Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasaları yükselten dinamikler

30 Haziran 2020, 15:49 - -

Piyasalarda ilk yarının son gününde borsalar hareketli. BIST 100 Endeksi 116.624 seviyesinde. Dolar/TL kuru 6,8548, Euro ise 7,6635 seviyesinde bulunuyor. Düşük faizler, hükümetlerin aldığı önlemler, pandemiye rağmen ekonomilerin açılma ve açık kalma beklentileri borsaları yukarı taşıyor.

Piyasalar yükselişten taviz vermiyor. Beklentilerden güçlü ABD ve Çin verilerinin desteği ile yükseliş ivme kazandı. Borsalar 2008 krizinden bu yana en güçlü ikinci çeyrek yükselişini yaşıyor. Ne pandemide ikinci dalga korkusu ne de ABD ile Çin arasında yaşanan güç savaşı piyasaların yükselişini durduramıyor.

Borsada yükseliş trendi korunuyor
Borsada yükseliş ivmesi korunuyor. BIST 100 Endeksi’nin, son bir hafta kapanışlarına bakıldığında 113.000-116.000 bandında sıkıştığı görülüyor. 116.000’in üzerindeki her kapanışta hareket 116.000-119.000 bandına taşınacaktır.

BIST 100 Endeksi son bir hafta kapanışları ve ortalamalar

Açığa satışın kalkması olumlu etkileyecek
Borsada MSCI’nin geçtiğimiz hafta yaptığı uyarı önemliydi. MSCI’nin Türkiye’yi bir alt lige düşürebileceği ve bunun da arkasında yatan ana nedenin açığa satışının yasaklanması olduğunu belirtmesi sonrasında yetkililer açığa satış yasağının kademeli bir şekilde kaldırılacağını açıklarken, piyasaların buna olumlu tepki verdiğini görüyoruz.

MSCI neden önemli?
Dünya çapında endeks izleyen fonların büyük bölümü MSCI endekslerine bakarak portföylerini belirliyor. Bir ülkenin endeksten çıkarılması veya endeks içindeki ağırlığının azaltılması hisse piyasalarından yatırımcıların çıkmasına neden olabiliyor. MSCI ayrıca Türkiye hisse senedi piyasasına yatırımcı erişiminin daha da kötüleşmesi durumunda, Türkiye endeksinin gelişme ihtimali olan veya tekil piyasalar statüsünde yeniden sınıflandırılabileceğini belirtmişti.

Hisse önerilerinde öne çıkanlar

%30 getiri beklentisi olan 4 hisse

%20 getiri beklentisi olan 6 hisse

%10 getiri beklentisi olan 12 hisse

Son 5 yılda kaybettirmeyen 13 hisse

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)