Ana SayfaKulisKOTEDER: Teşvik düzenlemesi hayata geçmeli---

KOTEDER: Teşvik düzenlemesi hayata geçmeli

6 / 14
KOTEDER: Teşvik düzenlemesi hayata geçmeli
10 Kasım 2014 - 07:00 www.borsagundem.com

ETİK DEĞERLER SERMAYE PİYASALARININ SAĞLIKLI GELİŞİMİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

- “Halka açık bir şirket olmanın getirdiği sorumluluğun bilincinde olarak, yatırımcılarda güveni sarsacak uygulamalardan kaçınırız” ilkenizden hareketle, borsada yatırımcısını üzen, süründüren, bu etik değere aykırı hareket eden şirketleri nasıl denetliyorsunuz? Bir yaptırım uyguluyor musunuz?

Nalan Erkarakaş:
 Bildiğiniz gibi ‘etik değerler’ şirketler, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları tarafından belirlenip ortak ilkelere ilave olarak faaliyet alanlarına ve konularına göre kuruma ya da sektöre özel değişiklikler içerebilmektedir.
KOTEDER olarak belirlediğimiz ilkeler arasında en önemlilerinden biri de yukarıda yer verdiğiniz ilkedir. Bu ilkenin şirketlerimiz tarafından benimsenip uygulamaya geçirilmesi halinde sektör açısından çok önemli bir gelişme olacak ve yatırımcı güvenini daha da arttırıcı bir rol oynayacaktır.
KOTEDER Etik İlkeleri geniş katılımlı bir çalışma grubuyla oluşturulmuştur.  Halka açık şirket yöneticileri,  sermaye piyasası uzman hukukçuları, bağımsız denetim şirketi temsilcileri,  Etik İtibar Derneği ve konuyla ilgili diğer sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımlarıyla oluşturulan çalışma grubumuz ortak paydada buluşarak Derneğimizin halka açık şirketler için belirlediği etik ilkeler çalışmasını tamamlamıştır. 
Belirlenen ilkeler dernek olma özelliğimiz nedeniyle şimdilik tavsiye niteliğinde olabilecek ilkelerdir. İlkelerin uygulanıp uygulanmaması konusunda herhangi bir yaptırım uygulama imkanımız yoktur. Ancak belirlenen ilkelerin yaygın bir katılımla benimsenip uygulanması halinde bu ilkelere aykırı hareket eden şirketlere yatırımcıların gerekli yaptırımı uygulayacağını düşünüyoruz.
SPK Başkanlığı ve Borsa İstanbul Başkanlığı’nın da görüş ve bilgilerine sunulan ‘Etik Değerler’ çalışmamız ile ilgili beklentimiz şimdilik tavsiye niteliğinde olan bu değerlerin ilgili mevzuatta yer bularak, Borsaya kote olmuş ve olacak şirketlerde uygulamada birlikteliği sağlamak üzere standart olarak kabul edilmesidir. Etik değerlerin belirlenmesi ve uygulanmasına sermaye piyasalarının sağlıklı gelişimi açısından çok önem veriyoruz. Düzenleyici kurumların da önem verdiğini biliyoruz. Derneğimiz tarafından yayınlanan bu ilkelerin kote ve kote olacak şirketler tarafından ortak ve asgari ilkeler olarak benimsenip uygulanmaya konulması Derneğimizin önemle takip edeceği konulardan biridir.

- KOTEDER’in etik ilkelerine yüzde 100 uyan şirketler hangileri?

Nalan Erkarakaş:
Böyle bir iddiada bulunmamız bu aşamada zor. Olsa olsa böyle bir temennide bulunabiliriz. Halihazırda etik ilkelerini belirleyip yayınlayarak, bu doğrultuda ciddi çalışmalar yapan Borsa şirketleri var. Bu şirketler esasen kurumsallaşma ve kurumsal yönetim konusunda da ciddi adımlar atan Borsanın önemli şirketleri arasında yer alan şirketler. Bu uygulamaların sektörün geneline yayılması için dernek olarak şirketlerimize destek vermeye hazırız.

-Tek kişilik halka açık şirketler konusunda düşünceniz nedir?

Nalan Erkarakaş: SPK ve BİST düzenlemelerinde, halka açık şirketlerde istihdam edilmesi gereken personele ilişkin koşullar var. Konunun bu kapsamda değerlendirilmesi lazım diye düşünüyorum.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tv10 Kasım 2014 12:15

    hanım efendi kottan çıkarılanlar deyilde kottan atılanlar için derneginiz yatırımcıya nasıl yardımcı olabilir örnek ranlojistikte oldugugibi saygılar