Bay Analiz [email protected] Bay Analiz

Bu analizi okumadan seansa başlamayın!

27 Şubat 2017, 07:47 - -

Haftalık bazda ilk defa yabancı yatırımcıların hisse senedi sattığı, bono aldığı bir haftayı geride bıraktık.Yabancı takas grafiğinde hızlı yükselişin yerini beklemeye bıraktığını görmekteyiz. Çıkış kayda değer olmasada en azından hızlı sermaye girişinin yerini temkinli bir bekleyişe çevirdiğini görüyoruz. Bunun da en büyük nedeni 90 binlerden geçen direnç bölgesinin varlığı olsa gerek. Bu bölgeye yaklaştığımızda yatırımcıların alım iştahını artıracak beklentilerin zayıflığından kaynaklanan isteksizliği hissedebiliyoruz. 2013 yılından bugüne doğru gelen kuvvetli bir direnç bölgesinde yorgunluk emarelerinin görülmesini ben doğal karşılamaktayım.
Bilanço döneminin yavaş yavaş sona ermesi de beklentileri tırpanlamaktadır. Bugünkü analizimde Bist endeksinde son çıkış dönemi ile bir öncesi dönemde yaşanan çıkışın benzerliklerinden bahsederek başlamak istiyorum. Kırmızı kareler içerisinde göstermeye çalıştığım bu iki bölgenin birbirine çok benzediğini grafiktede net bir biçimde görebilirsiniz. Bir önceki çıkışta tepede oluşan formasyon ile son çıkışta cuma günü oluşan formasyonlardan her zaman çekinmişimdir. 89.500’lerde oluşan ikili tepe formasyonunu gelecek hafta çok daha yakından izlemeye alacağımı vurgulamak istiyorum.
70 binli destek seviyelerinde Bist destek seviyesini kırmamak için nasıl direndiyse aynı direnci 90 binli seviyelerin zorlanmasında görmekteyiz. Bu sıkışma önümüzdeki dönem içerisinde mutlaka sert bir hareketi beraberinde getirecektir. Sıkışma süresi içersinde yaşanacak teknik gelişmeler kırılmanın hangi yöne olacağı ipuçlarını bizlere verecektir.
Şimdi yeni hafta ile ilgili teknik bazı ipuçlarını gözden geçirmekte fayda görüyorum.


90 binlerden geçen önemli ikili tepe direnç seviyesine yaklaşırken hızlı çıkışla birlikte bu seviyelerde üçgen formasyonu oluştuğunu gördük (turuncu). Bu formasyon cuma günü aşağı kırılarak kapanışını gerçekleştirdi. Bir diğer önemli teknik gelişme içerisinde bulunduğumuz dalga 3.dalga çıkışıdır. Bu çıkış Oscilatör tarafından da onaylanmaktadır. 3.dalga çıkışlarını regresyon kanalı ile takip ediyoruz (mavi). Cuma günü bu kanalın tam da destek seviyesinde kapanış yaptığımızı hatırlatmak istiyorum. Çarşamba günü bu kanal aşağı geçilsede kapanışta kanalın içerisinde kalmayı başarmıştık. Bu iki önemli teknik detayı açıkladıktan sonra bu hafta neler olabilir buna değinmek istiyorum.Bu hafta kırılan üçgen formasyonuna  doğru tepki alışları yani teknik analiz tabiri olan   return yaşanabilir. Bu tepki alışlarının gücünü gözlemleyeceğiz. Yeterli düzeyde olmadığı anlaşılırsa aşağıda destek seviyelerine doğru realizasyon süreci hızlanacaktır.
Bu aşamada ilk olarak 85.500’lerden geçen destek seviyesi hedef haline gelecektir. Tepelerde oluşan bu tarz formasyonlardan her zaman çekinmişimdir. Kısa vadede topa basıp etrafa bakma zamanı diye düşünüyorum. 90 binlerden geçen direncin kırılmasını sağlayacak beklentiler oluşursa tekrar değerlendiririz. Sistemimiz her zaman aşağı ve yukarı şartlar ne olursa olsun yaşanan gelişmelere hazırlıklı olmalıdır.Şunu da vurgulamak isterim destek seviyelerine doğru geri çekilmelerde alıcılar mutlaka aportta bekliyor olacaktır. Bu yüzden destek seviyelerini pas geçmemek gerekmektedir. 85.500 ilk etapta önemli bir destek seviyesi olarak karşımıza çıkacaktır. Bu desteğin kırılması halinde 82.800’ler önemini artıracaktır.
Sistem demek STOP demektir. Hangi yöne doğru hareketin olacağını hesaplayamayan ya da kestiremeyen yatırımcılar teknik destek ve dirençleri her zaman için STOP seviyesi olarak kullanmalıdırlar. Bu tarz sigortalar trendlerin kaçırılmasını önlemektedir. 88-89 bin endeks değerlerinde benim de kafamı karıştıran bazı teknik gelişmeler yaşanmaktadır.Ancak biraz sonra grafikte de sizlerle paylaşacağım seviyelere STOP’lar koyularak trend içerisinde yer almak mümkün olacaktır.

Regresyon kanalı oldukça önemli. Dalgalarda kullandığımız bu kanallar kırılma anları ile ilgili çok önemli ipuçları vermektedir. Tabi ki hiçbir teknik analist bu bilgileri tek tek açıklayarak vakit kaybetmek istemez. Biz yatırımcıların finansal okur yazarlığının artabilmesi için saatlerce bu yazıları yazmaktayız. Sermaye Piyasalarını kumarhane olarak adlandıran kişiler bu çalışmaları görünce umarım yanlış yolda olduklarını anlarlar. Bu hafta regresyon kanalı trendin belirleyicisi olacaktır. Kanalın aşağı kırılması halinde çıkışın gücü azalacaktır. Ancak bu dalganın sona erebilmesi için turuncu çizgilerle gösterdiğim sıkışma bölgesinin aşağı kırılması gerekmektedir.Trendin sona erebilmesi için 86.800’lerden geçen destek bölgesinin aşağı kırılması gerekiyor.
Bir diğer ayrıntı ise 3.dalga hedef seviyeleri (mor) olan çalışmadır. 86.000’lerdeki 3.dalga direncini aştıktan sonra bir sonraki direnç olan 92.500’lere doğru ilerleyen dalga yapısı yukarıda da bahsetmeye çalıştığım ikili tepe direnç seviyesi olan 89.600-90.000 aralığında takılmıştır. Bu direnç seviyesinin yukarı doğru kırılması 3.dalganın devam edeceğinin bir göstergesi olacaktır. Başka teknik bir ayrıntı ise orta ve uzun vadeli indikatörümüz (sarı-kırmızı) 14 Aralık tarihinden itibaren Al sinyali ile yoluna devam etmektedir. Bu indikatörümüz aşağı doğru kesişmeden trend sona erdi, bitti deme olasılığımız yok denecek kadar azdır. İçerisinde bulunduğumuz dalga yapısı 3.dalgadır. Bu dalgayı çok hafife almamanızı tavsiye ederim.Yatırımcıların tam şimdi kesin aşağı olacak dediği anda gelen sert alışların sebebi bu dalganın karakteri ile doğru orantılıdır.
Sonuç olarak yukarıda 89.600 direnci, aşağıda ise 86.800 desteği trendin yönünü tahmin edemiyenler tarafından STOP olarak kullanılmalıdır. Endeksi etkileyen banka hisselerinde de hemen hemen aynı yapıyı görebilmekteyiz. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde kırılma olduğunda toplu bir hareket ile gerçekleşecektir. 3.dalganın gücünü sürdürmesi durumunda ise yukarıda 92.500 ve 102.800 dalga direnç değerleri hedef halini alacaktır. Bu işe gönül veren analistler bu dalganın hangi yöne doğru devam edebileceğini teknik veriler ışığında mutlaka tahmin ediyorlardır. Ancak burada bizim amacımız yatırımcılara hedef göstermekten çok finansal okur yazarlığın önemini ve herşeyden önemlisi bir sistem içerisinde hareket etmelerini teşvik etmektir. Kısacası balığı önlerine hazır koymaktansa, balık tutmayı öğretmek asıl amacımızdır.
Elliot dalga teorisi bence teknik analizin gelinen en son aşamasıdır.Teknik analizi bir deniz olarak düşünürseniz dalga teorisi okyanus olarak açıklanabilir.Teknik analizde dalga sayımlarını kullanan yatırımcıların formasyonlara göre çok daha başarılı oldukları gerçeğini hatırlatmak istiyorum. Bu okyanusun içerisine giren analistlerin okyanustan çıkabilme şansı yoktur. O kadar derin o kadar zevkli bir o kadar da etkileyici olan bu bilim dalını inceleyen analistlerin ülkemizde artmaya başlaması sevindiricidir. Ben içerisinde bulunduğumuz dalga yapısında değerli meslektaşlarımızla yaptığımız istişareler sonrasında indirgenmiş iki olasılıktan bahsetmek istiyorum. Biri olumlu diğeri olumsuz olan bu iki olasılığın yakından takip edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Birinci olasılığımız olumlu olan 1. ana dalga yapısını sonrasında oluşan 2. ana dalga yapısını göstermekte. İçerisinde bulunduğumuz dalga yapısının 3.dalga olduğu zaten indikatörler tarafından onaylanmış durumda. Dolayısıyla bu dalganın hangi seviyelerde sonlanacağı önem taşımakta. Hedef değerler sırasıyla 90.500-102.000 ve 120.000 seviyelerinden geçmektedir. 1. ana dalganın 5 dalgadan oluştuğu daha kısa vadeli grafiklerle bu dalgaların sayımının mümkün olduğunu hatırlatmak isterim. Böyle uzun bir birinci dalga sonrasında yaşanacak 3.dalganın kuvveti tartışılamaz. Bu sebeple bu dalga yapısını kafamızın bir köşesine not edelim.Zaten uzun vadeli düşüş kanalının yukarı kırılması ile birlikte uzun vadeli düşüş trendinin sona erdiğini kanal boyu kadar yükselişin kaçınılmaz olduğunu tekrar vurgulamak isterim. Burada tartışılması gereken tek unsur kırılan kanala doğru önümüzdeki günler return yaşanıp yaşanmayacağı sorusudur.

İkinci olasılığımız ise yukarıda etiketlediğimiz ana 1.dalga A dalgası olacak. Sonrasında yaşanan düşüş B dalgası ve ardından şu anda yaşanmakta olan çıkış C dalgası. A dalgasının boyu 18.700. B dalgasının dibine koyacak olursak C=en az A dalgası boyu ile C dalgasının en az 89.100’lere gelmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır. Genelde bu seviyelerin üzerine de çıktığı olur. Ancak ABC yükselişi sona erdikten sonra aşağı doğru 5 ya da 3 dalgalık bir düşüş trendi kaçınılmaz olacaktır. Bu olasılıkta en önemli detay C dalgasında yaşanan harekette uyumsuzlukların görülmemesidir. Uyumsuzluklar genelde C dalgası çıkışlarında veya 5.dalga çıkışlarında görülür. Bu dalga yapısında hiç uyumsuzluk yok ve tipik bir 3.dalga yapısında ilerleme yaşanmakta.Biz yine de bilgi amaçlı onlarca olasılığı sade bir anlatımla iki olasılığa indirgeyip sizlerle paylaşmak istedik.
Buraya kadar Bist endeksini TL bazında analiz etmeye çalıştık. Şimdi ise dolar bazında grafikler ile farklı bir bakış açısında analiz edelim.

Dolar bazında Bist  grafiğini önümüze açtığımızda şirket hisse senetlerinin ne kadar dip seviyelerde işlem gördüğünü açıkça görebilmekteyiz. İki tane büyük düşüş kanalı iç içe geçsede (turuncu ve mavi) mavi olan kanalın yukarı kırıldığını ve önemli hareketli ortalama direnci olan 24.500’lerde salındığına şahit olmaktayız. Dolar/TL’de yaşanan sert hareketlerin zaman zaman formasyonları yukarı veya aşağı deldiğini görmektesiniz. 24.500’ler destek haline getirilebilinirse 25.400 ve 26.700’lerin hedef haline gelebileceğini söyleyebilirim. 24.500’lerde tutunma sağlanamaz ise yukarı doğru kırılan (mavi) düşüş kanal desteği olan 20.000’lere doğru geri çekilme kaçınılmaz olacaktır.

Saygılarımla.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)