E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiÜnlü borsa uzmanı: Resesyon yıllar sürebilir---

Ünlü borsa uzmanı: Resesyon yıllar sürebilir

Ünlü borsa uzmanı: Resesyon yıllar sürebilir
01 Aralık 2022 - 15:31 borsagundem.com

Yumuşak iniş ya da hafif durgunluk senaryolarını unutun. Resesyon şiddetli olabilir ve yıllar sürebilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yaşanan derin çöküş sonrası piyasalarda umut hakim. Ekim ayından bu yana süren rallinin yıl sonuna kadar sürüp sürmeyeceği yatırımların en önemli gündem maddesini oluşturuyor. Yine de piyasalara hakim olan bu iyimser havayı bir tuzak olarak gören borsa uzmanları da bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, risk portföyü yöneticisi ve borsa uzmanı Michael Burry, genel kanaatin aksine ABD ekonomisinde uzun yıllara yayılacak bir resesyon bekliyor.

Yıkıcı bir resesyon

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, ‘The Big Short’ isimli film ile ünlenen hedge fon sağlayıcısı Michael Burry, ‘geniş çaplı, çok yıllı bir resesyon’ uyarısında bulunuyor.

Michael Burry, 2008 ABD konut krizini tahmin ettikten sonra ün kazandı ve birkaç kazançlı bahisle 100 milyon dolar kişisel kar ve yatırımcıları için de 700 milyon dolar kar elde etmeyi başardı. Şimdi, Scion Asset Management Başkanı olan Burry, ‘yumuşak iniş’ hatta ‘hafif bir durgunluk’ için ekonomik tahminlerin aşırı iyimser olduğu konusunda yatırımcıları uyarıyor. Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda Burry, “Bizi bu gerçek durgunluktan hangi strateji çıkaracak?” diye soruyor.

Burry, uzun süredir ABD'li tüketicilerin tasarruflarını harcadığını, enflasyonun burada kalacağını ve şirket kârlarının darbe almaya hazır olduğunu, bunun da bir durgunluğun neredeyse kesin olduğu anlamına geldiğini savunuyor.

Burry, bir süredir, bu durgunluğun çoğu yatırım bankasının tahmin ettiğinden çok daha uzun sürebileceğini, çünkü Fed ve hükümetin ekonomik büyümeyi teşvik edecek müdahale seçeneklerinin yükselen enflasyon nedeniyle sınırlı olduğunu dile getiriyor. Burry, yıkıcı bir resesyon potansiyeli konusunda da alarm veriyor. Bazıları ise bu öngörüleri, Burry’nin daima sahip olduğu karamsar bakış açısına yormayı tercih ediyor.

Kripto kışını da haber vermişti

Örneğin, Haziran 2021'deki kripto kışından hemen önce Burry, kripto yatırımcılarını ‘tüm çöküşlerin en büyüğü'nün gelmekte olduğu konusunda uyarmıştı. O zamandan beri kripto endüstrisinin değeri, CoinMarketCap verilerine göre, yaklaşık 3 trilyon dolardan yaklaşık 850 milyar dolara düştü. Burry ayrıca, S&P 500 bu yıl yüzde 18 değer kaybetmeden önce, 2021 yılında borsayı ,’tüm zamanların en büyük spekülatif balonu’ olarak adlandırmıştı.

Yine de Burry'nin tahminleri her zaman isabetli olmuyor. Temmuz ayında, S&P 500 1970'ten bu yana en kötü ilk yarı performansını kaydettikten sonra, Burry, endeksin bu yıl 2800 puana düşebileceği konusunda uyarıda bulunmuştu. Ancak o zamandan beri endeks, bir miktar oynaklık yaşasa da aslında yatay seyretmeyi sürdürüyor.

Söyledikleri ve yaptıkları tutarlı

Bununla birlikte, Burry’nin düşüş tahminleri söz konusu olduğunda, söyledikleriyle yaptıkları uyuşuyor. İkinci çeyrekte, Scion Asset Management'ın varlıklarını tek bir özel hapishane hissesi olan GEO Group'a yatıran Burry, Alphabet ve Meta dahil olmak üzere diğer 11 hisse senedinden çıkış yaptı.

Ancak üçüncü çeyrekte Burry, portföyüne, aralarında CoreCivic adlı başka bir özel hapishane şirketi hisselerini, medya holdingi Qurate Retail’ı, telekom şirketleri Charter Communications ve Liberty Latin America’yı ve roket üreticisi Aerojet Rocketdyne Holdings dahil olmak beş küçük yeni pozisyon ekledi. Ancak Burry, hisse alımları halka açıldıktan sonra ‘ne kadar kısa olduğum hakkında hiçbir fikriniz yok’ diye bir tweet de atmayı ihmal etmedi.

2008 Finans Krizi’ni bilmişti… Piyasaları karıştıracak açığa satış

 

Borsalarda temkinli olma zamanı

 

Deutsche Bank ve Goldman'dan resesyon tahmini

 

Fitch Ratings'ten ABD ve Euro Bölgesi için resesyon uyarısı

 

Ralli, resesyon gerçeğiyle tanışmak üzere

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)