Bay Analiz [email protected] Bay Analiz

Sanayi ve banka hisselerinin çarpıcı performans analizi

09 Ekim 2017, 09:58 - -

Aralık 2016 tarihinden beri uzmanlar ve yatırımcılar tarafından beklenen realizasyon Eylül 2017 tarihinde nihayet yaşanmaya başladı.Sanıyorum herkes bir nebze nefes alma fırsatı buldu. Bir önceki analizimizde 110 bin seviyesinin öneminden bahsederek kapsamlı  Viop analizi yapmıştık. Sizlerden gelen yoğun istekler üzerine bu analizimizde Bist grafiklerini detaylı olarak incelemeye aldık.

Grafiklere geçmeden önce piyasa ile ilgili birkaç önemli hususa değinmek istiyorum.110.500 seviyelerinden başlayan kar realizasyonunun hızlıca 100.900 seviyelerine kadar yaklaşık 15 iş günü gibi kısa bir sürede yaşandığına şahit olduk. Endeks yukarı doğru tırmanırken son derece yavaş adımlarla ilerlerken düşüş trendlerinin bir anda hızlıca yaşanması oldum olası ilgimi çekmiştir. Yatırımcı psikolojisinin devreye girdiği bu dönemlerde panik atakların işlemlere direkt olarak etki ettiğini görmekteyiz. Bu sert satışlar sırasında bazı şirket hisselerinin çok dik açılarla aşağı kaydığını, bazı şirket hisselerinin ise sert düşüşe direndiğini gözlemledik.

Aradaki bu farkın düşüş sonrasında yaşanan tepkilerde teknik analiz uzmanları tarafından sıklıkla fırsata çevrildiğini bilmenizi isterim. Düşüş trendlerinde, düşüşe diğer hisselerden daha fazla direnen hisselerin yaşanan çıkışlarda çok daha sert tepkiler verdiğine geçmişte şahit olduğumuz için analistlerin bu tür trendlerde bu şirket hisselerini tespit etmeye çalıştıklarını vurgulamak istiyorum.

9 aylık bilanço döneminin yaklaştığı bir döneme girmiş bulunmaktayız. Bilanço dönemi demek hareket ve bereket dönemi demektir. Finansal sonuçların açıklanmasını beklediğimiz bu ay içerisinde özellikle temel olarak verimli bir dönemden geçen bazı sektörlerin hisselerinde tepki çıkışlarında sert  hareketlerin yaşandığına şahit olmaktayız. Bir önceki analizimde bu konu başlığının altına özellikle vurgu yapmıştım.  Petrokimya sektörü başta olmak üzere Demir-Çelik, Havayolu ve Cam sektöründe başarılı bir dönem geçirildiği raporlarını almaya devam etmekteyiz. Bu sektör hisselerinin yaşanan düşüşlerden sonra sert tepkiler verdiğine şahit olduk. Bu tür geri çekilmeler sırasında aportta bekleyen bol miktarda yatırımcı bulunduğunu hatırlatmak isterim.

Yine piyasa tarafından takip edilen bir diğer konu başlığı ise faizlerde yaşanan yükseliş sonrasında geri çekilmenin bir türlü yaşanamaması. Piyasada çok yakından izlenen faiz oranlarının yüksek kalmaya devam etmesi halinde endekste kuvvetlenme konusunda sıkıntılar yaşanacağının  altını çizmek istiyorum. Nitekim dolar tarafında da teknik olarak önemli bir direnç seviyesini yukarı doğru kırdık. Bu direncin kırılması önümüzdeki dönem döviz fiyatlarında  yukarı doğru tepkinin devam edeceği anlamını taşıyacaktır. Döviz de piyasa tarafından çok yakından izlenen bir yatırım aracı olduğundan dikkatle analiz edilmesinde fayda görmekteyim. 110 bin endeks seviyelerinde piyasada ciddi ikincil halka arzlar yaşandı. Özellikle direnç seviyelerinde piyasadan para çıkışları geri çekilmelerde panik satışlarına neden olmaktadır. İkinci halka arzlar, ortaklar tarafından gerçekleştirilen geri alımlar veya satımlar yatırımcılar tarafından her zaman dikkatlice takip edilmelidir.

Yine yatırımcılar tarafından dikkatlice takip edilen konuların arasında Özel Tahvil Bonoları (ÖTS) bulunmaktadır. Bu tahvillere yatırım yapan küçük yatırımcılar gerek bireysel anlamda gerekse fonlar düzeyinde gün geçtikçe artmaktadır. Bu piyasanın teşvik edilmesi şirketler açısından çok faydalı bir gelişmedir. Ancak son dönemde tahvil ihraçlarına yönelik bazı sıkıntılar yaşanmaktadır. Yükümlülüğünü yerine getiremeyen firmaların sayısı gün geçtikçe artarken yatırımcıların bu dönem zarfında ciddi sıkıntılar çektiklerini duymaktayız. 2011 yılında 36 milyar lira olan ihraç büyüklüğü içerisinde bulunduğumuz dönemde 90 milyar liraya yükselmiştir. Piyasanın sağlam taşlar üzerine inşa edilmesi hem yatırımcılar hem de şirketler açısından büyük önem arz etmektedir. Özel Tahvil Bonolarında yatırımcıların güvenini artırabilmek için çok daha sağlam bir alt yapı gereksinimi olduğuna dikkat çekmek istiyorum. Sağlam alt yapı önümüzdeki dönem oluşabilecek sıkıntıların önüne geçecek piyasanın bozulmasını önleyecektir.

Teknik olarak analizimize uzun vadeli grafikler ile başlamak istiyorum.


Yukarıdaki grafikte önemli bir kaç ayrıntıya değinmek istiyorum. Uzun vadeli grafikler pisti çok daha net görebilmemiz açısından oldukça önemli. Grafikte 2000 yılına kadar gittim daha da geriye gidebilirdim ancak grafik kalitesi açısından tercih etmedim turuncu çizgiyle yükseliş trendini görmektesiniz. Trend direncine hatta bu direncin üzerine doğru sert bir yükseliş yaşadık. Tarihte sadece bir kere o da 2013 yılında bu trendin üzerine sıçradık sonrası malum. Yine geçtiğimiz aylarda yükseliş trendinin üzerine köpük yapmamıza rağmen tekrar trendin içerisine girdik. Tarihte fiyatlar ne zaman bu trende çarpsa neler yaşanmış grafikte görebilirsiniz.

Bir diğer teknik ayrıntı mavi çizgilerle gösterdiğim büyük bir üçgen formasyonun Şubat 2017’de yukarı kırıldığına şahit olmuştuk. Bu üçgenin yukarı kırılması ile muhtemel hedef direnç seviyesini grafikte görmektesiniz. Fiyatların bu bölgeye çarparak geri çekildiğine dikkatinizi çekmek isterim.

Yine önemli bir ayrıntı, yeşil renk ile göstermeye çalıştığım önemli hareketli ortalama desteğinin endeksin geri çekilmelerinde nasıl destek görevi üstlendiğini görmektesiniz. Tarihte sadece 2008 ABD krizinde fiyatların bu desteğin altına kaydığını sonrasında ise hızlıca toparladığına şahit olmuştuk. Bu destek bölgesinde fiyatların hızlıca yukarı doğru uzaklaştığı dönemlerin sonrasında ise hareketli ortalamanın mıknatıs gibi fiyatları kendine çektiğini görmektesiniz. Yatırımcıların uzun vadeli bu ayrıntıları dikkate almasını tavsiye etmekteyim. Kısa vadeli teknik göstergelerin zaman zaman yanıldığını ancak uzun vadeli göstergelerin pek yanılmadığının altını çizmek isterim.

Yukarıdaki grafik aylık grafiktir. Yani hafta sonları hariç  bir ay işlem gören fiyatlar bir bar içerisinde gösterilmektedir.Çok uzun vadeli grafikler olduğundan ve geniş bir perspektif açısı sunmasından dolayı uzun vadeli yatırımcıların kullandığı bir analiz yöntemidir ve bugünden yarına kısa vadeli bir sonuç beklenmemelidir. Uyarmak isterim.


Orta vadeli grafikleri incelediğimizde 110 bin seviyesinde oluşan tepe formasyonu sonrasında yaşanan geri çekilmenin 101.400 seviyesinden geçen tüm çıkışın %25 fibonacci desteğinde nefes aldığına şahit olduk. Bu tür sert çıkışlardan sonra %25 seviyesinin ilk etapta direnmesi oldukça normal bir teknik gelişmedir.101.400 desteğine yakın bir seviyeden geçen hareketli ortalama desteğinin de destek görevini üstlendiğini görmektesiniz. Yukarıdan hızlıca yere çarpan tenis topunun çarpmanın etkisiyle ilk etapta yukarı doğru tepki vermesi fizik kitaplarında ders olarak okutulmaktadır. Peki, bundan sonra nasıl bir hareket tarzı yaşanabilir?

1-110 bin seviyesinden başlayan sert ve hızlı düşüş sonrası tepki çıkışı 104.700-105.800 veya 106.950 direnç seviyelerinden bir tanesinde sonlanacak ve geriye doğru çekilmeler devam edecektir. 101.400 seviyesinin aşağı kırılması halinde öncelikle 100 bin seviyesinden geçen 3.dalga hedef bölgesi destek konumunu yüklenecek bu seviyenin direnememesi durumunda ise %38.2 fibonacci desteği olan 95.800 seviyesi test edilecektir.

2-110 bin seviyesinden başlayan kar realizasyonu sonrasında yaşanan tepki yukarıda belirttiğimiz 104.700-105.800 seviyelerinde tükendikten sonra tekrar geri çekilme başlayacak ve 101.400 seviyesine yakın veya biraz üzerindeki bir endeks değerinde fiyatlar güç toplayarak realizasyon süreci sona erecek ve endeks tekrar yukarı doğru ivme kazanacaktır.

Peki, hangi olasılık daha fazla yaşanma potansiyeline sahip? Yukarıdaki grafiğimizi dikkatlice incelediğimizde orta ve uzun vadeli indikatörün  tam 191 iş günü sonrasında Al sinyalinden  Sat sinyaline geçtiğini, bu yüzden trendin nispeten önceki günlere oranla zayıf seyredeceğinin habercisi olabileceğini vurgulamak isterim. Macd indikatörünün dip seviyeden yukarı doğru dönmesi analistleri ve yatırımcıları bu süreçte yanıltabilir. Geçmiş dönemlerde macd indikatörünün sıfır çizgisinin altında sıklıkla al sinyalinden sat sinyaline geçtiğine tanık olduğumuz için yatırımcıların bu teknik konuda dikkatli olmalarını tavsiye ederim.

Dolar bazında Bist grafiğine göz atacak olursak 2007-2010 ve 2013 tarihli üçlü zirveler sonrasında yaşanan geri çekilme sonrasında düşüş trendinin yukarı kırılması ile başlayan birinci dalga ya da A dalgasını görmektesiniz. Kırmızı çizgilerle son dönemde oluşan çıkış trendi ve bu trendin aşağı kırılması sonucu kısa vadeli çıkış trendinin yerini abc şeklinde oluşmasını beklediğimiz düzeltme dalgalarına bıraktığını görebilmekteyiz. Olası geri çekilmelerde muhtemel destek seviyelerini grafikte görmektesiniz. Geçmişten gelen büyük bir düşüş trendini yukarı doğru geçtiğimiz için geri çekilmelerde özellikle destek seviyelerinde yatırım için uygun fiyatlandırmaların olabileceğini düşünmekteyim. Düzeltmenin abc şeklinde oluşmasını beklemekteyim. Bu düzeltme dalgaları sona erdiğinde tekrar yönümüzün yukarı olacağını vurgulamak isterim.

Bu haftaki analizimizde Bankacılık Sektörü ile ilgilenen uzman analistlerin sektörde temel olarak en çok beğendikleri banka hissesi olan Garanti Bankası’nı teknik olarak incelemek istedim.

Uzun vadeli yukarıdaki resimde büyük üçgenin yukarı kırılması ile birlikte yaşanan hızlı çıkış sonrasında fiyatların yükseliş trendinin direncine çarpası ile birlikte realizasyon süreci ve kırılan kanala doğru gerçekleşen return (geri çekilme) hareketini görmektesiniz. Bu hareketin teknik olarak şu aşamasında yaşananların tamamen kurallar içerisinde geliştiğini belirtmek isterim.9.44 seviyesinden geçen geri çekilme destek bölgesinin çok ama çok önemli bir seviye olacağını vurgulamak istiyorum. Bu seviyeye yakın bir seviyeden geçen fibo desteğimizde bu bölgenin önemini artırmaktadır. Bölgenin önemi itibariyle alıcıların iştahını kabartması beklenebilir. Günümüzde algoritmaların abuk sabuk piyasa işlemlerine tanık olmaktayız.Bu sebeple bazı destek ve dirençlerin zaman zaman altına ve üzerine kaçan köpükler yaşadığına şahit olmaktayız. Ben geri çekilmelerde 9 seviyesine kadar yaşanabilecek olası muhtemel hareketleri normal karşılayabilirim.9.44 ve 9 seviyesi önümüzdeki günler için uygun yatırım seviyeleri olabilir. En azından bu seviyelere çarpan fiyatların hızla tepki vermesini beklerim. Neden? Çünkü geçmişten gelen çok büyük bir üçgeni yukarı kırmış olduğumuz için.

Günlük grafiklere baktığımızda çıkış trendleri ve destek seviyelerini tek tek kesik çizgilerle göstermeye çalıştım. Bu çizgilerden geçen fiyat seviyeleri gerek geri çekilmelerde gerekse de yükselişlerde destek ve direnç oluşturmaya devam edecektir. Son yükseliş trendinde 2015 Ocak ayından gelen direncin ne kadar etkili olduğunu görmektesiniz. Bu seviye kırılabilseydi bir üst direnç bölgesi rahatlıkla test edilebilecekti. Ancak sistemin gücü ancak bu direnç bölgesine kadarmış. En azından şimdilik. Peki, önümüzdeki günlerde neler olabilir? Öncelikle önemli bir ayrıntı olan orta ve uzun vadeli indikatörün 14 eylül tarihinde sat sinyali verdiğini görmekteyiz. Bu sinyal trendin bundan sonrası için zayıf olabileceğinin yükselişlerin satış fırsatı olarak kollanması gerektiğinin en büyük göstergesi olacaktır.

İkinci olarak yeşil ve mor hareketli ortalamaların üzerinde 3.dalga yükselişini devam ettiren fiyatların artık bu hareketli ortalamalar arasına sıkıştığını görmektesiniz. Hani hava durumu raporlarında  mevsim sıcaklıklarının altı ve üstü tabiri vardır ya burada da iki hareketli ortalama arasında fiyatlar git-gel yaptığında mevsim normalleri içerisinde hareket ediyor anlamı çıkmaktadır. En azından bir süre aralarında oluşan geniş açının yavaş yavaş normale dönebileceği ihtimali artmaktadır.

Bir diğer önemli teknik ayrıntı ise geri çekilen fiyatların daha önce 3.dalga hedef direnç seviyesi olan (MOR) bölgede destek bulmasıdır. Bu bölge gerçekten oldukça önemli bir bölgedir. Alıcıların ve satıcıların bu bölgede yoğun çarpışması gayet normal bir gelişmedir. Yüksek fiyatlardan başlayan geri çekilme önümüzdeki günler uzun vadeli grafikte vurguladığım destek seviyelerinden alıcıların devreye girmesi ile yerini yukarı doğru oluşması muhtemel bir tepki dalgasının yaşanmasına sebep olacaktır. Eğer yükseliş trendinin gerçekten bittiğine inanılıyorsa tepki dalgasında olası bir tepe formasyonu oluşumunu yaşamamız ve görmemiz gerektiğine inanmaktayım. Bu kadar güçlü bir trend ile kırılan büyük üçgen formasyonu sonrasında en azından bu tepe formasyonunun görülmesi gerekmektedir. Üçgen formasyonunun içerisine girilmediği sürece bu geri çekilmeyi return olarak görmeye devam edeceğiz. 9.61 seviyelerinde yaşadığımız dibe yakın seviyelerde ya da biraz üzerinde bir dip oluşturabilirsek en azından tepki süreci hızlanacak ve 9.93-10.13 ve 10.30 seviyeleri trenden inmek  için izlenecek seviyeler olacaktır.

25 Ağustos’ta başlayan 5 dalga şeklinde gelişmekte olan A dalgasının sona ermesi ile birlikte (bu dalga daha küçük ölçekli grafiklerle ölçülmelidir) yukarı doğru tepki dalgası olan B dalgası başlayacaktır. Ancak öncelikle A dalgasının sona ermesi beklenmeli, ardından yukarı doğru tepki dalgası olan B için hazırlık yapılmalı ve sonrasında oluşması muhtemel C dalgası için doluya tutulmaması gerektiği akıllardan çıkarılmamalıdır. İşin içerisinde Garanti olunca insanın yazdıkça yazası geliyor.



Yukarıdaki grafikte ise Bist endeksini baz alarak sanayi şirketleri ile banka hisselerinin endekse göre son dönemde nasıl performans sergilediğini göstermeye çalıştım. İlginç sonuçlar var bunları sizlerle paylaşmak isterim. Ereğli, Petkim ve Tüpraş’ın grafik renklerini lacivert ile gösterdim. Endeks grafiğini ise sarı renk ile baz aldım. Sanayi şirketlerinin performanslarının endeksin üzerinde oluştuğu dikkat çekerken banka hisselerinin performanslarının endeksin altında seyrettiğini görmekteyiz.

Son dönemde yaşanan düşüşün büyük çaplı olarak bankacılık sektöründen kaynaklandığını görmekteyiz. Bankalar arasında da ilginç bir tablo oluşmuş. Kötünün arasında en kuvvetli duran banka hissesi Garanti pembe çizgi ile en üst sırada. Son dönemde en zayıf işlem gören ve sert geri çekilmelere maruz kalan hisse ise İşc. Hemen geçmişe dönelim ve 70 binli seviyelerden başlayan yükselişin başını çeken ve en kuvvetli banka hissesi olarak işlem gören İşc son geri çekilmede en kötü performans gösteren hisse haline gelmiş. Bu çıkış öncesinde düşüşlerde her daim lokomotifin başını çeken İş Bankası tekrar eski kötü performansına  dönmüş bulunmaktadır.

İşc’nin hemen arkasında performans açısından en kötüler arasında yer alan ikinci hisse Halkbank. Temel analizin bu aşamada ne kadar önemli olduğuna bir kere daha şahit olmaktayız. Güçlü bilanço performansı sergilemeye devam eden sanayi şirketlerinin endeksin üzerinde getiri sağladığını buna mukabil bilanço getiri performansında zirveye ulaşan Bankacılık sektörü hisselerinde bir miktar bozulma beklentisinin hisse fiyatlarını derinden etkilediğine şahit olmaktayız. Önümüzdeki dönemlerde aynı durumun sanayi şirketlerinde de yaşanabileceği beklentisi gözden kaçırılmamalıdır. Tıpkı sinüs ve kosinüs eğrileri gibi. Sonra bir bakmışız ki hayat sona ermiş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Seniz D.28 Kasım 2017 16:54

    neden yorum alamıyoruz sizden. kötü birşey yoktur umarıım

  • Faruk 26 Kasım 2017 13:32

    6 haftadır yazınız çıkmıyor. Tam yazı yazma zamani değil mi!!

  • Hasan hajsn25 Kasım 2017 00:09

    Ayrıntılı bir Tüpraş analizi yaparsanız çok sevinirim

  • ZAFER DEMİR14 Kasım 2017 08:55

    15.40 TL den beri düşen bir halkbank var teknik analiz ne söyler bu konuda hakkında sayın bay analiz

  • ahmet gök01 Kasım 2017 11:11

    hocam sizi özledik

  • Ali yılmaz 18 Ekim 2017 23:01

    Merhaba halkbank analizi yapabilir misiniz?

  • EROL11 Ekim 2017 08:56

    Dünya Göz hastahanesi bono geri dönüşü hakkında 2 aydır açıklama yapmıyor sistem ne kadar güvenilir değil mi?????

  • Barış 11 Ekim 2017 08:39

    Emeğinize sağlık Borsagündem den en büyük ricamız senet bazlı teknik analiz konusunda en azından her hafta 5 senet ile ilgili bu sayfalar altında analiz edilmesi.

  • GÜLHAN10 Ekim 2017 14:15

    halkgyo akibeti nedir bilen varmı batıyorömu:)

  • Hüseyin Gülçınar10 Ekim 2017 13:42

    Analizde yazdığı gibi belirttiğiniz destek seviyesi bu aşamada tepki alışlarını getirdi.Bundan sonrası için dalga analizi ile ilgili kısa bir yorum atarsanız çok seviniriz.

  • flamenco7210 Ekim 2017 13:11

    Yüzeysel bakışımı mazur görünüz...Eşimin sigortacı olması sebebiyle; İstanbul'a yoğun dolu yağışının ardından Otocam servislerinin yeni cam için 2 ay sonraya gün verebildiğine tanık olmuştum...Sanırım bu durumun ilgili şirketin veya şirketlerin 3 çeyrek bilançolarına ciro ve kar artışı olarak yansıma ihtimali var gibi..Neyse..bilançolar açıklanınca anlarız :):)

  • Devrim10 Ekim 2017 11:38

    Üstad THY analizi yapabilirseniz minnettar kalırız

  • Ferat10 Ekim 2017 09:51

    Emlak konut cehannemin dibinde kaldı

  • zafer demir09 Ekim 2017 23:19

    üstad bugün itibariyle endexte c dalgası bitmiş olabilir mi??

  • Timur09 Ekim 2017 12:49

    Siz böyle yazmaya devam ettikçe bizlerin teknik analiz konusunda bilgi ve tecrübesi artıyor lütfen daha sıklıkta analiz yapın

  • Mevlut Şen09 Ekim 2017 12:48

    Hocam elinize sağlık yazılarınızı okudukça bitmesini istemiyoruz Petkim ve Tüpraş analizi yaparsanız çok seviniriz.

  • izmir3509 Ekim 2017 12:21

    Yazınız güzel ve açıklayıcı ancak grafıkler yarım cıkıyor.

  • Cemal09 Ekim 2017 12:14

    Hocam çok teşekkürler ederim. Son sözleriniz can acıtıcı olmuş : ) eee hayat bu, bir gün elbette hayat son bulacak

  • mete09 Ekim 2017 11:13

    emlak konut devlet hissesi. neden düştüğüne kimse anlam veremiyordu. bugün neden düştüğü belli oldu. geleceği önceden gördüklerinden dolayıdır ki hisse bugünleri bilenler tarafından düşürülmüş.