni alınanlardan iyi performans gösteriyordu. Bu araştırmanın da gösterdiği gibi profesyonel yatırımcılar bile yüksek getiri peşinde koşarak bindikleri dalı kesebiliyor.

5.  Kısa vadeli yatırım yapmak

Kısa vadede yatırım piyasaları tahmin edilemez ve kaotiktir. Haberler, gelişmeler ve yatırım psikolojisi piyasaların yükselmesine ve düşüşe geçmesine neden olabilir. Ancak uzun vadede piyasalar tutarlı olarak olumlu getiriler sağlar. Özellikle 1871 yılından bu yana borsalar 20 yıllık dönemlerin her birinde %100 pozitif reel getiriler sağladı. 10 yıllık dönemlerde de %89 oranında başarı sağlandı. Ancak kısa süren dönemlerde borsalar çok daha tutarsız ve yatırımcılar bu süreçlerin %55’inde pozitif günlük getiriler sağladı.

Yüksek getirili borsa yatırımı için 5 kural

 

Piyasadaki Bitcoin'ler cüzdanlara çekiliyor

 

Borsa yatırımcıları için önümüzdeki 3 ay zorlu geçecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tecrübe 29 Temmuz 2021 16:45

    1.hata thy almak 2. hata tavhl almak 3. Pegasus almak 4. Hata tüpraş almak.Bunlarin dışında ne alırsanız alın kazanırsınız.

  • Ali29 Temmuz 2021 16:20

    Yatırım yaparken herkesin sözde bir yatırım danışmanı var.Danışman hisse senedi almanı öneriyor ve 5 yıldır bekliyorsan bu suç şirketin almadığı tedbirler nedeniyledir bana göre. Güveni bu kadar zedelerseniz bir gün paraya ihtiyacınız oldugunda parayı piyasadan bulamayarak, şirketi elden çıkarmak zorunda kalabilirsiniz. Bunun vebalini almadan önce kamu kaynaklarının etkin ve doğru kullanımı çok çok önemli diye düşünüyorum.Yazık yatırımcına. Abd senin için madem önemliydi. Neden davalık olacak işler yapıldı? Bunun suçu neden yatırımcıya kesildi? Çalışanlar olarak siz bu davadan ne kadar etkilendiniz? Maaşlarınızda kesinti oldumu? Zira yatırımcılarınızın parası eridi. Yabancı değil sizin isteğiniz dogrultusunda 4.58 de işlem görüyor. Söz bitmiş.Umurunuzda bile değil insanların düşüncesi.Yatırımcı ilişkilerini aradığımda yabancı yatırımcı bekleniyormuş. Sen güven verdin mi?Siz milleti oyalamaya devam edin.Adalet olgusu ile gelismis şirket yönetimi istiyorum.