Bay Analiz [email protected] Bay Analiz

Dolar ne zaman 4 TL'yi geçer

12 Şubat 2018, 08:34 - -

Dolar/TL ile ilgili hemen hemen  her gün sorular geliyor.Ne zaman 4 TL’yi geçer? Niye bu seviyelerde duruyor? Dünya borsaları alaşağı olurken ülkemiz de bir savaş halindeyken nasıl oluyorda 3.75-3.85 bandında yatay hareket edebiliyor? Ülkemizi ve paramızı ne kadar çok seviyoruz değil mi!!! Bir miktar dolara yatırım yapan hemen bu soruları sormaya başlayabiliyor.Neyse bu konuda çok cümle kurabilirim ama bu sayfalara sığar mı? Bilemiyorum.

Öncelikle yukarıda Gelişmekte olan Piyasa para birimleri ile birlikte Dolar/TL’nin nasıl hareket ettiğine değinmek istiyorum. Genelde hep birlikte hareket ettiğini gözlemlediğimiz bu para birimleri geçtiğimiz hafta bir miktar birbirlerinden ayrışmış gözükmekteler. Dolar/TL, Rant ve Dolar endeksi genelde benzer hareketlilik gösterirken Ruble ve Brezilya Reali’nin daha sert oranlı değer kaybettiğine şahit olduk.Ancak ortak paydada bütün para birimlerinin dolar karşısında değer kaybetmesine şahit olduk. Borsalarda son derece sert satışların olduğu ve doların değer kazandığı bir haftayı geride bırakıyoruz.Önümüzdeki hafta özellikle borsalarda yaşanması muhtemel bir toparlanma veya durulma süreci ile birlikte GOP para birimlerinin nefes almasını bekliyorum.Ancak ülkemizin içerisinde bulunduğu mevcut şartlardan dolayı geri çekilmelerin sınırlı olmasını bekliyorum.

Bu şartlar altında uzun vadeli grafiklerimize göz atacak olursak çıkış trendinin devam ettiğini bu trendi tersine döndürebilecek teknik şartların oluşmadığını görebilmekteyiz.Bu grafiğimizde en önemli ayrıntı fiyatların turuncu çizgilerle gösterdiğim çıkış trendinin üzerinde hareket etmesi ve bir türlü kanalın içerisine girmek istememesidir.
OHAL süreci ile birlikte güney doğu sınırımızda yaşanan savaşın etkisi kurlar üzerinde maalesef etkisini göstermeye devam etmekte.Bu iki önemli problemden bir tanesi ortadan kalktığı taktirde fiyatlar tekrar turuncu çizgilerle gösterdiğim çıkış kanalının içerisine girecektir.Şu anda bu kanalın üst bandı geri çekilen fiyatlara destek olma görevini üstlenmektedir.Ana çıkış trendimizin dışında mavi çizgilerle göstermeye çalıştığım bir başka ek çıkış kanalı daha göze çarpmaktadır.
Bu çıkış kanalıda önümüzdeki dönem yaşanması muhtemel hareketlenmelerin belirleyicisi olmaya adaydır.Destek seviyelerini gözden geçirecek olursak mavi çıkış kanalının önemli destek seviyesi olan ve geri çekilmelerde dikkat edilmesi gereken seviye olarak 3.68 seviyesi dikkat edilmesi gereken desteklerden biridir.Bu çıkış kanal desteğinin hemen altında ana çıkış kanal desteği olan 3.57 seviyesi her zaman alıcılar tarafından değerlendirilebilecek seviyeler olmaya adaydır.
Uzun vadeli grafiklerimizde göz önünde bulundurulması gereken en önemli direnç seviyesi kırmızı çizgiyle gösterdiğim ve 3.99 civarından geçen direnç seviyesidir.Bu seviye gerçekten çok önemli bir seviyedir.Yukarı kırılması halinde neler olabileceğini geçmişte yaşanan hareketlerle grafik üzerinde göstermeye çalıştım.Benzer direnç bölgelerinin aşılması halinde yukarı doğru nekadar sert çıkışlar yaşandığını grafik üzerinde görebilmekteyiz.Bu yüzden lütfen bu seviyeye dikkat diyerek biraz daha kısa vadeli analizimize geçmek istiyorum.

Kısa vadeli grafiklerde önemli bazı ayrıntılara değinmek istiyorum.Bu ayrıntıların önümüzdeki günlerde yakından takip edilmesi gerektiğini düşünüyorum.Madde madde sıralıyorum.

1.3.dalga hedef seviyelerini mor çizgilerle görmektesiniz.Bu seviyeleri tek tek test eden fiyatların en son direnç seviyesinden satışlara maruz kaldığını görüyoruz.Normal şartlarda bu grafik bir hisse senedi grafiği olsa kısa kalan yani oluşamayan 5.dalga ile birlikte aşağı doğru şelale düşüşüne sahne olacaktı.Ancak işin içerisinde Dolar/TL olduğu zaman hiçbir teknik formasyonun işlemediğini görmekteyiz.Bu yüzden analizlerimizi de mevcut şartlara göre yapmak zorundayız.4 seviyesinden geçen 3.dalga hedefinin fiyatlar üzerinde ilk etapta ne kadar etkili olduğunu gözlemledik.Şimdi bundan sonra nasıl bir dalga yapısı içerisinde olacağız bunu tespit etmemiz gerekiyor.

2.Hem ikili tepe hem de dalga hedefinden geri çekilmemize rağmen fiyatların geri çekilmelerde çok zorlandığına şahit oluyoruz.Geri çekilmelerin zayıf olduğunu son yaşanan çıkıştan sonra böyle bir formasyon oluşmasına rağmen %38.2 desteğine kadar geri çekilebildiğinden anlamaktayız.Demek ki trend hala gücünü korumakta.Bunu bir kenara not ediyoruz.

3.Tepe seviyemiz olan 3.98’lerden başlayan realizasyon sürecinde fiyatların 3.72’lere kadar geri çekilebildiğini bu seviyeden güç toplayarak yukarıda bulunan direnç seviyelerini test ettiğini görüyoruz.Bundan sonraki günler için 3.85 ve 3.8850 seviyelerinden geçen dirençler çok önemli olacaktır.Bu dirençlerin yukarı doğru aşılamaması durumunda yaşanan çıkışı B dalgası olarak etiketleyeceğiz.Sonrasında aşağıya doğru tekrar yaşanması muhtemel bir C dalgasını tartışıyor olacağız.Teknik olarak böyle bir formasyonun çok daha mantıklı olacağını düşünüyorum.

4.Peki 3.85 ve 3.8850 dirençleri yukarı doğru geçilirse ne yapmalıyız? Sistem çok basit.Bu durumda iki türlü hareket edebiliriz.Birincisi 3.85 %50 fibo direnci kırıldığı anda bu seviyeyi STOP kabul ederek pozisyona gireriz.İkincisi ise 11 Ocak 2016 ve 22 Kasım 2017 tarihlerinde oluşan ikili tepe direncini baz alırız.4 seviyesinden geçen bu önemli ve yoğun direnç bölgesi yukarı kırılırken pozisyona gireriz.Teknik analiz sistemsel bir bilim dalıdır.Demokraside çareler nasıl tükenmiyorsa teknik analizde de sistemler tükenmez yeter ki bir sistemimiz ve trendimiz olsun.

Peki bu ikili tepe direnci yukarı doğru kırılırsa hedef seviyemiz neresi olur? Yukarıdaki grafikte göstermeye çalıştığım 4.28 seviyesi hedef haline gelecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (35)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)