Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasaların yeni dinamikleri

22 Ekim 2019, 17:41 - -

Son günlerde piyasaların gündeminde, Suriye sınırındaki sıcak gelişmeler; ABD, Avrupa ve Rusya ile ilişkilerdeki yeni yol haritası, kamu bankalarının teşvik paketi, Borsa İstanbul’un yeni Genel Müdür’ü Hakan Atilla, TCMB faiz kararı ve TCMB değerleme hesabına ilişkin söylemler gündemde. Peki, bu gelişmeler yeni fiyatlamaları nasıl etkiler?

Piyasaların hareketli seyri devam ediyor. Birbiri ile uyuşmayan açıklamalar, çelişkili söylemler yüksek volatil bir seyrin sürekli devam etmesine neden oluyor. ABD ile Çin arasındaki görüşmeler, ABD ile Türkiye arasındaki diyaloglar belirleyici olmaya devam ediyor. Görünen o ki, ABD seçimleri boyunca piyasaların hareketli seyri devam edecek gibi görünüyor.

Küresel büyümenin yavaşlaması bankaları vuruyor

Dünya ekonomilerinde yavaşlama görülüyor. Küresel büyümedeki yavaşlama, hemen tüm ekonomilerde etkisini hissettiriyor. Danışmanlık şirketi McKinsey&Co tarafından gerçekleştirilen bir anketin sonuçlarına göre dünyadaki bankalarının yarısından fazlası, ekonominin küçülmesi durumunda hayatta kalabilmek için çok zayıf durumda. Yeni şirketlerse bankaların pazarından pay kapıyor. Diğer yandan bankalar bilgi teknolojisi bütçelerinin yüzde 35'ini, fintech şirketleri ise yüzde 70'inden fazlasını inovasyona ayırıyor. Düzenlemelerin sektöre girişi kolaylaştırdığı da düşünüldüğünde ortam yeni şirketlerin bankalardan pay alması için giderek daha elverişli hale geliyor. Önümüzdeki dönemde sektör büyümelerinde farklılıklar görebiliriz.

Borsa İstanbul’un yeni Genel Müdür’ü Hakan Atilla

Borsa İstanbul’un yeni Genel Müdür’ü Hakan Atilla oldu. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Sözcüsü Jonathan Charles ABD'de bir süre hapis yatan Hakan Atilla'nın Borsa İstanbul Genel Müdürü olarak atanmasının kendilerine danışılmadığını ve bu atamayı desteklemediklerini belirtiyor. Yurtdışı basına bakıldığında, Atilla’nın göreve getirilmesi “Türkiye, yeni Borsa CEO'su olarak mahkûm edilen eski bankacıyı şeçti” şeklinde yayınlandı.
Bunlar zaten beklenen açıklamalardı. Bundan sonraki seyirde, Hakan Atilla’nın sermaye piyasaları için atacağı adımlar izlenecek. Sermaye piyasalarının can çekiştiği bir dönemde Hakan Atilla Borsa başkanı olarak geliyor. Yatırımcıların da gözü Atilla’nın atacağı adımlarda olacak.

Risk Primi (CDS) 381

Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi 381 seviyesine geriledi. Bu oranın 400 seviyesinin altında hareket etmesi önemli. Ancak 381 seviyesi de yüksek. Türkiye’de hisse yatırımları bu oran yarı yarıya indiğinde gerçekleşiyor.

Borsa yatay bantta dalgalı

Borsa İstanbul’da yabancıların banka hisselerinde gerçekleştirdiği satışlarla yatay bir bant içerisinde dalgalı bir seyir izlendiği görülüyor. Endeks hisselerinde bir hareketlenme olmadıkça BIST 100 Endeksi’nin tırmanışa geçmesi şu an için zor görünüyor. Kısa vadede güçlü destekler 97 bin ve 96 bin 500 seviyelerinde bulunuyor. Yukarı hareketlerde 98 bin 700 ve 100 bin seviyeleri izlenebilir.

Yabancı payı geriliyor

Borsa İstanbul’da yabancı payı yüzde 64,08 seviyesine geriledi. 27 Eylül’de borsadaki yabancı payı yüzde 65,45 seviyesinde bulunuyordu. Yabancı payı kur şokunun yaşandığı 2018 Ağustos ayında yüzde 61,36 seviyesine kadar gerilemişti. Finansal sıkıntıların ve ülkeler arasında gerginliklerin arttığı dönemlerde ülkeyi terk etme eğiliminde olan yabancı sermaye, hisse senedi oynaklığını artırabiliyor.

Dolar kurunda 5,85 kritik

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar/TL kurunda 5,85 seviyesi belirleyici olmaya devam ediyor. 5,85 seviyesinin aşılması halinde 5,93 seviyesi takip edilmesi gereken önemli direnç seviyesi. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 5,79 ve 5,77 destek seviyeleri takip edilebilir.

Aracı kurum önerilerinde dikkat çeken hisseler

6 aracı kurumun toplam 29 farklı haftalık hisse önerisi sunduğu raporlarda Trakya Cam hissesi ön plana çıkıyor. 6 aracı kurumdan üç tanesi bu hisseyi haftalık hisse önerisi olarak sunuluyor.

Aracı kurumların hisse önerileri içerisinde sanayi şirketlerinin ağırlığı dikkat çekiyor.

Bankalar ve özel finans kurumları içerisinde Yapı ve Kredi Bankası, Garanti Bankası hisseleri yatırımcılara öneri olarak sunuldu. Holdingler içerisinde ise Koç Holding hisse önerisi olarak borsa yatırımcılarına önerildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)