Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Yüksek enflasyon dönemi, şimdi yatırım çok daha önemli

04 Şubat 2022, 08:48 - -

Enflasyon oranı hızlı yükselişe geçti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak ayına ilişkin enflasyon verilerini yayımladı. Buna göre Türkiye'de yıllık tüketici enflasyonu yüzde 48,69 olarak kaydedildi. Böylelikle enflasyon Nisan 2002'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Ocak ayında üretici fiyatlarında da hızlı yükseliş izlendi. Yıllık bazda üretici fiyatlarında yüzde 93,53 artış kaydedilirken, Enflasyon Araştırma Grup (ENAG)’a göre Tüketici Fiyat Endeksi 12 aylık artış oranı %114,87 olarak gerçekleşti.

Şubat ayında yüzde 50’yi aşar

Goldman Sachs, Şubat ayında enflasyonun yüzde 50 seviyesini aşmasını ve yılın sonuna kadar bu seviyelerde kalmasını beklediklerini söyledi. Goldman Sachs, enflasyon verisi sonrasında yayımladığı bir araştırma raporunda Ocak ayı enflasyonunun beklentileriyle uyumlu geldiğini, Şubat’ta ise enflasyonun yüzde 50’yi geçmesini beklediklerini söyledi.

Öte yandan hükümet kanadına bakıldığında Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonun Nisan ayında zirveye ulaşacağını fakat yüzde 50 seviyesini aşmayacağını söyledi. Bakan Nebati daha önce enflasyonun Ocak ayında zirve yapacağını düşündüklerini belirtmişti.

Yükseliş ivme kazandı

Enflasyonda yükseliş ivme kazandı. Enflasyonun alt kalemlerine bakacak olursak; ana harcama gruplarının tamamına yakınında artış gözlenmekte. 409 modülden 354’ünün ortalama fiyatında artış gerçekleşti, genel itibariyle de hemen hemen tüm maddelerde hem mevsim ortalamaları hem de beklentilerin üzerinde yayılmış bir enflasyon etkisi var.

Ağırlık sepeti değişti

Ağırlıkların değiştiği TÜİK'in enflasyon sepetinde elektrik harcamalarının da yer aldığı konut harcamalarının payı 15,36'dan yüzde 14,11'e çekildi. Elektriğin ağırlığı yüzde 2,7'den yüzde 2,3'e gerilerken, doğalgaz yüzde 1,69'dan 1,55'e düştü.

Yüksek enflasyon sürecinde yatırımcı ne yapmalı?

1- Enflasyona karşı en önemli liman altın olarak önemini koruyor.

2- Enflasyonist ortamda değerini korumayı başaran ürünlerden biri de ithal ve ikamesi olmayan ürünler. İthal ürünler döviz cinsinden fiyatlanır ve güncel kur ile TL’ye dönülerek satılır. Dolayısıyla yüksek enflasyondan etkilenme oranı düşüktür.

3- Gayrimenkul yatırımları bir seçenek. Resmi enflasyon ya da şartlar ne olursa olsun, fiyatlar genellikle en az enflasyon kadar artma eğilimindedir. 

Kurdaki 14 barajı sürdürülebilir değil

Dolar kuru 13,54 seviyesinde. 14 sınırına her geldiğinde satış dalgası ile karşılaşmakta. Enflasyonun yüzde 48 olduğu bir ortamda kurdaki 14 barajı bir süre daha sürdürülebilir olsa da kalıcı olmayacaktır. Yeni zamlar yeni fiyat artışlarını getirecektir. Ülke risk primindeki artış kurlara da yansıyacaktır. Enflasyonla kapsamlı bir mücadele olmadıkça kurda ve enflasyonda düşüş beklenmemeli.

Hisse senedi yatırımcısı güçlü hisselerde olmalı

Hisse senedi yatırımcısı güçlü hisselerde pozisyon almalı. İzlenen ekonomik program nedeni ile banka hisselerinde de karlılıkların arttığı izlenebilir.

Bankalar talep görebilir

Banka sektörü hisselerinde 3-4 Fiyat/Kazanç oranları oldukça düşük. Yatırımcılar banka sektörü hisselerindeki fırsatları da değerlendirebilir.

Banka sektöründe en düşük Fiyat/Kazanç oranına sahip bankalar: Yapı ve Kredi Bankası, Akbank, Garanti Bankası, T.S.K.B., İş Bankası (C)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Abuzittin Gaymak 05 Şubat 2022 20:55

    Vestel, Vestel. 4 Fk oranı. Pd oranı 1..bu rasyolarda bist 30 şirketi kaldı mı

  • Minik05 Şubat 2022 20:09

    VAKBN SKBNK OSTİM ZOREN OZGYO ADESE GMTAS BOBET İHLGM MRGYO KMMAR UÇACAK BİR BİR

  • Kalaycı05 Şubat 2022 09:18

    Hala daha banka diyorsunuz ya şaşırmamak elde değil,onca ky olan hisseler asla gitmez be zaman ky bezer ve bırakır hissesini o zaman gider,bu ataştırma raporunu bankaların aylık ve senelik saklama dağılımı ile desteklerseniz kimde ne kadar olduğu kimin toplayıp azalttığı görülür,ikinci durum bilip bilmeden yabancıya sallayanlar var bu tipler sanıyor ki hergün borsaya cebinde milyar tl si olan yerli geliyor,yabancı pozu şu anda 38-39 seviyesinde bu ne demek çıkmaya devam ederlerse ki ediyorlar sen önce bu koskoca bistin yüzde 39 kadarını karşılayacaksın sonrada üstüne koyacaksın ki gitsin,hayal görmeden söylersek bu neredeyse imkansızdır.Çünkü bizim yatırımcı dolardan altından vezgeçmez haksızlarmı bence değiller borsada dönen dolaplara bakarasan.

  • Wers04 Şubat 2022 19:32

    Bimaş a bakın 3 senedir aynı fiyat ve enflasyonla cirosu 2 katından fazlaysa çıkacak