Ana SayfaPiyasaEnver Erkan: 7 Haziran çok kritik---

Enver Erkan: 7 Haziran çok kritik

4 / 8
Enver Erkan: 7 Haziran çok kritik
23 Mayıs 2018 - 08:58 www.borsagundem.com

“ENDEKSİN SEÇİM ÖNCESİ 105 BİN SEVİYESİNİ AŞACAĞINI ZANNETMİYORUM”

- Erken seçime kadar, borsa, dolar, euro, altın öngörünüz nedir?

Enver Erkan: Endekste 100 bin seviyesi aşağısı yönlü psikolojik eşik gibi oluşmuş durumda. En kötü senaryoda aşağı yönlü 95.000-96.000 seviyesini görüyorum. Seçim öncesi endeksin 105.000 seviyesini aşacağını çok zannetmiyorum. Ama seçime doğru veya seçimden sonra bir yatırımcı davranışı oluşmasını bekliyoruz.

Dolar/TL’de yukarı doğru beklentimi koruyorum. Düşüşlerin kısmi olarak kalacağı görüntüsü var. Tabi bunu Merkez Bankası’nın proaktif olmayacağı varsayımı içerisinde düşünüyorum.

Euro tarafı biraz daha kritik. Euro/Dolar paritesi geriliyor, ancak kur baskısı çerçevesinde EURTRY’de de genel eğilim yukarı… Buna bağlı olarak önümüzdeki süreçte fiyatlamalar 5,20 – 5,30 bölgesi üzerinde pozitif görünümünü sürdürebilir. Tabi çapraz olmasından dolayı fiyatlamaları biraz daha yüksek görmekte fayda var.

Altın tarafı çok bilinmeyenli denklem bence. Malum dünyada jeopolitik riskler var. O yüzden altında aşağı yönlü marjı biraz daha sınırlı görüyorum. Her ne kadar küresel faiz ve ABD’nin 10 yıllıkları altın açısından baskılayıcı olsa da ben orada minimum 1280-1270 dolar bantlarını dip olarak görüyorum. Yukarı doğru hareket marjının biraz daha açık olduğunu düşünürsek altında 1350-1360 seviyelerini görebiliriz.

-Altın güvenli liman mı?

Enver Erkan: Altın hala güvenli bir liman. Tabi bunun son dönemlerde etkisini görmememizin nedeni, küresel risk iştahının görece yüksek olması. Çünkü ABD’de borsaların özelikle S&P’nin 2700 puan üzerinde tekrar alım bölgesini geçtiğini görüyoruz. Dolayısıyla şu anda yatırımcı iştahının riskli varlıklara doğru yöneldiğini ve faiz içermeyen varlıkların biraz gözden düştüğünü görüyoruz. Çünkü şu an faizlerde yükseliyor. ABD’de tüm vadelerde yukarı giden tahvil faizleri, aynı zamanda yine Avrupa’da hareketli olan tahvil piyasası gibi. Tabi para piyasalarında faiz diferansiyelleri söz konusu olabiliyor. Ama altın genel olarak faizi sevmeyen bir enstrüman. O yüzden son dönemlerde bu etki fazla işlemedi. Kuzey Kore ve ABD-Çin ilişkilerinde biraz olumlu rüzgarlar esiyor görüntüsü var, oda altını biraz nötürlüyor. Tabi bu İran ve Ortadoğu konusu daha bir su götürür vaziyette. O yüzden bunları da es geçmemek gerekir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hoca23 Mayıs 2018 10:34

    işsizlik, cari açık, bütçe açığı, enflasyon yüksek olursa, faizler de yükseli, dolar da çoşar. ekonominin başına zeybekçi gibi bir getirirsen, bütüm alem senlen dalga geçer, ekonomini böyle süründürür...