Bay Analiz [email protected] Bay Analiz

Dolara dikkat!

20 Eylül 2017, 13:47 - -

Dolar/TL son günlerde en sıkça sorulan ve merak edilen sorular arasında yer almakta.Nereye gitsem, kimle konuşsam dolar ne olacak sorusuyla karşılaşıyorum. Yükselecek mi? Yoksa süzülmeye devam mı edecek? Bu sorunun cevabını verebilmek için öncelikle uzun vadeli grafiklerle analize başlamak istiyorum.2001 yılına kadar önemli bir formasyon çıkışı gerçekleştiren Dolar/TL bu tarihten sonra 2013 yılına kadar yatay bir formasyon içerisine girerek yatırımcısının yüzünün ciddi anlamda asılmasına sebep olmuştu.Yaklaşık 12 yıl boyunca yatay formasyonda ilerleyerek dip oluşturan fiyatlar yay gibi sıkışarak sonrasında ciddi bir zıplama gerçekleştirmişti. Biz de bu formasyonu inceleyerek sırasıyla 2.16-2.78 ve 3.80 dirençlerini hedef almıştık. 3.80 hedefinin görülebilme ihtimalini yaklaşık 12 yıl süren yatay formasyonun genişliğinden ve fiyatların yay gibi sıkışmasından esinlenerek tahmin etmiştik. Bu direnç seviyesinden gelen satışlarla fiyatlar çıkış hızı ve açısı kadar olmasa da geri çekilmeye başladı. Uzun vadeli grafiklerde dikkatimizi çeken en önemli ayrıntılardan bir tanesi bir önceki keskin çıkışın 3.dalga olarak onaylanması oldu. Daha önceki analizimde de vurgulamaya çalıştığım bu dönemde yaşanan geri çekilme dalgası, muhtemel 4. dalga olarak önümüzdeki dönemlerde etiketlenecektir. Dördüncü dalgalar genellikle abc şeklinde gelişmektedirler. Olası 4. dalgayı analiz ettiğimizde biraz daha kısa vadeli grafik ve indikatörlerle çalıştığımızda dalga yapısını net olarak görebilmekteyiz. Uzun vadeli indikatörlere göz attığımızda aşırı satım bölgesine ulaştığımızı gözlemliyoruz. Aşırı satım bölgesinde olan indikatör değerleri şu anlamı taşır. Önümüzdeki günler olası yukarı hareketler için DİKKAT.

Peki, yaklaşık bir haftadır Dolar/TL’de yaşanan yukarı doğru hareket neden kaynaklandı? Öncelikle GOP birimlerinin dolar endeksi karşısında nasıl hareket ettiğine bir bakalım.Dolar endeksinde yukarı doğru keskin bir çıkış olmamasına rağmen Güney Afrika Randının (yeşil) keskin bir biçimde değer kaybettiğini görebiliyoruz. Bu kaybın yanına Kuzey Irak'ta yaşanan gelişmeler eklenince TL’nin bir miktar düzeltme yaşanması normal karşılanmalıdır.Önümüzdeki günler rant ile ilgili bir miktar değer kazancı oluştuğunda Dolar/TL’de bundan pozitif  etkilenecek ve geri çekilmeler yaşanacaktır.

Orta vadeli grafikleri incelediğimizde ilk göze çarpan  bütün teknik analistlerin takip ettiği düşüş kanalı olmaktadır.Bu kanal önümüzdeki dönemde düzeltmenin sona erip ermeyeceğinin en büyük göstergesi olacaktır. Kanalın yukarı kırılması halinde aşağı doğru yaşanan düzeltme sona erecektir. Bu grafikte göze çarpan detaylardan bir tanesi de fiyatların tüm çıkışın yarısını düzelten fibonacci desteğine yaklaştığında talep görmesidir. 3.37 seviyesinden geçen bu desteğin ne kadar önemli olduğunu yatırımcılar sanıyorum idrak etmişlerdir. Bir üst bant direnci olan 3.50 seviyesinin Salı günü etkisini gösterdiğine şahit olduk. Bu seviye güçlü bir direnç seviyesi, hemen bu seviyenin üzerinde yer alan 3 ana direnç seviyesini daha sizlerle paylaşmak istedim. Sırasıyla 3.5250-3.53 ve 3.60 seviyelerinden geçen bu dirençlerden en önemlisi yukarıda kısaca değindiğim 3.53 seviyesinden geçen kanal direncidir. Bu kanalın yukarı doğru kırılması durumunda düzelme dalgaları sona erecektir.

11 Ocak 2017 tarihinde geri çekilmeye başlayan fiyatların 11 Eylül 2017 tarihine kadar düzeltme dalgalarını sürdürdüğüne şahit olduk. Bu tarihler arasında yaşanan düşüşe tepki olarak bir yükseliş yaşanıyorsa 3.52 direnç seviyesi ilk etapta yatırımcıların dikkatini çekecektir. Bu seviyenin üzerinde 3.60 bir sonraki direnç seviyesi 3.66 ise tüm düşüşün %50 direnci olarak karşımızda durmaktadır. Bazı analistler dolarda yaşanan sert açılı çıkıştan sonra uzun süre fiyatların yatay gideceği beklentisi taşımaktadır.Geçmiş senelerde yaşanan hareketlere bakıldığında olasılık dahilinde olduğunu belirtmek istiyorum dolaysıyla son günlerde yaşanan çıkış trendi satış fırsatı olarak gören analistlerin olduğunu da biliyorum.3.66 STOP koyarak TL de kalmalarını doğal karşılarım.Ancak asıl sorunun yaşanan sert çıkışın 3.dalga olarak onaylanması ve düzeltme sonrasında mutlaka 5.dalganın yaşanma olasılığının var olması, düzeltme sırasında %50 fibo desteğinin aşağı kırılamaması yüzünden ben sistemsel olarak STOP seviyesinin 3.52 olmasını düşünenlerdenim.Geri çekilmelerde ise STOP seviyemiz tüm çıkışın %50 fibo desteği olacaktır. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Alevi01 Ekim 2017 11:14

    Hocaların hocası yeni hafta ile ilgili analiziniz olacak mı???

  • uzman.30 Eylül 2017 17:54

    Bu dünyada DENİZDE BOOOL KERİZDE boooolll.

  • Cofibey24 Eylül 2017 21:45

    Borsada yolun sonuna geldik... Dolar 3.53 kuvvetli drenç... Bist 103.500 kuvvetli destek... Borsa pazartesi referandum endişesi ile 103.600 den eksi açmasını bekliyorum... Korku ve panikle herkesin stoploss 103.500 den elde avuçta ne varsa satmak istediğini ve 3.53 den dolara yüklenerek spek amcalırın isteğini yerine getirecekler... Ky lanet okuyacak tüh ben sattım borsa 105.300 oldu.. 3.53 dolar aldım 3.46 düştü ben böyle şansın diyecek... Barzani referandum yapsa nolur... Savaş çıksa saldırsak ne olur... Arkadaşlar biz muz cumhuriyeti değiliz... Yıllardır pkk ile operasyon halindeyiz borsa çıkmadımı? En fazla şoklama yapsalar 100.800... Yiğit Bulut gibi bakanlar varken borsamızın pul olacağına inanmıyorum... Halk Bank Zoren Akenerji Dohol bile sınırdan yüksek alımlar gerçekleşti parababaları tarafından Bizim üç kuruş para değerlide spek amcanın okadar trilyonları değersizmi? Sakin olmakta düşüş algısına kapılmamakta fayda var..

  • Deniz190522 Eylül 2017 09:30

    Güzel çalışmalarınız için teşekkür ederiz ne zamandır bu tür çalışmalar göremiyorduk.Benim sorum bu kadar güçlü bir üçüncü dalga sonrasında 5.dalganın gelişememesi olasılığı sizce ne kadar?

  • Cofibey21 Eylül 2017 22:50

    Dolarda 3.53 üzerini beklemiyorum... Bist 103.600 kuvvetli destek olacağına inanıyorum... Psikolojik baskı 100. 400 seviyesi... Alıp alıp seans sonu son iki saat ele verme operasyonuna alıştırdılar.. Cuma riski korkusu verirp verip seans sonu yine basacaklar diye beklerken 104.700 kadar alım gelebilir. 3.54 dolar geçerse borsa 98.090 seviyelere sarkarsa dolar ve borsa düzeni bozulu çivi tutmaz Borsadan sıfır silme hayal olur halk bankası çok sert düştü ve alımların olması gözlerden kaçmıyor 25.eylül refarandum fiyatlandı düzeltmeye bahane oldu Alan aldı sa

  • ahmet gok21 Eylül 2017 10:58

    tesekkurler hocam

  • ahmet ertürk21 Eylül 2017 09:48

    güzel yazılar için teşekkürler. üstad daha sade ve daha az teknik ifadeler kullanarak yazarsanız minnettar kalırım ... saygılar

  • Zafer demir21 Eylül 2017 08:28

    4.dalga yı a,b ve c olarak nasıl etiketleriz

  • Hayri20 Eylül 2017 21:25

    Borsa döviz her türlü bilgi paylaşımınız için minnettarız

  • Faruk YURDAGÜL 20 Eylül 2017 17:27

    4. Dalga zamansal olarak henüz kısa.. . Ekimin 2. Haftasından sonra tamamlanması gerekir. Yani bundan sonraki aşağı akımın 4. Dalgayı sonlandırması daha muhtemel olacaktır.

  • meto20 Eylül 2017 15:19

    Analizleriniz gayet net ve anlaşılır,küçük yatırımcıya yol gösterir nitelikte.,emeğinize sağlık.Çalışmalarınızı ve yazılarınızı zevkle takip ediyorum. Teşekkürler