Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

BİST spekülatif hisseler her hafta değişiyor

24 Ekim 2016, 10:39 - -

Dedektif filmlerinde meşhur bir replik vardır: Follow the Money/paranın hareketini izle. Vakaların önemli bölümü paranın ayak izleri takip edilerek çözümlenir. Hisse senetleri piyasalarında da manipülasyon daima oldu ve olmaya da devam edecek sanırım.

BİST tüm hisselerinde son haftalarda dikkat çekici olarak bazı hisseler ciddi getiriler elde ediyorlar. Bu hisselerin ana performanslarında herhangi bir şey yok ama haftalık performanslar kimi zaman %50leri aşıyor.

Son 8 haftada en fazla getiri sağlayan 10 hisseyi aşağıda gösterdim:

Tabloyu -1 geçen hafta, -2 iki hafta önce vs. şeklinde okumak gerekiyor. Geçtiğimiz hafta MEGAP %54,41 ile BİST’İn şampiyonu olmuş. Bir önceki hafta ise METRO %55,17 getiri sağlamış.

Bu hisselerin adları değişse de ortak bir yanları olabilir mi? Piyasa değerlerine bakalım hemen:

Tabloda PD 200m TL’den küçük olan hisseleri renklendirdim. Son 8 haftada normal dışı getiriler sağlayan hisselerin önemli bölümü 200m TL ve altında şirketler. (PD olarak son gün değerlerini kullandım)

Tablodan hemen her hafta PD değeri düşük şirketlerde fırtınalar koptuğunu görebiliyoruz. Listede çok yüksek PD olan şirketlerde var, bunların halka açıklı oranlarına göz atabiliriz:

Aşırı hareket eden şirketlerin bir diğer ortak özelliğini de bulduk sanırım, halka açıklık oranları önemli ölçüde düşük.

Halka açık kısmın piyasa değerlerine bakarsak neredeyse tüm aşırı hareket yapan hisselerin 200m TL sınırı altında olduğunu göreceğiz:

Buradan şu sonuca rahatlıkla varabiliriz: Piyasa değeri düşük ve halka açıklık oranı da düşük şirketlerde aşırı hareketler daha sıklıkla görülüyor. Halka açık kısmın piyasa değerinin düşüklüğü de son 8 haftadaki aşırı hareketli hisselerin en büyük. Ne yapmak gerekiyor, rutin olarak incelemek şart. Yatırımcılar olarak da şu sloganı unutmamak gerekiyor: Bir şey gerçek olamayacak kadar güzelse gerçek değildir!

Bu hisselerde sürekli dedikodu ile hareket oluyor, çok gidecekmiş -gidiyorlar- söylemleri yayılıyor sonuçta birileri de tepeden alıyor. Burada durup da tepeden alanlar da almasın diyebilirsiniz ama oyunun da adil olarak kurgulanması gerekir bu işlerin de bu kadar kolay yapılamıyor olması yapılırsa da bedelinin olması gerekir.

Analizi son yıllara genişletsek sonucun çok değişeceğini sanmam, BİST’da küçük hisseler çoğu zaman aşırı hareketler yaşıyor, küçük yatırımcı da kaybediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)