E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 0.27 eksi kapattı---

Borsa günü yüzde 0.27 eksi kapattı

Borsa günü yüzde 0.27 eksi kapattı
27 Haziran 2016 - 17:40 borsagundem.com

Borsa İstanbul,günü dalgalı seyrin ardından yüzde 0.27 düşüşle 75.161 puandan kapattı

Borsa güniçinde İsrail ve Rusya ile ilgili olumlu gelişmeler sayesinde toparlama eğilimi gösterirken, küresel borsaların negatif yansıması ile gevşeyerek kararsız birgün geçirdi. Endeks yukarıda 75.907 seviyesini test ettikten sonra gelen satışlarla kazançlarını geri vererek günü yüzde 0.27 kayıpla 75.161 puandan kapattı. İşlem hacmi 3.8 milyar TL oldu.

GÜNİÇİ GELİŞMELER

Borsa İstanbul geçen hafta başından itibaren alıcılı bir yön izleyerek 78 bin direncini test ettikten sonra, Brexit kararının ardından küresel piyasalarda yaşanan kasırgadan etkilendi. Karar sonrası yüzde 5 eksi ile 74 bin seviyelerinde güne başlayan BIST-100, günü yüzde 3.36 düşüşle 75.366 puandan kapattı. Brexit etkilerinin sürdüğü yeni haftaya yüzde 0.12 artışla ile 75.458 seviyesinden yatay başladı.

Endeks güne yatay pozitif açılış yaptıktan sonra öğleden önce 500 puanlık aralıkta yatay pozitif seyrini sürdürdü. Yurtdışı borsalarda yüzde 2 seviyelerinde kayıp yaşanırken BİST-100 endeksinde dalgalı seyir sürüyor. Öğlen saatlerinde eksi seviyelerde seyreden endeks, Kremlin'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'e üzüntülerini ilettiğine dair açıklamasının ardından doların gevşemesi ile tekrar pozitife döndü. BİST-100 yüzde 0.25 artı ile 75.550 seviyelerinde seyrediyor.

Geçen hafta ilk dört gün İngiltere'nin Brexit referandumuna dair iyimser beklentilerin yaşandığı piyasalarda, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı almasıyla birlikte cuma günü sarsıntı yaşandı. İspanya'da dün yapılan seçimlerde Halk Partisi 135 vekil elde ederek birinci çıktı. Sol görüşlü Podemos'un yarışta varlığını hissettirmesi ise akıllara farklı senaryolar getiriyor. Podemos, Fransa ve Almanya gibi güçlü ülkelerin İspanya ve Yunanistan üzerinde egemenlik kurmasına son derece karşı. İtalya, Hollanda ve Fransa'da aşırı sağcı ulusal cephenin de AB'den çıkma istekleri artıyor. İskoçya ise Avrupa'da kalmak istiyor. Orada bir referandum kesin gibi.İngiltere'deki referandumun tekrarlanması konusundaki kampanyalar ve  AB'den yeni çıkışlar olup olmayacağı konusundaki belirsizlik piyasalardaki baskıyı artırırken altın ve dolardaki yükselişler sürüyor.

Analistlere göre piyasalarda temkinli ve dalgalı seyirle birlikte denge arayışı sürebilir. BIST-100 Endeksinin tekrardan 74.600 kritik desteğinin altına sarkması ve düşüşünü derinleştirmesi durumunda sırasıyla 74 bin ve 72.600 destek seviyelerini test etmesi beklenmektedir. Beklentinin aksine oluşabilecek pozitif seyirde ise 76.400 ile 77 bin kritik direnç seviyeleri görülebilir.

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 27.06.2016

KÜRESEL PİYASALAR

Haftanın son işlem gününde küresel hisse piyasasında Brexit şoku yaşanırken Avrupa hisseleri öncülüğünde sert satışlar görüldü. Gelişen ve gelişmiş ülke endekslerinin sert şekilde gerilediği günde, beklenmedik Brexit şokunun etkileri görüldü. İngiltere'nin AB'den ayrılma yönünde oy kullanması İngiltere'nin güne yüzde 10'luk düşüşle başlamasına neden olurken bir haftadır olumlu yönde fiyatlanan Avrupa hisselerinin de güne yüzde 10'dan fazla düşüşe başlamasına neden oldu. İngiltere ve DAX30 hisseleri güne yüzde 10'a varan düşüşle başlasa da günün kalanında tepki alımlarıyla toparlanma yaşadı. Değerli metallere ve güvenli limanlara yönelimin arttığı günde, GBPUSD paritesi son 35 yılın en düşüğüne gerilerken güvenli liman Yen ve altında da sert toparlanma görüldü. USDJPY paritesi çok uzun süre sonra ilk defa 100.0 bareminin altına gerilerken altın fiyatlarında ise 100$'a varan yükseliş görüldü.

Her ne kadar Avrupa hisselerinde günün kalanında toparlanma yaşansa da toparlanmaların sığ kaldığı görüldü. İngiltere Merkez Bankası Başkan'ı Carney yaptığı açıklamada 250 milyar sterlinlik ek teşvike göz kırparken, Japonya Merkez Bankası ise kritik 100.0 seviyesine gelinmesiyle beraber ek teşvik sinyali verdi. Merkez Bankalarının genişleyici konuşmaları hisse piyasasına olumlu yansırken kısmi tepki alımlarını da beraberinde getirdi. Amerika'da ise gün içinde sert satışlar görülse de gün sonunda yaşanan toparlanmayla beraber kayıpların yüzde 4 altına gerilediğini gördük.

Bu sabah Asya seansında Japonya hisseleri yüzde 2'ye varan toparlanma yaşarken Çin'de ise yüzde 1'e varan alımlar görüldü. Amerikan vadelileri güne satıcılı başladı.

Dolar kuru düşüşe geçti

 

Günün önemli şirket haberleri - 27.06.2016

  

Altın güvenli liman özelliğini koruyor

 

Petrol kayıplarını sürdürüyor

 



 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmet Ali Yalçınkaya27 Haziran 2016 20:54

    75 bin üzeri kapadık bence olması gereken bu çünkü avrupa borsaları brexit öncesi çok yükselmişti.Bist üst üstüne 3-4 kez düzeltme geçirdi bence daha aşağısına piyasa müsade etmez.Fiatlar çok primlide değil Rusya ve İsrail anlaşmaları borsaya artı yansıyacaktır ytd.

  • reis27 Haziran 2016 17:11

    kısa sürdü ve satış fırsatı oldu

  • aman dikkat27 Haziran 2016 17:03

    bika çok mantıklısınız,dünya borsalarından fonlar kaçmakta büyük bir satış dalgası gelmekte her yere .

  • Bika27 Haziran 2016 14:41

    Avrupa eksi 2 'yi geçtiği ve ABD piyasasının eksi açılmasıyla BIST'in yeni dip arayışlarına girmesi kaçınılmaz.