Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Dolar kurunda olumlu ve olumsuz senaryolar

19 Mart 2020, 17:37 - -

Dolar rallisi yeniden start aldı. Dolar / TL kuru 6,53 seviyesinde. Peki kurdaki yükseliş devam edecek mi? İşte kur senaryoları.

Küresel bazda olağanüstü mali ve parasal teşviklere karşın Korona virüs kaynaklı salgının ekonomik etkilerine ilişkin endişelerin sürmesiyle zayıf risk iştahı devam ediyor.

Diğer yandan, 100 seviyesinin üzerine çıkan Dolar endeksi (DXY) son üç yılın en yüksek seviyelerini görürken, Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde baskı da sürüyor.

Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i ise 2018 zirvelerine yakın seyrettiği ortamda Dolar / TL’nin 6,54 seviyesine kadar yükseldiği görülüyor.

Dolar / TL kurunun 6,25 seviyesinin üzerine çıkması ile birlikte ilk direnci olan 6,50’yi test ettiği ve güçlenen Dolar Endeksi ile yükselişin sürdüğü görülüyor.

Peki kurun hareket seyri nasıl olacak?

Dolar/TL’nin uzun vadeli aylık fiyat seyri

Dolar Endeksi’nin son 10 yıldaki seyri

Dolar Endeksi (DXY) de 100 seviyesinin üzerine çıkılması ile birlikte 120’ye doğru hareketin önü açıldı.

Dolar Endeksi ve Dolar kurunun seyri

Dolar Endeksi’nde yükseliş sürdükçe Dolar / TL kurunda gevşeme beklenmemeli. Yurtdışı piyasalarda dolar talebi sürüyor. Dolar / TL’de hedef dirençler 6,60-6,80,7 ve 7,20 seviyelerinde. 

Ekonomilerin durma noktasına gelmesi şirketlerin ve kurumların nakit bulma ihtiyacını artırdı. Bu nedenle herkes elindeki varlıkları satarak dolar alıyor. Artık ABD ekonomisi güçlü olduğu için değil, nakit ihtiyacını karşılamak için tüm dünyada dolar talebi canlı kalıyor.

Yurtdışında dolar talebi durur ve DXY Endeksi gerilemeye başlarsa işte o zaman kurda bir gerileme yaşanabilir. O zaman 6,50 ve 6,25 destekleri izlenecek.

Küresel bazda doların değer kazanmasının da bir sınırı var. Ancak fiyatlar dengeleninceye kadar aşırı volatil ortam sürecektir. Dikkatli hareket etmekte fayda var.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • CELAL20 Mart 2020 23:35

    Euro ne durumda olur

  • Sıcak para19 Mart 2020 20:11

    Dolara oynayan kumarbazlar FED in faizleri sıfırladığını ya duymadılar, yada çok kızdılar :) 

  • ekonomist/stratejist19 Mart 2020 20:34

    FED en iyi bilen benim en iyi takip eden benim bana masal anlatma FED şimdiye kadar çok Dolar pompaladı piyasaya faizleri sıfırladı ama yine de Dolar up up fişek gidiyor. Neden diye düşündün mü hiç FED çaresiz müdahaleleri ters tepiyor hatta resesonu iyice hızlandırdı. Dolar küresel rezerv para dünyanın her yerinde tek geçerli para nakite geçiş hızla arttı özellikle Dolara kaçış arttı. Virüs gösterdi ki en güvenli liman altın değil Dolardır. Küresel risk iştahları kayboldu ve Dolar dünyanın her yerinde up up bi baksana her ülkenin para birimine karşı ne kadar değerlenmiş. Bana masal anlatma kardeşim. Şirketlerin nakite ihtiyacı daha çok arttı TL baz alırsak hızla erimeye başladı bu da Dolara yönelimi iyice artırıyor.

  • ekonomist/stratejist19 Mart 2020 18:26

    Tabiki de ben en iyi ekonomist/stratejist birisiyim benim analizlerim hicbir zaman yanilmaz özellikle yazın maviyle yeşili buluşturacağız dedim Dolar fişek up up gidecek roket 🚀😉

  • Emrah Kılıç 505346511119 Mart 2020 23:16

    Stratejist kardeşim herkese cevap veriyorsun bir bana cevap vermiyorsunuz

  • MFÖ19 Mart 2020 20:06

    Sen neymişsin be abi :) 

  • ekonomist/stratejist19 Mart 2020 19:51

    Sayko serbest piyasada yaşıyoruz kimin ne aldığı kimseyi ilgilendirmez yatırım aracıdır bunlar Dolar küresel rezerv parası her yerde her ülkede geçerli tek paradır. Peki kardeşim şu an benim TL eriyor karşılayacaksan ben Dolar almayayım var mı sende o yürek😃

  • ekonomist/stratejist19 Mart 2020 19:49

    Emrah kardeşim 2 parçada anlatmak istedim. Bir kere Dolarda çanak tamamlanacak 2018 zirvesi 7,22 TL yi 2-3 hafta içinde rahat görür. Daha sonra Dolarizasyonun hızlanması ile yazın da yabancı turistlerin gelmemesi ve ihracatın iyice azalması nedeniyle Ağustos aylarında en az 8,5 TL olur düşünüyorum. Yıl sonu 9 TL olur. Her bir yatırımın zirve ve dip dönemleri vardır. Geçen yıl borsaların yılıydı ve dolar 2 senedir uyuyordu. Ancak bu sene borsaların iyice dibe çekildiği dönem olacak doların da zirvesi olacak. Yıl sonu 1$= en az 9 TL 😉

  • Sayko19 Mart 2020 19:45

    Başkan dolar alarak ulkeye zarar veriyrosun. Ayip sana.

  • ekonomist/stratejist19 Mart 2020 19:44

    Emrah kardeşim şu an çok ciddi küresel ekonomik kriz yaşıyoruz ülkemize virüs geç geldi ve su an başındayız Mayıs ayında zirveye ulaşacağına düşünüyorum. Vakalar artacak haliyle reel sektör ağır darbe alacak üretimer duruyor özellikle bu sene 2020 yılının kayıp yılı olduğunu düşünüyorum çünkü böylesi küresel ekonomik krizin etkisi uzun sürer kısa vadede geçmez borsanın kendini toparlaması en az 1,5 yılı alır yani 2021 Temmuz veya 2022 başlarında BIST ancak toparlanır. Ülkemizdeki kriz derinleştikçe üretim duracak tüketim duracak şirketler nakit ihtiyacı çok yüksek olacak işçi çıkarmalar 1-2 hafta içinde daha fazla artarak devam edecek. Avrupa'ya ihracat iyice azaldı ve yazın turist gelmeyecek dolayısıyla Döviz girmeyecek ve Dövize olan talep daha çok artacak TCMB müdahaleleri Doların ateşini dindiremeyecek.

  • Ercan Sönmez19 Mart 2020 19:06

    Seni takip ettiğimden beri hem büyük zarardan kurtuldum hem de Dolardan iyi kâr ettim ve devam ediyorum Dolara çok teşekkür ederim.

  • Emrah kılıç19 Mart 2020 18:41

    Stratejist dolar hakkında öngörünüz 2020 yılı içersinde ne olur

  • South America 19 Mart 2020 18:20

    EM kurları dolar karşısında değer kaybediyor. Rusya ve Brezilya petrol fiyatının düşmesinden kaynaklı. Bizimki gene onlara göre daha az kaybetti. Ama zaten uzun süredir onlar sabit biz kaybediyorduk. 7 ye kadar yolu var. Hükumet onu göze almış. Faiz falan müdahale bekleyen varsa boşuna bekler.