Ana SayfaKulisKOTEDER: Teşvik düzenlemesi hayata geçmeli---

KOTEDER: Teşvik düzenlemesi hayata geçmeli

8 / 14
KOTEDER: Teşvik düzenlemesi hayata geçmeli
10 Kasım 2014 - 07:00 www.borsagundem.com

VERGİ TEŞVİKİ KONUSUNDAKİ DÜZENLEMELER ÇOK ÖNEMLİ, BEKLİYORUZ

-Size göre halka arz olacak şirketlerin kotasyon şartları ne olmalı?

Nalan Erkarakaş:
Mevcut kotasyon şartlarının halka arzları engelleyen düzenlemeler içermediğini düşünüyorum. Büyük şirketlerin yanı sıra küçük ve orta ölçekli şirketlerin de piyasaya gelmesini teşvik edici alternatif Pazar düzenlemeleri de piyasa için olumlu gelişmeler.
SPK yönetimi piyasaları bilen ve dinleyen bir yönetim. Piyasada oluşan tepkilere ve eleştirilere bağlı olarak yasal düzenlemelerde ihtiyaçlar doğrultusunda değişiklikleri hızla yapabiliyor. Yeter ki piyasa paydaşları, düzenleyici otoritelere gerek düzenlemelerin yürürlüğe girmesi öncesinde, gerekse uygulamalardaki eksiklik ve aksaklıklar konusunda görüş ve geri bildirim versinler. KOTEDER olarak SPK tarafından hazırlanan taslak tebliğ düzenlemelerinin tamamına üyelerimizden gelen görüş ve katkıları SPK’ya yazılı olarak ilettik. 
Son dönemde önemli bir gündem maddesi olan piyasadan çıkışı kolaylaştıracak düzenlemeleri de olumlu gelişmeler olarak değerlendirmekteyim. Bahsettiğim gibi ortaklıktan çıkarma ve satma hakkı ile ilgili olarak yürürlükte olan tebliğe, sektörden gelen görüş ve talepler doğrultusunda değişiklikler yapma kararı alındı. Bu düzenleme öncesinde KOTEDER olarak görüşümüzü SPK’ya iletmiştik.
Bunlar sektörün gelişimi açısından önemli gelişmeler. Bir sonraki adım olarak da yine gündemde olan ve halka açılmaların önünü açmasını beklediğimiz halka açılma ve temettü dağıtımı bağlantılı vergi teşviki konusundaki düzenlemeler. Buna KOTEDER olarak büyük önem veriyor, bu düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz. Halka açık ve halka açılmayı düşünen tüm şirketlerimizi üyemiz olmaya davet ediyoruz. Böylece şirketlerimizin ihtiyaç ve taleplerini etkili bir şekilde gündeme getirebiliriz. 
Yıllardır söylendi, yazıldı, çizildi ama halka açılmaları teşvik anlamında somut adımlar maalesef atılamadı ve şirketler yatırımlarının finansmanı konusunda banka kredisi dışında bir enstrümana geçemediler ya da çok azı geçti. Sermaye piyasası mevzuatı ve Borsa düzenlemelerinin şirketlerin kote olmaları için gerekli detay ve fırsatları sunduğunu düşünüyorum. Ancak, şirketlerin yüzlerini borsaya çevirmeleri için mutlaka en azından başlangıçta ölçülebilir, somut bir teşvik almaları gereklidir. Sektörde uzun yıllar tecrübesi olan ve kamu, banka aracı kurum, halka açık şirket yöneticiliği yapmış başka bir deyişle sermaye piyasasının her yönünde çalışmış biri olarak ve tabii ki KOTEDER Başkanı olarak bu konuyu oldukça önemli buluyorum. 
Gene ekonomik koşullar, faizlerin yüksekliği, tasarrufların yetersizliği, var olan tasarrufların gayrimenkul sektöründe değerlendirme alışkanlığı vs gibi engellerle mücadele eden sermaye piyasasını geliştirmek, her ölçekteki şirket sahibinin, yönetiminin yüzünü Borsaya çevirmek istiyorsak ve yapılan bütün düzenlemelere rağmen istediğimiz düzeye gelmiyorsa teşvik artık kaçınılmazdır. ‘Ülkemizde bu şekilde desteklenecek şirketler, yaratacakları değerlerle aldıkları teşviklerin karşılığını ekonomiye katma değer olarak fazlasıyla geri döndürecek potansiyele sahiptir’ diye düşünüyorum.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tv10 Kasım 2014 12:15

    hanım efendi kottan çıkarılanlar deyilde kottan atılanlar için derneginiz yatırımcıya nasıl yardımcı olabilir örnek ranlojistikte oldugugibi saygılar