Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Yatırım dünyasında borsa öne çıkıyor, tercihler gözden geçirilmeli

29 Nisan 2024, 11:11 - -

YATIRIM NOTLARIM

Piyasaların Dinamikleri

Ah, yeni bir haftaya başladı ve piyasalar oldukça dinamik. Gelişmeler adeta yeni yatırım rotalarına açılmayı zorunlu kılıyor. Böyle bir ortamda çok daha fazla seçici olmamız gerektiğini düşünüyorum. Elbette kazançlarımızı artırmak birinci hedef olmalı.

Gelin şimdi haftanın gündemine bakalım. Merkez faizi pas geçti. Ne demiş oldu bu faiz hamlesi ile. Öyle çok üzerinde düşünmeye gerek de yok aslında. “Ben para politikasında sıkılaştırmada geleceğim noktaya geldim. Şimdi sıra maliye politikasında” demiş oldu.

Diğer yandan gözümü bir de yurt dışına çeviriyorum. FED ve AMB’ye bakıyorum. ABD’de eli kulağında olan faizler şimdilerde ötelenmiş gözüküyor. AMB ise daha erken bir faiz indirimi kapıda noktasında.

Ah, yani anlayacağınız faizle oturup faizle kalkıyoruz.

Tüm bunları bir kenara bakalım borsa, altın, dolar ve euroda neler oluyor diye bakalım.

BIST 100'de istikrar var
BIST 100(#XU100) ile başlayalım…geçtiğimiz hafta %2,29'luk bir artış sergileyerek, yılın başından beri kazandığı %32,74'lük performansını sürdürdü. Serbest Piyasa Cumhuriyet Altını haftalık bazda küçük bir düşüş göstermiş olsa da, yıllık kazanç %23,29 seviyesinde sağlam bir değer artışı gösteriyor. Dolar ve Euro, artışlarıyla dikkat çekse de, enflasyon oranlarına meydan okuyamıyorlar.

Altında hız kesti ama hala güvenli liman
Serbest Piyasada Cumhuriyet Altını bu hafta hız kesti. Yüzde 1,82’lik bir düşüşle 16,706 TL'ye geriledi. Uzun vadede ise yatırımcıların güvenli limanı olma özelliğini koruyor. Bir süre dinlense de gözler altında olmaya devam edecek.

Doların sabit ilerleyişi devam eder
Amerikan Doları(#USDTRY), haftalık olarak minimal bir %0.03'lük bir artışla 32.5264 TL'ye ulaştı. Yıl geneline bakıldığında %10,36'lık bir yükseliş kaydetti. Bu artış, mevcut çeyreklik enflasyon oranı %15 ile karşılaştırıldığında, oldukça zayıf. Bu yıl enflasyon altındaki seyri sürer.

Euro'da diplerde hareket sürüyor
Euro(#EURTRY), haftalık bazda %0.63'lük bir değer kazancıyla 34.85659 TL'ye yükselmiş olmasına karşın, aylık bazda %0.41'lik bir düşüş sergiledi. Yılın başından bu yana %6,45 artış yaşayan Euro, Avrupa ekonomisindeki durgunluk ve politik belirsizliklerle dipte harekete devam ediyor.

HİSSE NOTLARIM:

BIST 100’de en fazla yükselenlere baktığımda banka, enerji ve ulaştırma sektörü hisselerinin öne çıktığını görüyorum.

En fazla kazandıranlarda iki ulaştırma hissesi

Pegasus, %10,06'lık bir haftalık getiri sunarken, 122.75 momentum puanıyla dikkat çekici bir performans sergiliyor. Son bir yıllık dönemde %111,60 getiri sağlamış ve bedelsiz potansiyeli %533,20 ile öne çıkıyor. Net kâr büyümesi ise %194,47 ile oldukça etkileyici.

Öte yandan, TAV Havalimanları haftalık %10,94 getiriyle bu performans yarışında Pegasus'u hafif bir farkla geçiyor. Momentum puanı 120.95, son bir yılda %191,02'lik getiri ve %296,51'lik net kâr büyümesi ile TAV Havalimanları hem uzun vadeli hem de kısa vadeli yatırımcılar için cazip bir seçenek oluşturuyor. Bedelsiz potansiyeli ise %135,84 ile istikrarlı bir büyüme vaat ediyor.

İki banka ve bir aracı kurum

Bu hafta finans sektöründen üç şirketin getirileri öne çıktı. İş Y. Men. Değ. hissesi %10,99'luk haftalık getiri ve 119.74'lük momentum değeriyle yatırımcıları memnun etti. Son bir yılda %260,32'lik güçlü bir getiri sağladı ve %8,70'lik bedelsiz potansiyeli var. Net kâr büyümesi ise %21.42.

T. Halk Bankası için haftalık getiri %9.19 olurken, 111.72 momentum puanıyla istikrarını koruyor. Ancak son bir yıllık getiri %44,33 ile sınırlı kalmış ve bedelsiz potansiyel mevcut değil. Net kâr büyümesi ise %33,76 azalış gösteriyor.

Vakıflar Bankası ise %17.49'luk haftalık getiriyle bu listede en yüksek haftalık getiriye sahip hisse. 121,01'lik momentum puanı ile güçlü bir performans sergiliyor ve son bir yıl içinde %121,90 getiri sağlamış. Bedelsiz potansiyel şu anda mevcut değil, net kâr büyümesi ise %4.28.

Dikkat çeken beş hisse
Şimdi listede dikkat çeken farklı sektörlerden beş hisseye bir bakalım…

Enka İnşaat, Akçansa, Zorlu Enerji, Mavi Giyim ve TAB Gıda. Bu beş hisse bir haftada yüzde 9 ile 12 arasında getiri sağladı. Momentumları 100’ün üzerinde. Mavi Giyim yüzde 251’lik yıllık getirisi ile öne çıkıyor ancak net karında azalma var. Net Kar Büyümesi ise Enka İnşaat ilk sorada onu TAB Gıda takip ediyor.

Son Düşünceler

Peki, bu bilgiler ışığında önümüzdeki haftaya nasıl bir stratejiyle yaklaşmalı?

Ah, yatırım araçlarında keşke sihirli bir değnek olsaydı da bu hafta öne çıkacakları listeleseydi diye geçiriyorum içimden. Aslında o sihirli değnek bizim elimizde. Nasıl mı yayınladığım trendleri takip edin. Öne çıkan enstrümanlar zaten son haftalık seyirleri ve momentum değerleri ile kendilerini belli ediyor.

Her hafta olduğu gibi, piyasaların dilinden anlamaya, yatırım notlarımı güncellemeye ve piyasadaki en önemli gelişmeleri yorumlamaya devam edeceğim. Gelecek hafta görüşmek üzere, sağlıklı ve kazançlı günler dilerim.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)