Ana SayfaPiyasaEnver Erkan: 7 Haziran çok kritik---

Enver Erkan: 7 Haziran çok kritik

3 / 8
Enver Erkan: 7 Haziran çok kritik
23 Mayıs 2018 - 08:58 www.borsagundem.com

“MERKEZ BANKASI CİDDİ BİR ADIM ATARSA GÖRÜNEN RESİM DEĞİŞİR”

- Merkez’in faiz politikası için düşünceniz nedir?

Enver Erkan: Şimdi reel faiz önemli bir konu. Çünkü bizde çift haneli enflasyon ve ikiz açık söz konusu. Dışarı da ABD’nin borçlanma maliyetleri artıyor ve dolara pozitif yönde etki yapıyor. O da muhtemelen FED’in sıkılaşma rotası açısından bizim ve bizim gibi gelişen ülkeler için olumsuz. Bu gibi dışsal faktörler reel faiz yeterli olmadığı ve koruyucu seviyelerde olmadığı zaman ekstre kırılganlık unsuru yaratıyor. Bunun dışında cari açığı olumsuz yönde etkileyen yukarı doğru giden bir petrol gerçeği var. Bu gibi faktörler göz önüne alınınca, göstergeler pek TL’nin yanında değil gibi gözüküyor. Ama politika yapıcıları TL’nin değerini koruma adına faizle ilgili kayda değer adımlar atabilir. Eğer Merkez Bankası kayda değer ciddi bir faiz adım atarsa o zaman görünen resim değişime uğrayacaktır.

-Fed’in faiz artırımı için öngörünüz nedir?

Enver Erkan: ABD’de son dönemde gelen verilerde tarım dışı istihdam beklenti altında kaldı. Ücret artışlarının istenen seviyede olmadığını ve harcanabilir gelirde istenen artışın sağlanamadığını görüyoruz. Enflasyon momentumu FED’in hedefine yaklaştı deniliyor ama önemli olan orada kalması ve üzerinde istikrar sağlaması. O yüzden şu anda mevcut koşullar 3 faiz artışı gösteriyor. Ama ABD tahvil piyasasının yapmış olduğu fiyatlama çerçevesinde, bu her an 4 faiz artırımı pozisyonuna da geçebilir. Dolayısıyla özelikle bu tam istihdam seviyesinde bir ekonomik olması itibariyle, ücret artışları ve enflasyonda istenilen momentum sağlanabilirse FED’in daha da şahinleşmesini gerektirebilecek bir durum ortaya çıkabilir. Haliyle şu anda FED acele etmeyecek gibi bir görüntü var. Ama her an bir eksen kayması da yaşayabiliriz.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hoca23 Mayıs 2018 10:34

    işsizlik, cari açık, bütçe açığı, enflasyon yüksek olursa, faizler de yükseli, dolar da çoşar. ekonominin başına zeybekçi gibi bir getirirsen, bütüm alem senlen dalga geçer, ekonomini böyle süründürür...