Ana SayfaHisse Öneri ListesiKârını artıran her şirketin hissesi alınır mı?---

Kârını artıran her şirketin hissesi alınır mı?

9 / 11
Kârını artıran her şirketin hissesi alınır mı?
20 Ağustos 2014 - 15:35 www.borsagundem.com

KÂR ARTIŞI DEVAM EDİYOR

SORU- Petkim’in daha önceki yıllarda bilançoları çok düşük geliyordu ama bu yılki bilançoları çok yüksek geldi. Bu yatırımların yavaş yavaş devreye gireceğinin göstergesi olabilir mi? Petlim, Res ve 2018 yılında bitecek Star rafinerisi devreye alındığı takdirde bu gün bir adet hissesi  3.27 TL olan Petkim kaç lira olur? Taylan Avşar

CEVAP-Bir firmayı değerlendirirken dar zamanlı değil daha geniş bir zaman dilimi içinde değerlendirmekte fayda var. Petkim’in mali yapısının da son beş yıllık süre içinde takip edilmesinde fayda var. Şirketin son dört yıllık zaman zarfında satış gelirlerindeki artışa rağmen kârında ciddi düşüşler yaşandı. Kârı 2012 yılında dip seviyesini görürken geçtiğimiz yıl tersi bir durum yaşanarak satış gelirlerindeki düşüşe rağmen kârı arttı. Ancak gerçekleşen yükselişe karşın geçtiğimiz yıl elde edilen yaklaşık 49 milyon TL tutarındaki kâr, 2010 yılındaki 130 milyon TL tutarındaki kâr ile karşılaştırıldığında hayli geride kaldığı görülecektir. Bu durum hissenin fiyatında yükseliş görülse de dolar bazlı verilere göre 2000 yılında yakalanan zirve seviyesinin henüz çok uzağında olmasına neden olmakta. Son açıklanan mali tablosuna göreyse kârlılıkta bir önceki yılın aynı dönemine göre ciddi bir artış söz konusu. Yatırımcılar ise kârdaki büyümenin devam edeceği beklentisi içinde. Fiyat kazanç oranının 34,75 seviyesinde olması da bunun göstergesi olarak görülebilir. Kuşkusuz Şirket kârını artırdığı ölçüde hissenin fiyatında da yükselişin sürmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Yatırım giderlerinin azalması ise ister istemez Firmanın kârına olumlu yansıyacaktır.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MUSTAFA AKÇAM21 Ağustos 2014 16:46

    BORSA YATIRIM YERİDİR.RİSK HERYERDE HERŞEYDE VAR.BANKAYA PARA YATIRIYORSUN ONUNDA VADESİ VAR.ARABA VE EV PARASIYLA BORSADA OYNANMAZ. BORSADAN EV VE ARABA ALMAK İÇİN YATIRIM YAPILIR.MMCAS GÖZALTINDA DEĞİL AMA ÇOK RİSKLİ.

  • jesika20 Ağustos 2014 17:03

    bakın tekfen dünya kar açıkladı ama yükselmiyor.o kadar kasıyorlarki ulusal 30da en kötü performansa sahip şirket ünvanı verilebilir.

  • tv20 Ağustos 2014 16:22

    bizler borsaya kısa vadede bakmıyoruz amma uzun vadedede şirketler borsadan atılıyor ranlo goldaş gibi