E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2023’te yatırımcılar en iyisini ummalı, en kötüsüne hazırlıklı olmalı---

2023’te yatırımcılar en iyisini ummalı, en kötüsüne hazırlıklı olmalı

2023’te yatırımcılar en iyisini ummalı, en kötüsüne hazırlıklı olmalı
27 Aralık 2022 - 13:36 borsagundem.com

Borsalardaki belirsizlik 2023 yılında da süreceğe benziyor. Bu nedenle uzmanlar, doğru zamanda en doğru yatırımı yapabilmek için nakitte beklemeyi tavsiye ediyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uzmanlar yeni yılda yatırımcıların umudunu yitirmemesi gerektiğini vurgulasa da en kötüye hazırlıklı olma konusunda uyarıda bulunmayı da ihmal etmiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yeni yılda borsalarla ilgili olumlu bir bakışa sahip olabilmek için birçok engelin aşılması gerekiyor. Ancak uzmanlar, bu engeller aşılmasa da, dikkatli davranıldığı ve en kötü senaryolara hazırlıklı olunduğu takdirde, yatırımcıların bazı fırsatlardan yararlanabileceğini düşünüyor.

Anormal yatırımcı davranışları

Forbes’tan John S. Tobey, 2023 yılında ABD hisse senedi piyasasında genel görünümün en iyisini umut etmeyi ancak en kötüye de hazırlıklı olmayı gerekli kıldığını belirtiyor.

Her bir ekonomik rapor ve borsa dalgalanması, 2023 yılının genel görünümü hakkında, düşen enflasyon, yumuşak iniş olasılığı, Fed’in faiz oranı ekseni ve tüketici harcamalarının gücü gibi umut verici tartışmalar yaratıyor. Umut ise resesyon, stagflasyon, çok daha yüksek faiz oranları ve tüketici harcamalarının geri çekilmesi gibi bir kenara itilen risklerden kaçınılması anlamına geliyor. Yine de söz konusu riskler, olasılıkları giderek artan daha kötü riskleri hariç tutma tehlikesi taşıyor.

Diğer riskler nadir karşılaşılan riskler olsa da mevcut olduklarını kabul etmek gerekiyor. Bu riskler, ekonomi ve finansal konuların mevcut kombinasyonu sonucu, hem bireyler hem kurumsal düzeyde, anormal yatırımcı davranışlarından kaynaklanıyor. Ekonomi ve finansal durum bugünün odak noktası olsa da, olumsuz yatırımcı eylemleri yavaş yavaş kendini hissettirmeye başlıyor.

En kötüye nasıl hazırlıklı olunur?

Öncelikle, daima ve tamamen yatırımda olmanın maksimum getiri için bir reçete olmadığını anlamak gerekiyor. Çünkü bu, piyasanın en kötü zamanlarında korumasız bir şekilde yol alma taahhüdü anlamına geliyor ve epey büyük riskler barındırıyor. Oysa, piyasalarda daima en kötüsüne odaklanmak gerekiyor çünkü bu, duygularınızın sizi yanıltmasına neden olabilecek vaatleri en kolay alt edebileceğiniz zaman olarak öne çıkıyor. Aksi bir strateji ise muhtemelen ve en iyimser tahminle düşük getirilere kilitlenmek anlamına geliyor.

Piyasa bu koşullardayken yapılması gereken ise ilk duyuşta kulağa kolay geliyor: Nakit toplamak ve nihayet makul bir faiz oranı elde edebileceğiniz bir fona yatırım yapmak.

Bu durumda borsanın yükselişe geçmesi de bir sorun teşkil etmiyor çünkü bu, hisse senetlerine yatırılan miktar giderek yükselip risk dağıldıkça yeni fırsatlara yatırım yapmak için nakdinizi kullanabileceğiniz konfor alanına sahip olabileceğiniz anlamına geliyor.

Nakit toplamanın iki faydası

Ancak, piyasalardaki anormal risk seviyesi, yatırım için acele etmemeyi gerektiriyor. Bunun yerine, nakit toplamanın iki faydasına odaklanmak daha makul gözüküyor: Yanlış zamanda duygularla karar verilen bir satışa karşı korunma ve fırsat zamanlarında yatırım yapabilmek için uygun fona sahip olma.

Ne kadar nakit toplanacağı ise kişiden kişiye göre değişiklik gösterebiliyor. Yatırım stratejinize göre yatırım için ayıracağınız nakit miktarını kendiniz belirleyebiliyorsunuz ancak ideal olanın, sahip olduğunuz miktarın yüzde 10’u olduğu kabul ediliyor.

Bu yaklaşımın piyasaya doğru zamanda girme yaklaşımından belirgin farkları bulunuyor. Piyasaya doğru zamanda giriş yapmak ya da bir başka deyişle tepe ve dip noktaları tahmin etmeye çalışmak ve buna göre yatırım yapmak, bir çeşit imkansızı denemek olarak tarif ediliyor. Çünkü bu stratejide hem yatırım yapacağınız aracı hem de doğru zamanı bilmeniz gerekiyor. Bunu nadiren başarmak mümkün olabiliyor ancak düzenli olarak bunu gerçekleştirmek imkansıza yakın olarak kabul ediliyor.

Nakit artırmak ya da toplamak ise olasılıklarla, yani alım fırsatı yaratan yatırım araçlarında ters giden bazı durumların tespit edilmesiyle ilgili bir strateji olarak öne çıkıyor. Bu fırsatın ne zaman geleceği bilinemese de, piyasaları izlemek, bu fırsatları tespit etmenizi sağlayabiliyor. Şu an ABD borsaları da tam olarak böyle bir duruma karşılık geliyor.

Endekslerde 2020-2021 yılları arasında oluşan makasın ortadan kalktığı ve üç ana endeksin de iyimserliğin hüküm sürdüğü Kovid öncesi seviyelerine geri geldiği gözleniyor.

‘Şimdi’ bir satın alma fırsatı değil mi?

Bu sorunun yanıtı evet olabilir, ancak eklenen risklerin hala yatırımcı davranışlarına dahil edilmediği gözüküyor. Bunun için sarsıntı ve çöküş risklerinin ortadan kalkması gerekiyor. Bununla birlikte, sarsıntılar ve çöküşler meydana geldiğinde, genellikle çoğu hisse senedini etkiliyor ve bu, daha da iyi satın alma fırsatlarının ortaya çıktığı anlamına geliyor.

Mevcut pazardaki düşüşün derinliğine bakıldığında ise, endekste 2020-2021 yılları arasında oluşan makasın ortadan kalktığı ve üç ana endeksin de iyimserliğin hüküm sürdüğü Kovid öncesi seviyelerine geri geldiği gözleniyor. Bu durum da, nakitte olmanın bir hata olmaktan uzak olduğunu ispatlıyor.

Panik satışı önlüyor, fırsatlara odaklanıyor

Nakit, zorlu piyasa koşullarında hem panik satışı önleyen bir merhem hem de fırsatları değerlendirme şansı vermesi bakımından bir hamle şansı anlamına geliyor. Daha yüksek bir getiri elde edileceğinin farkına varılması, genellikle bir fırsat kaybı olarak etiketleniyor ancak bu yanlış bir ezber olarak öne çıkıyor çünkü piyasadaki tüm fırsatları doğru bir şekilde belirlemek işin doğasına aykırı bir varsayım olarak kabul ediliyor.

Bunun yerine, en emin olduğumuz fırsatları seçmemiz gerekiyor. Bir fırsatın işe yaraması güzel bir haberken, işe yaramaması da hemen pozisyondan çıkmayı ve yeni fırsatlar için yeniden beklemeyi gerekli kılıyor.

Yatırımcı olmanın, asla yerinde durmak veya sona ulaşmak anlamına gelmediğini bilmek gerekiyor. Borsada ‘kazanmak’ hayatta kalmak demektir ve hayatta kalmak asla geçici heveslere veya korkulara kapılmamak anlamına geliyor.

Büyük yatırımcılar tahvillere geri dönüyor

 

Milyarder yatırımcı Fed yüzünden kısa pozisyonda

 

2023'te yatırımcıların portföy ağırlığı nasıl olmalı?

 

Tarihsel veriler 2023’te borsalar lehine

 

2023'te küresel ekonomi nasıl olacak?

 

Küresel borsalar 2023’te yüzde 12 yükselebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)